De Piekenpijp

De Piekenpijp.

Eén, twee, drie, vier, vijf……. negenennegentig, honderd!
Zo simpel is het tellen met een Piekenpijp. Say what?!?
Heel misschien ken je ze nog wel van vroeger. Zo’n plastic pijp waar je dan je kwartjes, guldens, rijksdaalders enzovoorts in kon stoppen. Pijp vol dan openen en uitgeven maar!
Die guldens zijn intussen verleden tijd en zodoende raakten de pijpen ook een beetje de glorie kwijt. Tot je dus iemand heb die het zo leuk vindt dat de Piekenpijp in een nieuw jasje gestoken wordt. En eigenlijk is het best een simpele oplossing: een Piekenpijp voor de euro ook 50 cent stukken passen er in! Pijp vol? Dan heb je een mooi bedrag om uit te geven. En nu maar hopen dat er ook pijpen komen voor de andere muntstukken….

Hoe kun je een Piekenpijp het beste gebruiken?

Het doel van een Piekenpijp is het stimuleren van kinderen en ouders bij het geven van zakgeld. Maar ook het maken van keuzes met betrekking tot het uit geven van geld. Voor veel uitgaves moet er toch gespaard worden. Zeker als je klein bent en veel wilt. Met behulp van de stickers maakt dit het niet alleen leerzamer maar ook een stuk leuker. Echter zoveel mensen, zoveel wensen. Dus waar het ene huishouden de Piekenpijp inzet voor het zakgeld en het sparen bij kinderen vindt de ander het juist prettig om eens in de week de hele beurs met kleingeld op te ruimen. Weer een ander stopt er een munt per dag in en nog een ander stopt er een keer per week iets in.

Regels omtrent sparen

Eigenlijk is er dus ook geen regel voor hoe je nou het beste zo’n pijp kunt gebruiken. Wel moet het zodanig gedaan worden dat je er financieel geen last van hebt. Het sparen wordt namelijk leuker als je het ongemerkt doet en dan nog een tijdje iets leuks hebt om uit te geven. Of om nog een Piekenpijp vol te krijgen.
Maar je kunt hem ook als vloekpijp gebruiken, bij elke keer vloeken een euro erin. Weer een andere optie is het om hem te gebruiken als kusjes pijp of misschien zelfs als beloningspijp.
Wederom: zoveel mensen, zoveel wensen en dus ook zoveel te sparen…

Lees ook:

Spaar jij al met de Piekenpijp?

Miranda

Miranda is de eigenaar van Thuisleven, getrouwd met Tom en samen hebben ze vijf prachtige kinderen: Daan, Vera, Tim, Iris en Evi. Ze is een enthousiaste (amateur)kok en bakker, waarvan enkele ingrediënten uit haar onderhoudsvriendelijke moestuin komen. Ze geniet ervan om tijd door te brengen met haar gezin, of het nu is door samen naar films en series te kijken, spelletjes te spelen of samen op avontuur te gaan. Italië heeft een bijzondere betekenis voor Miranda en Tom, omdat ze daar verloofd én getrouwd zijn. Het is geen verrassing dat Miranda niet alleen haar thuisleven koestert, maar ook anderen inspireert op de toepasselijke blog: Thuisleven.com.

Dagelijkse inkopenDagelijkse inkopen

55 reacties

 • Vroeger hadden wij er eentje thuis voor de 5 gulden munt. Als kind vond ik dit erg interessant … zou mijn eigen kids er ook graag mee willen verrassen!

 • Oh leuk! Mijn oudste dochter krijgt sinds kort zakgeld, wat ze onderverdeelt in sparen, goed doel en uitgeven. Dit zou haar spaargeld bijvoorbeeld veel inzichtelijker maken!

 • Hahaha deze hadden wij vroeger idd ook thuis 😀 Nostalgie! En dan zo snel mogelijk die buis vol proberen te krijgen! Super leuk dat ze m nu gemaakt hebben voor euro’s. Zou er graag eentje winnen voor mijn dochter. Kan ze mooi haar zakgeld er in opsparen.

 • Oh ja ik zei er nog bij dat ik deze had voor guldens etc lol dat gezicht. Oh ja denk ik dan mijn 2 zonen kennen niet echt guldens. Mijn dochters wel maar die zijn dan ook andere 13 jaar ouder haha. Denk je niet echt bij na….

 • Il die graag mee ik laat hem net aan mijn puber zoon zien en die zeg y dat is handig. Dus ik doe heel erg graag mee, voor Yairo!

 • Deze had ik vroeger ook! Mijn broertje groeit helaas in een tijd op waar deze niet meer gebruikelijk zijn, dus deze zou erg leuk voor hem zijn! Nostalgie!

 • Aaah ja leuk sparen zo! ik ken ze nog wel, en die 50 centjes… dat gaat indd hard. Meer plezier in het sparen dan toch?

 • Dit hadden we ook in de guldenversie. Werkte erg goed, zo kon je toch wat sparen zonder dat je het door had dat je echt wat opzij zette.

 • Leuke actie en dit is wel een win-win; als je uiteindelijk wint win je wat ouds in een nieuw jasje maar ook win je dat je nog meer gaat sparen voor leuke dingen!

