Weet jij wat je allemaal met een sinaasappel en de schillen ervan kunt doen? In dit artikel meerdere tips zodat je nooit meer iets weg hoeft te gooien.

Potpourri

Muffe of stoffige geurtjes werk je weg als je sinaasappelschillen toevoegt aan een kruidenbuiltje of potpourri, en dit lekker laat sudderen op een stoof of zacht vuurtje. Het doet wonderen voor de geur in huis! Haal met een dunschiller de buitenste oranje laag eraf. Laat ze twee tot drie dagen drogen op bijvoorbeeld de verwarming zodat ze echt kurkdroog zijn. Doe gedroogde bloemen, geurige zaden en bijvoorbeeld droge dennenappel met nootmuskaat, kruidnagel en kaneel en een paar druppels essentiële olie van oranjebloesem. Goed mengen en daarna twee weken in een afgesloten zak of pot bewaren. Af en toe schudden om de geuren goed te mengen.

Rottend fruit?

Nog zoiets waar je zelf misschien niet zo’n fan van bent, maar vlinders wel: rottend fruit. Sommige vlindersoorten eten dat namelijk nog naast de nectar, zoals atalanta’s en dagpauwogen. Je kunt in een (zonnig maar beschut) hoekje van je tuin daarom bijvoorbeeld een halve appel of sinaasappel neerleggen en kijken of er mooie insecten op af komen fladderen.

Voerbakje

Neem een halve sinaasappelschil. Maak aan de zijkanten drie gaatjes zodat je er drie touwtjes door heen kunt halen. Knoop de touwtjes bovenaan aan elkaar en je sinaasappelschil kan hangen aan een boomtak. Vul de kom met wat zaadjes en de vogels zullen vanzelf komen.

Sinaasappel pit

De zaden van de sinaasappel kun je zo planten.

  • Maak de pit(ten) helemaal schoon met lauw water en laat deze drogen.
  • Plaats de pit in de grond.
  • Zorg dat de grond vochtig blijft.

Lees ook:

Nieuwsgierig wat je o.a. met citroen en/of yoghurt kunt doen? Check dan eens de “hoe gebruik je… optimaal” blogs uit deze serie!

foto: Pixaby

Geverifieerd door ExactMetrics