Wat is er heerlijker dan een flinke wandeling in de natuur? Vast en zeker een aantal dingen maar mocht je even tot rust willen komen is de natuur toch wel de eerste plek waar je de rust kunt vinden. Na de eerste schoolweek heb ik dan ook de kinderen in de auto gezet en zijn we naar de enige echte boshut in Nederland gereden. Bij kinderboerderij & Boscafé‚ ’t Hijgend Hert vind je niet alleen een prachtig stuk natuur, maar ook heuvels en verschillende diersoorten. Zo sta je oog in oog met herten, pauwen, konijnen, geiten en alle andere dieren die er (vrij) rondlopen.

’t Hijgend Hert & Kinderboerderij

Om bij het boscafé te komen dien je een prachtige route af te leggen in het heuvelachtige, Zuid Limburgse landschap. Eenmaal aangekomen is er een royale, gratis parkeerplaats, van hieruit is het een klein stukje wandelen naar het boscafé. Tijdens de korte wandeling wordt je beloond met een grote ren waar herten, konijnen en geiten in leven. Niet verwonderlijk dat het boscafé de naam ’t Hijgend Hert draagt. Eten en drinken kun je hier goed. Zo zijn er 7 verschillende soorten bier van het vat en meer dan 50 speciaal bieren op de fles. Over het eten zal ik maar zwijgen, dat is namelijk een groot feestelijk kunstwerk. Vanuit het boscafé zijn er diverse wandelroutes uitgestippeld (kosten €0,20 per route). Ofschoon de kosten niet hoog zijn hebben wij er voor gekozen om “los” door de natuur te wandelen.

De enige echte boshut in Nederland vind je in het Vijlenerbos.

Vijlenerbos – het meest langgerekte bosgebied van Nederland

In het bos rondom het boscafé vind je voornamelijk varens. Echter tussen al die varens door vind je, buiten de bomen om, de leukste schatten van de natuur. Zo vinden wij onder andere vuurstenen, bramen en paddenstoelen. Door de forse hoogteverschillen, soms wel 100 meter, is dit een wandeling met hier en daar leuke klim mogelijkheden voor kinderen (en volwassenen). Op het plateau in het Vijlenerbos is een familiewandeling uitgezet. Deze is toegankelijk voor mensen met een (elektrische) rolstoel, rollator en wandelwagen. Het traject is 2,8 of 5 kilometer lang. De route is te herkennen aan de rode wandelpaaltjes en start op de parkeerplaats bij de splitsing van de Rugweg en de Epenerbaan te Vijlen. Het bos is overigens niet alleen leuk om te wandelen, ook fietsen, mountainbiken en paardrijden behoren tot de mogelijkheden. Maar een stukje door de natuur rijden met de auto (wat dan weer minder prettig is voor het millieu. Kortom er is van alles te beleven voor jong én oud!

De enige echte boshut in Nederland vind je in het Vijlenerbos.

Lees ook:

Heb jij ook zo’n mooi bos in de buurt?

Geverifieerd door ExactMetrics