 • Oude tijden herleven. Prachtig. Jeugsentement. Ja, als kind klusjes doen en dan er een gulden voor krijgen. Deze ging concequent de piekenstaaf in. Zo kon je in 1 oogslag zien hoeveel geld je had gespaard en hoeveel je nog moest sparen tot je bij de honderd was

  De mijne stond altijd in de hoek van m n kledingkast. En de sleutel goed verstopt. Zo kon niemand er bij. Wel zo veilig.

  Mooi dat dit piekenstaaf/ pijp terug komt op de markt.

 • Goedermorgen! Dit is gewoon hét cadeau voor mijn man, de pleegvader van onze pleegkindjes, de liefde van mijn leven! Hij weet nooit wat hij moet vragen, heeft alleen onbetaalbare dromen (gezondheid, veel leuke dingen doen, genieten van de kindjes, enz.), maar ook voor onbetaalbare dromen is een zakcentje leuk! Ik doe dan ook graag mee aan deze winactie, want het decemberbudget heb ik al aan de kinderen besteed… :S

  Ik ga duimen! 😀

 • Leuk zeg, als ik win ga ik hem cadeau geven! Gooi elke dag mijn kleingeld (als ik dat heb!) in een spaarbusje.

 • Wat een leuke manier om mijn kleinkinderen sparen te leren.
  Vroeger had je ze ook voor de guldens.
  Graag maak ik een kansje om deze piekenpijp te winnen.

 • Oh een piekenpijp, dat heb ik vroeger ook nog gehad. Heb hem toen nooit vol gekregen, maar misschien wel een leuk idee om er opnieuw mee te beginnen. Lijkt me leuk om mn kinderen dit ook te laten leren kennen.

 • Wat leuk zeg. Zou een goede manier zijn om de kinderen te leren wat sparen is. Elke keer als ze niet opruimen, geld in de piekenpijp. Ik zal snel rijk zijn denk ik 😉
  Ik doe graag mee.

 • Geweldig voor mijn oudste dochter, die sinds kort zakgeld krijgt. Ik had vroeger ook zo’n pijp, vond het altijd geweldig!

 • Deze vind ik ook zo leuk!!! Jeugdsentiment!! Mijn kids hebben er al één, dus ik sla deze winactie over 🙂

 • Jaaa wat goed dat er nu een nieuwe versie is, helemaal leuk! Ik doe graag mee! Op Facebook had ik jullie al, nu de rest ook op volgen gezet natuurlijk!

 • waanzinnige actie, vroeger spaarden opa en oma altijd voor mij in de piekenpijp en inderdaad als hij bijna vol was steeg de spanning al 😉 Ik wil wel zo’n waanzinnige pijp winnen, gewoon herinneringen aan die goede oude tijd en op een leuke manier sparen. Ik volg je op alle media kanalen

 • Geweldig super leuk doet me weer denken aan vroeger. Echte nostalgie, toen spaarde ik ook in een piekenpijp. Erg leuk om dit weer te gaan doen met de euro en ongemerkt een leuk bedrag bij elkaar te gaan sparen.

 • Heel leuk ! Vroeger had ik er een en nu staat hij nog op mijn verlanglijstje. Zag vandaag ergens in de winkel een goedkopere versie liggen maar die kan je niet neerzetten of ophangen dus toch maar laten liggen. Zo zonde als je geld ergens in een la moet liggen. Ik maak dus graag kans op dit mooie exemplaar

 • Wat leuk dit zijn van die spaarpotjes voor bijv de vakantie ofzo
  deze zou ik aan mn zoon geven die spaart voor een nieuwe tablet

 • Jaaa ik had vroeger verschillende 😉
  Zou leuk zijn om nu ook weer te sparen voor wat leuks tussendoor met de kinderen 🙂

 • Leuk deze nostalgie, ik zou hem aan mn dochter geven die zo hard aan het sparen is. Steeds moeten de muntjes geteld worden met de piekenpijp kan ze meteen zien of ze haar doel al gehaald heeft

 • Leuke, ouderwetse, manier van sparen! Dus graag kom ik in aanmerking om deze geweldige prijs te winnen voor onze dochter!

 • Ouderwets sparen voor de kids! Dat is nog eens leuk. Iedere week op zaterdag een gedeelte van het zakgeld er in doen en dan in de zomervakantie de piekenbuis op kop en lekker geld voor tijdens de vakantie!

 • Zou echt superhandig zijn! Vroeger altijd één gehad, helaas issie stuk gegaan, maar echt super handig altijd. Dit nostalgische gebruiksvoorwerp zou heel leuk zijn! En die S… ja… Alles van SSSSjokolaaa is heerlijk! (en gevaarlijk bij mij ;P)

 • Wat leuk! Ik ken ze ook van vroeger! Vond het toen al zo handig en leuke manier van sparen. Ik loot graag mee!

 • Ja dat is leuk, hoewel ik niet veel contant meer in mijn beurs heb. Goed voornemen voor 2018 en dan als de pijp vol is iets leuks voor kopen/doen.

 • Erg leuk! Ik had hem vroeger ook voor de piek en deed echt mijn best hem vol te sparen. Dit gaat mijn dochter zeker fantastisch vinden!

Categorieën

Kerst 2023Kerst 2023
Geverifieerd door ExactMetrics