Onze kinderen kwamen twee weken geleden uit school met een folder over de Schoenendoosactie. De oudste zei al meteen ‘ik ga weer een doos maken hoor voor arme kindjes!’ En zo gezegd, zo gedaan. Onze dochter ging op zoek naar een schoenendoos om deze te versieren en te vullen. Maar wat is het? En hoe zijn we aan de slag gegaan. Dat lees je hier.

Wat is de schoenendoosactie?

Heel simpel eigenlijk. Je vult een mooie versierde schoenendoos vol met schoolspullen, toiletartikelen, speelgoed en een knuffel. Deze door jouw versierde schoenendoos wordt cadeau gegeven aan een kind, in een ander land, dat bijvoorbeeld niet of nauwelijks naar school gaat. Of een kind dat in armoede leeft of in een ontwikkelingsland leeft. Dit jaar gaan de schoenendozen naar West Afrika, Oost Europa, het midden Oosten en de kinderen van vluchtelingen in Europa. Elk jaar worden er andere doellanden uitgekozen.

Hoewel wij het over het algemeen goed hebben in Nederland, vind ik het ook belangrijk dat mijn kinderen mogen weten dat niet iedereen het makkelijk heeft. En dat het ook niet vanzelfsprekend is dat het goed met je gaat. Wij mogen dankbaar zijn dat we in een mooi en veilig huis wonen, dat we elke dag te eten hebben en dat de kinderen naar school kunnen. Maar er zijn mensen/kinderen in Nederland, en daarbuiten die het niet zo goed hebben als wij. Wat is er dan mooier om deze kinderen blij te maken met een versierde en gevulde schoenendoos? Ik vind dit daarom een mooie actie omdat je ook met je kind echt iets kunt doen. Het is wat anders dan geld overmaken naar een goed doel. Op een tastbare en praktische manier ben je bezig. Ik vind dat waardevol.

Slogan Actie4kids ‘Voor jou van mij’

De slogan van Actie4kids is ‘Voor jou van mij’. Ik laat mijn dochter dan ook helemaal haar gang gaan, het is haar projectje. In de folder staat dat je eerst moet weten voor wie je een doos gaat maken. Je kunt kiezen voor een jongen of een meisje, en uit 3 leeftijdscategorieën. Ze kiest voor een meisje en ze kruist de leeftijd 5-9 jaar aan. De bon wordt uitgeknipt en op de deksel van de doos geplakt. Mijn dochter vindt het leuk om de schoenendoos te versieren. ‘Mama het moet wel vrolijk zijn hoor, ik ga de arme kindjes laten lachen’ ondertussen plakt ze wiebeloogjes op de doos en maakt ze er een gezicht van.

Wat komt na het versieren?

Wanneer voor haar de doos versierd is, gaan we ons richten op de inhoud. In de folder staat met welke spullen je de doos mag vullen. Ik vind het niet nodig om alles nieuw te kopen. Niet omdat ik een ander kind geen nieuwe dingen gun, maar omdat ik weet dat mijn kinderen spullen in huis hebben die niet worden gebruikt. En ik vind het ook goed dat mijn kinderen leren om dingen weg te geven, en een ander blij te maken met iets wat van jou is. Eigenlijk hoef ik dit niet echt met mijn dochter te bespreken. Ze leest het lijstje en gaat al aan de slag ‘ik heb zooooooveeeeeel pennen, ik kan wel wat weggeven’ en ‘ik geef mijn potloden ook wel weg want ik kleur liever met stiften’.

Natuurlijk let ik er wel op dat eventueel gebruikte spullen nog goed en netjes zijn. Wanneer de spullen in de doos zitten komen we er achter dat de doos nog niet vol is. In de folder staan nog extra tips om de doos te vullen, zoals haarspullen, springtouw, t-shirt, kunststof beker e.a.
Naast het vullen van de doos wordt er een bijdrage van €5 gevraagd t.b.v. de transport- en organisatiekosten. Ook vult onze dochter nog een papier in met wat informatie over haar zelf. Deze kun je downloaden. Klik dan op ‘message in a shoebox’ of ‘wie ben ik’. Het kindje die deze doos ontvangt kan dan zien wie de doos heeft gemaakt.

Wie kan er meedoen aan de Schoenendoosactie?

Alle kinderen in Nederland kunnen meedoen met dit project. Scholen, kinderdagverblijven, bso’s, kerken, verenigingen en bedrijven kunnen deze actie organiseren. Ook kun je als particulier meedoen. Wil je na het lezen van dit blog ook actief aan de slag? Check dan Schoenendoosactie of er in je directe woonomgeving een inleverpunt is en wanneer je de schoenendozen kunt inleveren.

Lees ook:

Ben jij bekend met deze schoenendoosactie?

Geverifieerd door ExactMetrics