Selecteer een pagina

Waar ik eerder al Jägermeister in de mix heb voorgesteld, zet ik nu Hennessy in de schijnwerper. Het grote verschil is dat Jägermeister een kruidenlikeur is en Hennessy een cognac. Cognac heeft altijd een vleugje welstand om zich heen hangen, maar je zult zien dat Hennessy van drankdozijn binnen handbereik is.

Cognac

Cognac ontstaat door het dubbel destilleren van witte wijn. Het moet aan een aantal eisen van negen specifieke druivenrassen en de streek Cognac voldoen. Ook moet het destillaat ruim 2,5 jaar rijpen in een fust van eikenhout en het alcoholpercentage moet na verdunning met water nog tenminste 40% bedragen. Wanneer de cognac gebotteld is dan wordt het niet meer ouder. Aan de jongste cognac wordt soms nog suiker of karamel toegevoegd. Hoe ouder de cognac des te bruiner de kleur en des te milder de smaak.

Hennessy

Hennessy is één van de oudste en bekendste cognachuizen ter wereld. Richard Hennessy stuurde in eerste instantie alleen de sterke drank richting zijn Ierse familie en bekenden. Sinds het eind van de 18e eeuw werd cognac een gewild exportproduct. Deze brandewijn (1e destillatie) is veel langer houdbaar en ook de vraag naar superieure kwaliteit bleef stijgen. Nadat zelfs rappers uit de Verenigde Staten er een cultproduct van wisten te maken, is cognac weer helemaal hip.

Cognac in de mix

Wat geldt voor alle mixdrankjes, geldt ook voor cognac. Je gebruikt nooit de prijzigste drank om mee te mixen. Hennessy is goed verkrijgbaar en heeft een licht aroma. Zeer geschikt om mee te mixen dus. Je kan de cognac bijvoorbeeld eens als vervanger van whisky, rum of gin in je eigen cocktails gebruiken en zelf gaan experimenteren. Dit zorgt voor nieuwe smaakervaringen, het zou kunnen dat dit precies is wat jij lekker vindt. Natuurlijk zijn er ook recepten met Hennessy cognac voor in een groot glas gevuld met ijsblokjes:

– 50ml VS of VSOP cognac
– 100ml Ginger-Beer
– 25ml bruisend water (optioneel)
– drie scheutjes van een bittertje
– Een schijfje citroen en/of limoen

Hennessy Apple

Wie heeft er nou geen appelsap en Prosecco in huis? Giet 50ml Hennessy in een champagneglas met 30ml helder appelsap en vul dit aan met 100ml Prosecco en even roeren maar!

Lees ook:

Heb jij nog wilde ideeën met cognac in de mix?

Geverifieerd door ExactMetrics