Egels zijn leuke en nuttige dieren die je in je tuin kunt verwelkomen. Ze eten insecten, slakken en ander ongedierte dat schadelijk kan zijn voor je planten. Daarnaast zijn ze ook gewoon leuk om naar te kijken. Hier zijn enkele tips om egels in je tuin uit te nodigen en te verzorgen.

Zorg voor een schuilplaats

Egels hebben een veilige plek nodig om te schuilen en te rusten. Je kunt een egelhuisje maken van een houten kist met een gat erin voor de ingang. Zorg ervoor dat het huisje op een beschutte plek staat, uit de wind en regen.

Bied voedsel aan

Egels zijn omnivoren, wat betekent dat ze zowel planten als dieren eten. Je kunt speciaal egelvoer kopen bij de dierenwinkel of zelf voedsel aanbieden, zoals kattenvoer, ongekookte kip, ei of kaas. Zet het voedsel op een schoteltje of in een voederschaal en plaats het op een beschutte plek in je tuin.

Maak het veilig

Egels zijn kwetsbare dieren en hebben bescherming nodig tegen gevaarlijke obstakels in je tuin. Zorg ervoor dat er geen giftige planten of scherpe voorwerpen in de buurt van hun schuilplaats zijn. Ook is het belangrijk om je tuin af te schermen zodat egels niet kunnen ontsnappen en verkeersongelukken kunnen voorkomen.

Bied water aan

Net als andere dieren hebben egels water nodig om te drinken en te baden. Plaats een ondiepe schaal of bakje met water in je tuin. Zorg ervoor dat het water regelmatig ververst wordt en dat de egels er makkelijk bij kunnen.

Maak een doorgang

Egels zwerven ’s nachts door tuinen op zoek naar voedsel. Zorg ervoor dat ze van tuin naar tuin kunnen gaan door een kleine doorgang te maken in je hek of schutting. Dit kan bijvoorbeeld met een egelpoortje of door een kleine opening te maken onderaan je hek of schutting.

Door deze tips op te volgen kun je egels verwelkomen en beschermen in je tuin. Het is belangrijk om deze dieren te koesteren en te helpen, aangezien ze vaak bedreigd worden door verstedelijking en verkeer. Geniet van het gezelschap van deze schattige diertjes en help tegelijkertijd bij het bestrijden van ongedierte in je tuin.

Lees ook:

Welke dieren zie jij graag terug in de tuin?

Foto: Pexels

Geverifieerd door ExactMetrics