In de afgelopen Foodybox zat een pakje Gold&Green Pulled Oats®. Langere tijd lag het in de koelkast en nadat ik een Too Good To Go pakket opgehaald had bij onze plaatselijke supermarkt wist ik ineens waar ik de Gold&Green Pulled Oats® voor kon gebruiken. En zo weten we wederom voedselverspilling tegen te gaan.

Voedselverspilling

In Nederland gooien we thuis gemiddeld zo’n 34,4 kilo eetbaar voedsel (dus geen schillen of botten) per persoon per jaar weg. 4,8 kilo is daarvan zelfs nog geheel nieuw en niet uit de verpakking geweest. Bedenk je dan dat ook in de winkels niet alles op komt en weggegooid wordt. Je kunt je vast en zeker voorstellen dat dit een enorme impact heeft op het milieu. Met het verspillen van voedsel, verspil je ook alle grondstoffen en hulpbronnen die voor de productie zijn gebruikt, zoals vruchtbaar land, water, arbeid en energie. Tegenwoordig zijn er dan ook heel wat campagnes en acties om voedselverspilling tegen te gaan.

Ook hier in huis is de verleiding wel eens groot om het laatste beetje weg te gooien. Toch motiveren we elkaar om van de restjes nog iets te maken zoals een geroosterde boterham van uitgedroogd brood (als je kinderen hebt weet je vast en zeker wel dat ze niet altijd de zak even goed sluiten). Op deze manier wordt er hier haast nooit iets weggegooid. Bewust aankopen doen en de voorraadkasten met regelmaat eens doorspitten om op te maken wat op moet is ook iets waar we goed in geworden zijn. En mocht er eens iets mis lopen. Bijvoorbeeld een rotte appel onderin de fruitschaal dan gaat deze in de wormenbak.

Too Good To Go

Buiten ons eigen stappenplan hier in huis redden we ook elke week 2 pakketten bij een supermarkt, bakker of elders. Dit doen we met behulp van de Too Good To Go app. Aangezien we nooit van te voren weten wat we krijgen is de verrassing des te groter. We zijn dan ook al zover dat we eerst de TGTG pakketten ophalen en dan pas de boodschappen doen.

Gold&Green Pulled Oats® roerbakken

En nadat je dan thuis de pakketten openmaakt weet je dan ook vaak wat je die avond gaat eten. Zo troffen wij een zak roerbakgroenten aan die ideaal te combineren zijn met de Gold&Green Pulled Oats®. Door de afwezigheid van een woksaus maakte ik deze maar even snel zelf. Benodigdheden: 5 eetlepels (zoete) sojasaus, 1 theelepel Tromp & Rueb appelazijn verrijkt met honing, 1 theelepel gemberpoeder, flinke snuf kaneel, snuf kruidnagelpoeder, Keltisch zout en peper naar smaak, optioneel 1 eetlepel palm- of kokosbloesemsuiker. Enkel even mengen en toevoegen aan het gerecht. Easy Peasy right?!?
Gold&Green Pulled Oats® zijn er in de smaken Naturel of Tomaat en verkrijgbaar bij Albert Heijn, Plus, Deen, Picnic voor € 2,99 (175 gram)

Weggeven & voedselverspilling tegengaan

Aangezien wij een kinderwens hebben, hebben wij ook besloten tijdelijk geen drup alcohol te nuttigen. In het kader van voedselverspilling hebben we dan ook de alcoholische drankjes laten nuttigen door onze zussen en broers.

Deze is opgedronken door mijn schoonbroer. “Koud is dit biertje op zijn best. Lekker fris en vooral ook heel anders dan de biertjes die ik normaal drink. Bijzonder om eens te proberen.”

Brouwerij HOOP Sweet Spring Bock is verkrijgbaar bij o.a. Albert Heijn (landelijk €2,39 , 33cl), Bottel Beer (vers bier), Beer in a Box, onze eigen webshop en diverse speciaalzaken in en rond de Zaanstreek.

samen tegen voedselverspilling

De omschrijving van mijn zusje en mijn schoonbroer: “Witte: zoet, chocola achting, fruitig (beetje kersen bon bon achting) met ijs lekkerder. Bruine: meer koffie achting, niet fruitig, wel ook heel romig”

Amarula is onder andere verkrijgbaar bij Mitra, Deen, Gall.nl en de Albert Heijn bezorgservice.

Foodybox

Elk kwartaal ontvang ik de nieuwe Foodybox boordevol lekkere drankjes, hapjes en ingrediënten in ruil voor culinaire inspiratie. Hierbij probeer ik altijd zoveel mogelijk rekening te houden met iedereen, door lekkere maar ook makkelijke recepten te bedenken. En door zo nu en dan eens aan het milieu te denken.

Denk jij na over voedselverspilling?

Geverifieerd door ExactMetrics