Handige tips voor oude mensen met een rolstoel

Stel je voor je bereikt de leeftijd waarop je nog veel wilt, maar niet meer kunt. Het is dan fijn om een hulpmiddel te hebben waarbij je toch mobiel blijft. Gelukkig is dat hulpmiddel er al een hele lange tijd en kennen we hem allemaal wel: de rolstoel.
Maar hoe ga je met zo’n rolstoel om en wat zijn handige tips / hulpmiddelen als je rolstoelafhankelijk bent. Zoals bijvoorbeeld een drempelhulp. Je kunt de Drempelhulpen kopen via Monozorg.nl. Maar eerst meer over rolstoelafhankelijkheid…

Ga eens zelf in de rolstoel zitten

Tijdens mijn studie tot verzorgende, mochten we met de hele klas twee uurtjes de stad in. Niet zomaar maar in duo’s van 2 waarbij er één in een rolstoel moest zitten en de ander mocht duwen. We kregen een paar opdrachten mee zoals: van een stoeprand af gaan, oversteken bij een drukke weg en winkel in en uit gaan.

Je kunt je voorstellen dat het een grote hilariteit was, die ik op de dag van vandaag mij nog goed kan herinneren. Niet alleen de pret maar ook de angst. Het is namelijk hartstikke eng om afhankelijk te zijn van iemand anders terwijl je een auto op je af ziet rijden, ook het geklungel van een stoep op en af gaan of een drempel in de winkel nemen was zowel hilarisch als eng tegelijk.

Niet uit de rolstoel vallen…

Ik raad het dan ook iedereen aan om eens in een rolstoel te zitten en je te laten duwen. Het geeft je een heel ander inzicht en dat is prettig voor degene die jij gaat duwen. Je zult namelijk gaan merken dat communicatie een heel belangrijk onderwerp is. “Ik draai de rolstoel even om, zodat ik makkelijker van de stoeprand af kan en u niet voorover uit de rolstoel kan vallen” en “We gaan nu over steken. Ik heb de auto gezien en de bestuurder heeft ons gezien”. Het zijn kleine uitspraken, die een groot gevoel overdragen. De irritatie van smalle gangpaden zul je ook vast en zeker eens tegenkomen. Vraag dan gewoon aan het personeel om de producten bij elkaar te halen of dat ze ruimte maken in de gangpaden. En vermijd winkels als Kruidvat, ik heb namelijk niet het gevoel dat dat in de komende paar jaar echt rolstoel (en kinderwagen) proof gaat worden. Als laatste zijn er nog de drempels…

Handige tips voor oude mensen met een rolstoel

Om die lastige drempels beter te kunnen nemen is een drempelhulp de ideale oplossing. Niet alleen voor winkels, bedrijven en andere instanties maar ook thuis. Immers moet het ook daar goed toegankelijk zijn voor iedereen in een rolstoel.

Lees ook:

Heb jij nog wat handige tips voor oude mensen met een rolstoel?

Miranda

Miranda is de eigenaar van Thuisleven, getrouwd met Tom en samen hebben ze vijf prachtige kinderen: Daan, Vera, Tim, Iris en Evi. Ze is een enthousiaste (amateur)kok en bakker, waarvan enkele ingrediënten uit haar onderhoudsvriendelijke moestuin komen. Ze geniet ervan om tijd door te brengen met haar gezin, of het nu is door samen naar films en series te kijken, spelletjes te spelen of samen op avontuur te gaan. Italië heeft een bijzondere betekenis voor Miranda en Tom, omdat ze daar verloofd én getrouwd zijn. Het is geen verrassing dat Miranda niet alleen haar thuisleven koestert, maar ook anderen inspireert op de toepasselijke blog: Thuisleven.com.

Dagelijkse inkopenDagelijkse inkopen

2 reacties

  • Tip: Rolstoelen zijn niet alleen voor oude mensen… Zelf heb ik die niet nodig, maar er zijn ook veel jonge mensen rolstoel gebonden ivm handicap/ziekte/pijn etc.
    Het is vast alleen maar goed bedoelt, maar misschien wel handig om tekst aan te passen.

Categorieën

Kerst 2023Kerst 2023
Geverifieerd door ExactMetrics