Ook dit jaar kun je bij de Beeldentuin in Garderen weer genieten van het Veluws Zandsculpturen Festijn. Het is alweer de 10e keer dat dit bijzondere festijn plaatsvindt. Van 13 april tot en met 27 oktober 2018 kun je hier terecht om naar prachtige meesterwerken te kijken. Wij mochten er naar toe en nemen jullie graag mee langs een aantal hoogtepunten.

Het thema dit jaar is: Hollandse Meesters

Schilders uit de Gouden Eeuw, zoals Rembrandt van Rijn, Frans Hals, Johannes Vermeer en Jan Steen wie kent ze niet? Deze schilders hebben prachtige schilderijen gemaakt. Een aantal van deze schilderijen zijn uitgekozen om terug te laten komen in de zandsculpturen.

Wanneer je het museum binnenkomt krijg je een beetje het ‘rijksmuseum-gevoel’. Zo sta je al snel oog in oog met een zelfportret van Rembrandt, geheel gemaakt van zand. Het is net een echt schilderij. Volgens onze dochter zijn het allemaal ‘echte zandbeeldenschilderijen’ die te zien zijn. De zandbeelden hebben een prachtige lijst om het kijkvenster, hierdoor geven de zandbeelden een uitstraling van een schilderij. Ook hangt er een schilderij van het bekende ‘Melkmeisje” van Johannes Vermeer. Naast dit schilderij zie je het melkmeisje in een zandsculptuur. Samen met de kinderen vergelijken we de schilderijen met de zandsculpturen. En wat schetst onze verbazing? Het is eigenlijk gewoon hetzelfde! Supergoed nagemaakt, en dat uit zand! Wauw! De schilderijen zijn al prachtig, maar de zandsculpturen…..een kunstwerk op zich! Prachtig om te zien hoe de beelden uit zand zijn nagemaakt. Tot in details! En dat juist die details zo goed zijn verwerkt in de beelden maakt het tot ware kunstwerken.

Even later lopen we een heel mooi 17e-eeuws stadje in. Er is zelfs gedacht aan de straatnamen! We loeren ongegeneerd door de ramen naar binnen. Zo krijgen we een inkijkje bij een meubelmaker en een atelier waar pottenbakkers aan het werk zijn. Als we het stadje uitlopen komen we terecht in een heus schildersatelier. Het is echt ongelooflijk dat dit allemaal van zand is gemaakt. Zelfs verfkwasten van zand liggen op een tafeltje te wachten om door een van de schilders opgepakt te worden. Terwijl we rustig doorlopen, en genieten van de zandbeelden, komen we even later in het horeca gedeelte terecht. Via dit gedeelte kun je naar buiten lopen, maar voordat we dat doen zoeken we eerst een plaatsje bij de televisie. Hierop krijgen we te zien hoe er gewerkt is aan de zandsculpturen. Heel interessant om dit ook te bekijken!

Buitenkunstwerken

Na de film lopen we naar buiten. Het eerste wat onze kinderen zien is de monorail. Dat lijkt ze wel wat, in een karretje zitten en dan hoog boven de zandsculpturen heen rijden. Eerst vervolgen we de route, voordat de kinderen in een karretje stappen. We zien weer diverse sculpturen. Ook de luizenmoeder is aanwezig. Maar waar ik het nieuwsgierigste naar ben is toch wel ‘De Nachtwacht’. En ja hoor, even later staan we er voor. De kinderen hebben het al snel bekeken en zien de trap naar de monorail. Ik blijf nog even wat langer staan en bekijk ‘De Nachtwacht’ eens wat beter. Prachtig nagemaakt op ware grootte! En ook nog eens in 3D. Hoe meer ik naar de zandsculpturen kijk, hoe meer waardering ik krijg voor de zandkunstenaars.

Als laatste lopen we de tuin uit en komen we weer in een overdekt deel waar meer dan 100 zandbeelden te zien zijn. Bij de ingang kun je een blad pakken waarop een lijstje staat met verschillende spreuken. Elke spreuk hoort bij een van de zandbeelden. Een leuke opdracht die ik samen met onze 7 jarige dochter maak. ‘We moeten wel ons best doen mama want als we het goed doen krijgen we misschien een prijs’. Onze dochter gaat ijverig aan de slag. Ze leest de diverse spreuken/wijsheden voor en ondertussen kijken we welk zandbeeld erbij past. Bekende spreuken als ‘spreken is zilver, zwijgen is goud’ komen er bijvoorbeeld in voor.

Handige informatie

Van maandag tot en met zaterdag is het Festijn vanaf 10.00 uur geopend. Kinderen tot en met 5 jaar zijn GRATIS! Voor kinderen van 6 t/m 12 jaar betaal je €4,50 en vanaf 13 jaar en ouder betaal je €9,50. Parkeren is gratis, en er is genoeg plek. Wanneer je online je kaarten bestelt via www.zandsculpturen.nl betaal je wat minder dan als je bij de kassa je kaarten koopt.

Het Veluws Zandsculpturen Festijn is de moeite waard om te gaan bekijken. Een belevenis voor jong en oud! Een leuk gezinsuitje waar je je kinderen echt mee naar toe kunt nemen. Ben je moe geworden of wil je even wat drinken? Je kunt er terecht in het zelfbedieningsrestaurant en bij de lunchroom. Na afloop kun je de auto pakken en je weg vervolgen. Maar de bosrijke omgeving nodigt ook uit om even lekker te wandelen.

Lees ook:

Ben jij er al geweest of wellicht van plan om er heen te gaan? Laat ons gerust weten wat jij ervan vond.

Geverifieerd door ExactMetrics