Afgelopen winter was ik het zat en goed zat ook. Dat gekwakkel hier in huis, dat moest maar eens afgelopen zijn. Ikzelf ‘kwakkel’ al vanaf de puberteit. Ik heb ontelbare bezoeken aan artsen gehad, inclusief de nodige lichamelijke onderzoeken. En heeft het duidelijkheid gegeven? Weinig. Sinds we kinderen hebben lijkt het of ik het ‘gekwakkel’ ook nog eens heb overgedragen aan mijn kinderen. En feit is dat bepaalde klachten erger zijn geworden na de bevallingen. Ook met onze kinderen zijn we al bekend bij de huisarts en kinderartsen. Van eczeem tot buikpijnaanvallen en ontlasting-perikelen tot hoofdpijn of zo moe zijn dat je niet veel kan.

We mogen blij zijn met de huidige medische wetenschap. Want wat kunnen ze tegenwoordig al wel niet! Toch denk ik dat wij zelf ook meer kunnen doen om bepaalde ziekten te voorkomen of om je gezondheid stabiel te houden of wellicht omhoog te krikken. Met deze gedachte ben ik mij gaan verdiepen in onze leefstijl/voedingspatroon. En ben ik tot de conclusie gekomen dat het wel wat beter kan.

Wat wil ik eigenlijk?

Maar dan komt de vraag. Wat wil ik eigenlijk? En waar moet ik beginnen? Hoe ga ik starten? En hoe doe ik dat met ons gezin? Voor mij was het belangrijk dat het niet al te ingewikkeld zou zijn en niet al te rigoureus. Uiteindelijk ben ik gekomen bij suikervrij eten. Ik hoorde positieve ervaringen over suikervrij leven en ik wilde wel een poging gaan wagen. Daarbij kan het nooit kwaad om te gaan minderen met suikers, want waar zit tegenwoordig geen suiker in? En we weten allemaal dat suiker niet goed voor je is.

Nadat mijn man en ik besloten hadden om suikers en bepaalde e-nummers te gaan vermijden zijn we aan de slag gegaan. Sindsdien worden er heel veel recepten uitgeprobeerd op het gebied van koken en bakken.

“Overigens betekent voor ons suikervrij, dat we geraffineerde suikers zoveel mogelijk proberen te vermijden. Producten die bewerkt zijn laten we staan, maar producten die van nature suiker in zich hebben gebruiken we wel. Zoals bananen, dadels e.a.” 

Om zelfs eens uit te proberen geef ik je hierbij een recept van een suikervrije dadeltaart. Een succes, want onze kinderen vinden dit ook lekker! Daarnaast hoeft deze niet in te oven, mislukken kan bijna niet.

Recept voor suikervrije dadeltaart

Wat heb je nodig?

 • Taartvorm
 • 250 gram dadels (zonder pit)
 • 125 gram boter
 • 1 eetlepel honing (2 naar wens)
 • 100 gram biscuitjes
 • Naar keuze noten: walnoten, pecannoten, amandelen en kokosrasp

Bereidingswijze

 1. Laat de boter in een pannetje op laag vuur smelten
 2. Snijd de dadels in kleine stukjes
 3. Hak of vermaal de noten en biscuitjes klein
 4. Wanneer de boter gesmolten is voeg je er de dadels en honing bij. Roer alles door elkaar terwijl de pan op laag vuur blijft staan
 5. Zet het vuur uit, voeg nu de noten en koek toe. Ondertussen blijf je doorroeren
 6. Schep het mengsel in een taartvorm, verdeel het mengsel eerlijk over de taartvorm en druk goed aan
 7. Tenslotte strooi je de kokos over de taart. Laat de taart enkele uren in de koelkast hard worden. De kokos kun je ook pas bij serveren over de taart strooien

Lees ook:

Ik ben benieuwd wat je ervan vindt.

Geverifieerd door ExactMetrics