Zoals ik al een schreef bij de blog over Tilda rijst, zijn wij echte Aziatische eters. Dus toen er werd gevraagd of we een nieuwe chili saus wilde proberen stonden we al te trappelen.

Inproba, Eerlijk Oosters

Eerlijk oosters zegt Inproba en dan bedoelen ze dat ze uit eerlijke grondstoffen een zo natuurlijk mogelijk product produceren, met oog voor het milieu en voor een eerlijke prijs. Met hart voor mens en maatschappij, dat uit zich door de langdurige samenwerking met ICFON. In 2016 besloot Inproba om een project van ICFON te sponsoren in het Noorden van Nepal (in het district Sindhupalchowk). Dit project wordt uitgevoerd door de lokale organisatie ISARD (Integrated Self-help Association for Rural Development) die onder toezicht staat van ICFON.
Nu draag ik Nepal ook een warm hart toe, mijn man en ik waren er in 2008 op huwelijksreis. Het is een land met een rijke historie, prachtige tempels (wat er nog van over is na de aardbeving in 2016 weet ik niet) en hele vriendelijk mensen. Dus ik juich initiatieven als deze van Inproba alleen maar toe. Bij aankoop van ieder actieproduct, voorzien van actie etiket, doneren wij €0,10 cent aan ICFON. Hiermee ondersteunen wij (en jij) het duurzaam verbouwen van chilipepers in Nepal.

50% minder suiker!

Chilisaus is heerlijk, maar wel een caloriebom als je er teveel van gebruikt, of zoals ik alles er in wil laten zwemmen. In mijn meest gebruikte chilisaus zit 39.2 gram suiker. Dat is best wel veel, maar het is ook heel fris en goed pittig, dus gebruik ik die met mate.
De nieuwste chili saus van Inproba heeft 21 gram suiker tegenover 38 gram in de hot en milde chilisaus en 53 gram in de loempia saus. De sweet chilisaus heeft 42 gram suiker. Dus mijn oude vertrouwde eigen merk zat al onder de Inproba sauzen qua suikers.
De helft van de Chilisaus is vervangen door stevia extract, of te wel honingkruid en daar word ik blij van.

De smaaktest

InprobaDus ging ik aan de slag met loempia’s om deze nieuwe saus te ontdekken. Loempia’s in de airfryer en de saus op het bord, maar daar ging het mis. Door mijn glibbervingers van het vast proeven viel de glazen fles pardoes op de grond in heel veel stukjes. Die kon niet meer op de loempia, helaas. Maar gelukkig had ik al wel voor geproefd. Het eerste dat opviel was de zurigheid. Deze saus is voor mijn smaak veel zuurder dan ik gewend ben en ook veel minder pittig. Wij houden wel van flink wat hete pepers, dus deze is voor ons te mild. De stevia is eigenlijk niet terug te herkennen in de smaak dus dat is wel erg fijn. Stevia kan namelijk best een nasmaak geven en dat is hier niet het geval.

In de herkansing. Even naar de winkel op zondagavond kan niet dus moest ik wachten tot het volgende boodschap moment om een nieuwe fles aan te schaffen. ’s Avonds stond Japanse groente met five spices biefstukpuntjes en rijst op het menu. Daar past naast Pindasaus prima een chilisaus bij voor wat pit. Maar die pit, die mis ik echt in deze saus. Deze fles gaat in dit huis denk ik vooral op in de kip zoet zuur. Maar om mijn Aziatische gerechten meer te laten vlammen kan ik deze saus beter vermengen met een flinke lepel sambal.

De kroepoek naturel die we ook hadden meegekregen met de eerste fles was snel leeg. De kinderen zijn daar dol op!

Ons eindoordeel

Super goed dat er nu een variant op de markt is met beduidend minder suikers. Jammer dat er niet al een hot versie uit is. We gaan erop hopen. Voor iedereen die aan suiker minderen doet en niet te heet eet is dit echt een aanrader. Voor degene die de hete pepers de volgende dag nog willen voelen, gooi er een eetlepel sambal door en je hebt een fijne saus.

Lees ook:

#Voor het schrijven van dit artikel hebben we een recensie exemplaar van Inproba ontvangen#

Geverifieerd door ExactMetrics