Selecteer een pagina

Nieuw van Denksport ‘Het Grote Bosatlas puzzelboek’. Uitermate geschikt voor alle kaartlezers én puzzelliefhebbers van 10 jaar.

Het Grote Bosatlas puzzelboek

Het Grote Bosatlas puzzelboek is zoals de titel al doet vermoeden een bonte mix van landkaarten en puzzels. Om dat laatste staat Denksport natuurlijk bekend. Maar hoe zijn die puzzels dan verweven met de landkaarten, zult u denken? Dat was precies mijn vraag toen Denksport Thuisleven benaderde voor een recensie. Ook was ik erg benieuwd naar het niveau voor de leeftijd van 10 plus. Genoeg motivatie om ons op te geven voor het schrijven van een recensie.

De grondlegger van De GROTE Bosatlas

De GROTE Bosatlas siert nog menig verplichte boekenlijst op. Welke middelbare scholier kent de GROTE Bosatlas nu niet? Wat heel leuk is dat Het Grote Bosatlas puzzelboek begint met het verhaal van de grondlegger van de GROTE Bosatlas Pieter Rolf Bos. Dit maakt dat het begrip Bosatlas meer invulling krijgt. Het komt als het ware tot leven. Daarna wordt het puzzelboek opgedeeld in vier delen:

  1. Een rondje Nederland;
  2. Nederland Waterland:
  3. Wereldreis;
  4. Tijdreis.

Een voorbeeld

De antwoorden op de puzzelvragen vormen, mits juist ingevuld, de oplossing in de vorm van een woord. Dit woord zou dan weer het antwoord op de hoofdvraag van het onderwerp van de kaart moeten zijn. Een voorbeeld: Bij het hoofdstuk ‘Oh, oh Den Haag’ zou de oplossing de naam van de vogel die een prominente plek in het wapen van Den Haag inneemt moeten zijn. Dit geeft wel aan dat de landkaart met puzzel een afgerond geheel binnen een hoofdstuk vormen. Erg knap samengesteld allemaal en leuk gevonden.

Het Grote Bosatlas puzzelboek

Mijn ervaring met ‘Het Grote Bosatlas puzzelboek’

Zo, dat is zeker even puzzelen. Ik moet echt even mijn denkhoofd aanzetten. Cartograaf Tjeerd Tichelaar en uitgever Peter Vroege hebben echt hun uiterste best gedaan om van dit puzzelboek een mooi vloeiend geheel te maken. Heel geleidelijk word je aan de hand genomen door Nederland en vervolgens de wereld. Hiervoor worden zeer levendige voorbeelden gebruikt zoals de Elfstedentocht. Aan de hand van de kaart van Friesland en het parcours van de tocht der tochten worden vragen gesteld als: “Havenstad, vanaf hier gaat het verder als Sexbierumervaart” 9 letters. Saignant detail is dat de tekst in grote leesbare letters gedrukt is. De landkaarten zijn voorzien van ouderwets kleine lettertjes. Gelukkig biedt de blauwe kleur van rivieren en kanalen uitkomst.
Eerlijk is eerlijk, op de puzzelvragen weet ik niet direct een antwoord. Ik moet echt puzzelen met de landkaarten als gereedschap. Met veel inzet kom ik er dan wel uit. Voor een kind van 10 jaar dat erg gericht is op snel resultaat zal dit puzzelboek een enorme uitdaging vormen. Voor de ware scouts met kaartleesvaardigheden onder ons een groot uniek geschenk!

Boekinformatie

Het Grote Bosatlas puzzelboek
Tjeerd Tichelaar en Peter Vroege
Uitgever: Keesing Nederland B.V. (Denksport)
Uitgave november 2020
176 blz.
ISBN: 9789492911797

Lees ook:

Puzzel jij met Denksport?

Geverifieerd door ExactMetrics