Veel mensen weten niet dat je huid je grootste orgaan is. Soms denk je pas over je huid na wanneer deze een (ongewenste) reactie vertoont. Denk hierbij aan verbranding door de zon of een pijnprikkel van de cactus. Het is zaak je huid goed te verzorgen, maar hoe doe je dat? Sinds de opmars van de wasmiddelen is het aantal huidaandoeningen zienderogen toegenomen. De fabrikanten reageren hier weer op met een allergeen- en parfumvrije variant.

Huidaandoeningen

Er bestaan een groot aantal huidaandoeningen, meer dan 3.000. Al in je vroege jeugd krijg je ermee te maken. Een aantal van de kinderziekten openbaren zich door de huid, denk aan de verschillende vlekjesziekten. We kennen allemaal wel de lugubere plaatjes van het internet waarbij mensen worden tentoongesteld met de meest bijzondere huidafwijkingen. Naast je grootste orgaan, is de huid ook het meest in het oog springende onderdeel van je menselijk lichaam.

Huidklachten

Er is een verschil tussen jeuk, een irritatie en een allergische reactie. Dat verschil luistert vrij nauw. Jeuk is een prikkeling van de huidzenuwtjes van binnenuit of buitenaf. Het is beter niet te krabben, want hierdoor beschadig je de huid. Dat is makkelijker gezegd dan gedaan. Een irritatie is een beetje jeuk gecombineerd met een trekkerig gevoel van de huid. Het lukt de huid niet meer om door prikkeling te herstellen. En zijn afweercellen worden in werking gesteld. Wanneer deze afweercellen de indringer als gevaarlijk bestempelen dan kan een allergische reactie ontstaan. Ieder mens reageert anders, dat is niet anders is allergische reacties. Die kunnen zeer heftig en zelfs levensbedreigend zijn.

Netelroos

Netelroos is het gevolg van een allergische reactie. Ruim één op de vijf mensen krijgt hier in zijn leven mee te maken. Het kenmerkt zich door opgezette bulten, galbulten genaamd. Deze zijn zachtroze van kleur en zijn begonnen als vlek. Een groot aantal van deze vlekken vormt weldra een plaat, iets lichter van kleur. Ze jeuken erg maar de bulten zijn niet besmettelijk. Het is jouw eigen en unieke reactie op een voedingsproduct, insectenbeet of huidcontact met een stof. Aan de oorsprong kan ook een andere lichamelijke ziekte of psychologische toestand liggen. Om de netelroos goed te kunnen behandelen is het handig om de oorzaak te achterhalen. Vaak ontstaat de Netelroos als gevolg van meerdere irritaties. Behandeling door een arts zou kunnen bestaan uit medicatie, zogeheten antihistaminica. Ook zijn er een groot aantal huishoudelijke middeltjes als het gebruik van een koud kompres om het ongemak te verlichten, wat (appel) azijn op een watje, een zuiveringsbadje, drinken van brandnetelthee en aloë vera smeren.

Lees ook:

Heb jij wel eens te maken gehad met Netelroos? En wat hielp er bij jou?

Bron afbeelding: Pixabay

Geverifieerd door ExactMetrics