De Nederlandse keuken is met grote sprongen aan het veranderen. Waar er eerst veel gerechten werden gemaakt met vlees zie je nu dat de keuken steeds vegetarischer wordt. Maar dat is niet het enige wat in de Nederlandse keuken aan het veranderen is. Steeds meer mensen gaan namelijk duurzamer eten (en leven) alsook makkelijk en vooral ontzettend lekker. Aangezien Nederland een goudmijn is voor lekker eten en mooie producten kon het dan ook niet uitblijven tot er een kookboek zou verschijnen die hier volop op inspringt. En voila daar is ie dan: Lekker lokaal van Laura de Grave.

‘Lekker lokaal’

Koken met lokale seizoensproducten is lekker en super vers. Daarnaast steun je zo lokale boeren, verminder je voedselkilometers en bevorder je de biodiversiteit. In Lekker lokaal vertelt Laure je waar je de beste producten bij jou in de buurt kunt vinden en hoe je daar vervolgens de lekkerste vegetarische gerechten mee maakt. Ze geeft de Nederlandse keuken een moderne, creatieve twist: wat dacht je van zelfgemaakte pannenkoekentaart, vegetarische zoervleis of wortel-worstenbroodjes?

Conclusie

Vegetarisch & simpel koken met Nederlandse producten

Als vegetariër en persoon die zich steeds meer bewust is van de schadelijke effecten die wij het klimaat toe berokkenen vind ik het mijn plicht om daar wat mee te doen. Neem daarbij nog even de effecten van Corona bij en het wordt al snel pijnlijk duidelijk werd dat het niet verkeerd is om terug te gaan naar de basis. Lekker normaal doen wordt hier in huis dan ook steeds meer lekker lokaal. Toch vind ik het soms moeilijk om bewust bezig te zijn met producten uit de winkel. Zeker nu we steeds vaker online de boodschappen doen om zo niet geïnfecteerd te raken met het virus. Een bijkomstig effect hiervan is is dat we ineens gerichter kunnen kopen (en prijzen kunnen vergelijken) en ik heel wat meer tijd over houd voor andere zaken.

Zodra ik mij ga verdiepen in de tips omtrent duurzaam eten mag ik mijzelf een schouderklopje geven. Heel veel pas ik namelijk al toe (seizoensgericht eten, zelf kruiden kweken, producten uit eigen land nuttigen voor zover mogelijk, enzovoorts).

De gerechten uit het boek zijn goed omschreven en zien er allemaal smakelijk uit. Sommige namen van gerechten vind ik ingenieus verzonnen zoals de bieterbal (een rode bieten variant op de bitterbal). En hierdoor is eigenlijk elk gerecht wel de moeite waard om eens te maken. Al is het maar om lokaal en vegetarisch eten te promoten.

Informatie

Lekker lokaal
Auteur: Laura de Grave
ISBN: 9789401613354
Uitgeverij: Xander koken

Lees ook:

* Voor het schrijven van dit artikel hebben wij een recensie-exemplaar ontvangen *

Geverifieerd door ExactMetrics