Iedereen kent de slogan wel: “Alleen als ie ijs- en ijskoud is!” Ik maakte onlangs nog een leuke Jägermeister traktatie voor een jarige Job, want het is een populair drankje. Maar voor degene die het nog nooit heeft geproefd, is wellicht wel eens benieuwd naar de smaak.

De oorsprong en bereiding van Jägermeister

Afkomstig uit 1935 in Duitsland verovert het al snel andere landen. Jägermeister (jachtmeester) werd gedronken na het jagen op de overwinning. Dat is ook wel aan het logo te zien. Van oorsprong is het een medicijn, een kruidenbitter tegen allerhande kwalen. Er zitten maar liefst 56 kruiden in het recept. Deze worden eerst een dag of twee, drie geweekt in de alcohol en water. Het mengsel wordt dan voor het een jaar lang in een houten vat wordt gezet, eerst gezeefd. Na een jaar wordt er, na het zeven, opnieuw suiker, alcohol, water & karamel aan toegevoegd. Voor het bottelen van de Jägermeister wordt het opnieuw gezeefd en is het uiteindelijke alcoholpercentage 35%.

Jägermeister puur of in de mix?

Het kruidenbitter is wereldwijd een populaire geschonken drankje. Het is puur te drinken, bij voorkeur koud. Sommige mensen drinken het na het diner als digestief om het eten te laten zakken. Ook wordt het met enige regelmatig gemixt. Algemeen bekend is daarbij de mix met cola in de horeca. Meer traditioneel is de mix met sinaasappelsap of -grenadine, dat wordt Jägermonster genoemd. In de horeca is de Jägerbomb populair, de mix met een energiedrankje. Je kan Jägermeister online kopen of bij de sterke dranken sectie van de supermarkt.

Formaat van de fles

Wat ik prettig vind aan de flessen Jägermeister is dat het in verschillende formaten verkrijgbaar is. Met de hele kleine flesjes maakte ik zoals gezegd al eens een traktatie. Ook namen we zo’n flesje van 20cl wel eens mee bij het schaatsen op natuurijs of naar een buitenfestival vroeg in het jaar. Voor wie een liter een beetje overdreven vindt, is er ook een fles van 70cl verkrijgbaar. De 35 cl is meer het formaat van een heupflacon of handig voor de verjaardagsvisite als laatste ronde.

Lees ook:

Heb jij wel eens Jägermeister gedronken?

Geverifieerd door ExactMetrics