Arretjescake. Ken jij het? Een onweerstaanbaar lekkere chocoladebom. Arretjescake is een traditioneel Nederlandse koek met eieren, boter, cacao, suiker en biscuitjes. Per streek in Nederland kan het recept ietsje verschillen en de naam kan ook anders zijn, maar het principe is hetzelfde. Het recept heeft zijn oorsprong rond het jaar 1900. De Nederlandsche Oliefabrieken (NOF) Calvé-Delft gebruikte het stripfiguurtje Arretje Nof ter promotie van hun producten. In één van die stripverhalen maakte Arretje Nof een cake met die producten! En zo ontstond de Arretjescake. In dit artikel deel ik graag het recept en een lekkere Sinterklaas-variant. Heb je er al zin in?

Arretjescake

Ik deel met jouw het traditionele recept zoals ik de Arretjescake altijd maak. Ingrediënten:

– 1 pakje roomboter à 250 gram
– 125 gram basterdsuiker
– 1 ei
– 1 rol Mariabiscuitjes
– 2 eetlepels cacao.

Smelt de boter in een pannetje. Mix ondertussen het ei. Voeg hier de basterdsuiker en de cacao aan toe en mix het tot een luchtig geheel. Roer de gesmolten boter heel erg goed door het mengsel. Breek de biscuitjes in kleine stukjes en roer het goed door het chocolademengsel.
Bekleed en cakeblik met bakpapier of folie en giet het beslag in het blik. Laat de cake minimaal 2 uur in de koelkast opstijven.

Kruidnoten-Arretjescake

Nu alle kruidnoten, chocoladeletters, gevuld speculaas en alle andere Sint-lekkernijen weer in de schappen liggen, bedacht ik een variant op deze Arretjescake. Ik verving de biscuitjes door 250 gram gehalveerde kruidnoten en chocoladekruidnoten en bovenop de Arretjescake legde ik ook wat chocoladekruidnoten. De bereidingswijze is verder hetzelfde als hierboven beschreven. En de smaak? Verrassend onweerstaanbaar lekker!

Lees ook:

Heb jij al eens Arretjescake geproefd en zelf gemaakt?

Geverifieerd door ExactMetrics