Dit boek gaat over twee jonge speurders, Spekkie en Sproet. Spekkie heet eigenlijk Marloes. Maar omdat ze altijd spekkies eet, noemt iedereen haar Spekkie. Van spekkies eten kan ze goed nadenken, zegt ze altijd. Sproet is haar vriend, hij draagt een kleine ronde bril en zijn neus zit vol sproeten. Ze zijn dikke maatjes en ze voelen zich echte speurders, ze zijn namelijk goed in het oplossen van vreemde en verdachte zaken. Spekkie gaat nergens heen zonder haar opschrijfboekje, want stel je toch voor dat je iets verdachts tegenkomt! Alles moet worden opgeschreven in dit boekje.

Het verhaal van Spekkie en Sproet en het raadsel van Roderik

De opa van Sproet werkt op het landhuis van jonkheer Roderik. Sproet heeft van zijn opa gehoord dat er wat gestolen is uit het landhuis. Tijdens het vervangen van een slot is zijn opa gestruikeld en heeft hij zijn enkel verzwikt. Sproet en Spekkie gaan met Sproets vader op bezoek bij opa. Als ze bij opa zijn horen ze van hem dat er de laatste tijd meer dingen uit het landhuis zijn verdwenen. En niemand heeft een dief gezien. Dat is vreemd! Als Spekkie en Sproet een briefje voor opa naar de butler moeten brengen, komen ze in het landhuis terecht en maken ze kennis met jonkheer Roderik. Wanneer de jonkheer hoort dat Spekkie en Sproet van speuren houden vraagt hij of ze wat voor hem willen doen. Hij vertelt dat hij een bijzondere ketting kwijt is en dat dit zijn eigen schuld is. Hij heeft de ketting zelf verstopt, maar hij weet niet meer waar hij het heeft verstopt. En het probleem is dat zijn kleindochter binnenkort gaat trouwen en deze ketting mag dragen. Over vier dagen wordt de ketting al opgehaald. Spekkie en Sproet willen maar al te graag meehelpen, want op deze manier komen ze misschien wel achter de dief aan. Ze speuren het landhuis af. Terwijl ze de ketting proberen te vinden, gebeuren er nog meer vreemde dingen in het landhuis. Het lijkt er toch op dat er een dief actief is, maar wie is de dief? Is dat de butler? De tuinman? De verpleegster? Ze gedragen zich allemaal verdacht. Toch lukt het Spekkie om deze zaak met hulp van haar vriendje Sproet op te lossen. Hoe? Daarvoor zal je het boek moeten lezen, want dat gaan wij niet verklappen!

Speurboeken

Deze speurdersboeken zijn superleuk om voor te lezen, maar ook om zelf te lezen vanaf 7 jaar. Waarom zijn de boeken van Spekkie en Sproet zo leuk? Volgens de kinderen uit mijn klas:

– de verhalen zijn grappig, leuk en ook spannend;
– het is nooit saai, want Spekkie en Sproet beleven altijd wel wat;
– de tekeningen passen goed bij het verhaal;
– er zitten geen moeilijke woorden in, je kunt het zelf ook goed lezen;
– letters zijn duidelijk en niet te klein;
– de hoofdstukken zijn niet lang, dat is fijn als je zelf het boek leest;
– het boek leest lekker;
– het is heel heel heeeeel erg leuk.

Themapagina

Er is zelfs een leuke Spekkie en Sproet themapagina. Je kunt daar een overzicht vinden van alle boeken van Spekkie en Sproet (aanrader om ze allemaal te lezen!). Maar ook vind je er kleurplaten, tips voor een spreekbeurt, een recept van een speciale Spekkie en Sproet-taart. Ook is er een leuke Spekkie en Sproet speurtochtpakket te downloaden. Leuk voor een kinderfeestje of om met je klas te gaan doen.
Ben je net als ik werkzaam in het onderwijs? Dan kun je ook met behulp van een algemene lesbrief aan de slag met Spekkie en Sproet en het thema speuren of detective.

Het boek is hier te bestellen. Ook vind je daar een inkijkexemplaar en kun je de eerste paar bladzijden lezen. Maar wees gewaarschuwd, als je eenmaal begint te lezen in Spekkie en Sproet dan wil je echt verder lezen!

Info en waar te koop

Uitgever: Ploegsma
Schrijver: Vivian den Hollander
ISBN: 978 90 216 6506 1
Leeftijd: 7-10 jaar.

Lees ook:

Ben jij al bekend met de boeken van Spekkie en Sproet?

Geverifieerd door ExactMetrics