Selecteer een pagina

Het kan op een gegeven moment voorkomen dat de mobiliteit van je lichaam achteruit gaat. Dan komt er op ook een punt komen waarbij de veiligheid niet meer gewaarborgd is. Zeker als je aan het koken bent (een hete pan wil je niet over je heen krijgen) of als je bijvoorbeeld de trap omhoog of laag wilt, moet deze veiligheid goed zijn. De gevolgen in sommige situaties zijn immers niet te overzien. Om die veiligheid te waarborgen kun je gebruik maken van hulpmiddelen (trapliften) of hulp van buitenaf (zorg). Maar dan wil je wel dat het veilig en verantwoord is, toch?

Traplift

Een traplift helpt je bij het naar boven en naar onder gaan van een etage. Je hebt ze in verschillende modellen en afhankelijk van de woning kan dan de beste keuze gemaakt worden. Toch zijn er een aantal punten waar je op kunt letten bij de aanschaf van een traplift:

 • Startblokkering
  Deze zorgt ervoor dat de traplift alleen start, wanneer de armleuningen naar beneden staan en de sleutel in het contact is geplaatst.
 • Klemdetectie
  Je wilt niet hebben dat er iets tussen de motor van de traplift komt, een goede afwerking is dus belangrijk. Ook mogelijke obstakels op het railsysteem en soms ook obstakels bij de voetenplank kunnen worden gedetecteerd. Zo stopt de traplift tijdig.
  Ook voor kleding dat tussen het railsysteem kan komen hoeft u niet bang te zijn. Hier wordt aandacht aan besteed bij het ontwerp van de traplift. Toch wel handig om even te controleren bij de aanschaf.
 • Veiligheidsgordel
  Ofschoon het zitten waarschijnlijk goed zal gaan, is het dragen van een gordel geen overbodige luxe. Heb je al een traplift dan kun je deze ook achteraf nog bestellen en bevestigen.
 • Meedraaiende stoel
  Boven zul je anders in- uitstappen dan beneden. Het is dan ook handig om een lift te hebben die (automatisch) meedraait.
 • Dubbele accu
  Je zult er niet zo snel over nadenken, maar zit dit maar op het lijstje om te controleren. Immers wil je ook naar onder/boven kunnen als de stroom is uitgevallen of als een van de accu’s leeg is.
 • Sleutel
  Wil je niet dat er ongewenst gebruik wordt gemaakt van de traplift? Kies dan voor een traplift die enkel te bedienen is met een sleutel. Ook het hebben van een noodstop op de armleuning is geen overbodige luxe. Ofschoon de trapliften tegenwoordig goed ontworpen zijn, is eigen controle ook veel waard.

Mijn eigen ervaring met een traplift

Mijn opa en oma zijn mensen die tot het einde in hun eigen huis wilden blijven. Echter kregen ze een aantal jaren geleden veel moeite met traplopen. Een lift was de oplossing. Aangezien ze een steile trap hebben was de lift dan ook geen probleem. Met een knop onder de trap is de lift te bedienen (handig voor de persoon die onder is en ook naar boven wilt) en op het gedeelte waar je op kunt zitten, zit een knop die je kunt bedienen. Eenvoudig systeem dat echt heel wat jaren, en nu nog steeds, mee gaat.

Nou moet ik eerlijk bekennen dat ik geen flauw idee heb waar ze de lift vandaan hebben gehaald. Maar mijn familie kennende is dit bij een zaak geweest die kwaliteit voorop heeft staan. Ofschoon de prijs natuurlijk een rol speelt is veiligheid en kwaliteit toch echt het belangrijkste.

Waar let jij op als je hulpmiddelen koopt?

Geverifieerd door ExactMetrics