Aangezien onze winters geen echte winters meer zijn (lang leve global warming), is er dan ook geen reden meer om alle zomerspullen op te ruimen. Het zwembad en alle toebehoren kunnen natuurlijk wel opgeruimd worden. Maar de loungeset en/of de tuintafel en stoelen mogen echt nog wel buiten blijven staan (dan wel niet onder een hoes). Mocht je eens in de tuin willen aanrommelen dan kun je daarna nog lekker zitten. Ook de houtskool bbq en gas bbq hoef je niet op te ruimen voor de winterperiode! Barbecueën in de winter geeft namelijk een prachtig winters gevoel. Zeker als je dit goed aanpakt.

Barbecueën in de winter

Terwijl we in de zomer juist verkoeling en vocht opzoeken, willen we in de winter warmte. Trek dit door naar de producten die je gebruikt en nuttigt. Creëer bijvoorbeeld sfeer door kaarsen, fakkels en misschien zelfs een vuurkorf. Leg wat dekens klaar op de stoelen en richt je op eten dat bij de winter hoort.

Zo eten we in de winter graag zwaardere kost. Wat zicht goed leent voor de bbq is bijvoorbeeld kalkoen, zalm, eend, stoofvlees, sukade-achtige dingen en spareribs. Wat Jägermeister en cranberrysaus erbij en je hebt een lekker stukje vlees met een winterse smaak. Wat betreft groenten kun je denken aan pompoenen, knolgroenten, appels en peren. Deze groenten poffen lekker op de bbq, voeg eventueel nog wat kruiden toe om er meer smaak aan te geven. Ook aardappels zijn uiterst goed om te poffen met wat kruiden.

Onder een dekentje borrelen

Als je eenmaal warm en knus bij elkaar zit wil je niet ineens op hoeven te staan om nog een koud toetje te moeten verorberen. Daarom bereid je ook het nagerecht al van te voren voor. Koop bijvoorbeeld een stuk camembert en verpak dit in wijnbladeren of gegrild fruit. Lekker dippen maar en het nagerecht is geserveerd.

Winterbarbecue met Kerst

Wil je graag met Kerstmis een flinke wandeling maken en vervolgens neerstrijken in de tuin met de houtskool bbq aan? Dan raad ik je aan om dat zeker te doen. Wel is het dan verstandig om het een en ander voor te bereiden zodat je met Kerstmis zelf niet de benen onder je lijf vandaan rent en ook kunt genieten. Maak bijvoorbeeld met gegrilde groenten een salade, maak van kikkererwten geroosterde borrelnootjes en voor de gepofte groentes bereid je een dip of puree voor. Afhankelijk van het aantal personen dan om de bbq komt te zitten kun je inspelen om veel of weinig vlees en vis. En een pan met glühwein is natuurlijk je van het. Met Kerst draait alles immers om een hoog gezelligheidsgehalte en glühwein is toch wel een absolute sfeermaker rondom de kerstdagen.

Ben niet ban om te veel te maken. Zo kun je geroosterde groenten die over zijn goed gebruiken als een lunchhapje de dag erna en ook het vlees of de vis komen met hetzelfde gemak op. Al dan niet in een lekkere wokmaaltijd.

Weet je dat…

  • Je beter een warm watje kunt zijn dan een snotverkouden bikkel? Zorg er dus voor dat je warm, droog en behaaglijk zit tijdens de bbq.
  • Het rooster goed schoon te maken is met een halve citroen of een doorgesneden ui?
  • Je met een schoon rooster betere resultaten krijgt?
  • Kruisbesmetting makkelijk te voorkomen is door meerdere tangen en schalen te gebruiken?
  • Je de rooksmaak van een barbecue kunt “sturen” door houtsnippers toe te voegen aan briketten?
  • Kruiden zoals tijm en rozemarijn, maar ook sinaasappelschil tussen kooltjes leggen een andere smaak geeft aan het eten?
  • Het boek “koken op een vuurtje” je kan helpen bij het maken van recepten?
  • Er tegenwoordig genoeg bbq boeken verkrijgbaar zijn die zich richten op barbueën in de winter?

Heb jij als eens gebarbecued in de winter, of ben je dit van plan?

Foto’s: Pixabay

Geverifieerd door ExactMetrics