Thuisleven.com
Zo leef je goedkoper en toch gezonder.
Thuisleven.com > Lifestyle en Interieur > Gezondheid en Welzijn > Gezondheid > Zo leef je goedkoper en toch gezonder

Zo leef je goedkoper en toch gezonder

Een gezegde luidt dat je gezondheid je waardevolste bezit is. En alhoewel de echt waardevolle zaken in ons leven niet te koop zijn, zoals liefde, geluk en gezondheid, kun je met de juiste keuzes toch je gezondheid beschermen. Hier zijn een paar tips.

Hoe leef je gezonder en goedkoper?

Onze gezondheid wordt grotendeels bepaald door twee zaken: wat we eten en drinken en hoeveel we bewegen. Het spreekt voor zich, dat het tegen je werkt als je de hele dag door enorme porties koek en snoep verslindt. En dat het ook niet helpt als je hoogstens van de bank naar je auto loopt en verder zit en ligt. Kortom, consumeer meer vers groente en fruit en minder gefabriceerd voedsel. En bezoek de sportschool, ga rennen of voeg je bij een voetbalteam.
Het goede nieuws is dat gezonde producten vaak ook de goedkopere optie zijn. Loop maar eens de plaatselijke supermarkt in en check de prijzen van zaken, als rijst, havermout, bulgur, tarwe, couscous, melk en kwark. Je zal zien dat de prijs per kilo of liter veel lager ligt dan die van pakweg chips, kant-en-klare gerechten met allerlei toegevoegde geur- en smaakstoffen en spullen die niet direct uit de grond groeien, zoals pizza en chocola.

Denk aan je ooggezondheid

Denk er ook aan om je ogen gezond te houden. Draag je contactlenzen, ga dan na of je profiteert van de vele innovaties op dat vlak. Lenzen zijn er in veel soorten en maten, waaronder de zogeheten Air Optix Aqua lenzen, gemaakt van siliconen hydrogel. Dat materiaal laat meer zuurstof door dan traditionele lenzen, waardoor ogen minder snel uitdrogen of een irriterend gevoel opwekken. Wel zo comfortabel! Denk bij het lenzen kopen na of jouw manier van lenzen gebruiken wel past bij het soort dat je in huis haalt. Draag je ze dagelijks, dan zijn maandlenzen geschikt. Wil je ze af en toe in doen, ga dan voor daglenzen.

Vergelijk je zorgverzekering

Nu het einde van het jaar in zicht is, is het tijd om je zorgverzekering voor komende jaar op orde te maken. Het is vaste prik dat de maandelijkse premie en het eigen risico alsmaar stijgen. Kijk niet lijdzaam toe, terwijl je steeds meer kwijt bent aan je verzekering. Bezoek een vergelijkingssite en zoek de goedkoopste aanbieders op. Voor het basispakket hoef je echt alleen maar naar de prijs te kijken, want bij elke aanbieder zit daar immers hetzelfde in.

Streef naar geluk!

En tot slot een wat esoterische en minder praktische tip: streef naar geluk! Je kent vast wel de uitdrukking “een gezonde geest is een gezond lichaam”. En uit onderzoek blijkt dat gelukkige mensen inderdaad langer en ook langer in gezondheid leven. Nu is het niet eenvoudig om een recept te vinden dat gegarandeerd zal voor geluk zorgt. Elk mens heeft andere ambities en voorkeuren. Maar in het algemeen geldt dat het helpt als je op papier of in je hoofd een lijstje met prioriteiten stelt. Focus je op realistische doelen en richt je alleen op zaken en situaties die je daadwerkelijk kan veranderen.

Een belangrijke voorwaarde voor een geluksgevoel is dat je kan vertrouwen op je medemens, omgeving en de maatschappij. Dat is niet in elke situatie gemakkelijk. Maar als je, je voeding aanpast, meer beweegt, je lijf en leden (en ogen) aandacht geeft en doet wat je plezier geeft, dan ben je op de weg naar grotere gezondheid. Dat hoeft dus helemaal niet zoveel te kosten.

Bron afbeeldingen Flickr: by MS-R / Michael S-R, 401(K) 2012 en richard broderick.

Lees ook:

Bespaar jij ook door een goede gezondheid?

*dit artikel is binnen een samenwerking tot stand gekomen*

Linda

Getrouwd en moeder van 3 meiden. Ik was een blogger op Thuisleven tot 1-10-2023

Dagelijkse inkopenDagelijkse inkopen

13 reacties

  • Ik draag lenzen en heb ook voor een betere variant gekozen op aanraden van mijn opticien. Voordien had ik irritaties aan mijn ogen omdat ik goedkope lenzen kocht.
    Op eten bespaar ik ook zoveel mogelijk, want dat kan echt duur zijn.

  • ik probeer het iedere keer om goedkoop te koken maar toch kom ik iedere keer weer uit op een dure boodschappen rondje. omdat ik eigenlijk ook zeker wil zijn dat ik goed voedsel heb en niet bespoten

  • Omdat ik al meer dan 10 jaar lenzen droeg, heb ik 2 jaar geleden besloten om te laten laseren! Een hele investering, maar in the end zeker de moeite (al de brillen en lenzen die je uitspaart)! Als je van -8 komt is het heerlijk gewoon te kunnen zien ’s morgens!

    • Lijkt mij ook wel wat, maar ook een beetje eng om je ogen te laten laseren. Maar ach.. voorlopig is er toch geen geld voor dus die keuze kan ik nog voor me uit stellen

  • Wij eten altijd vers, veel halen we op de markt en de rest bij de winkelier zelf. Goedkoper is het niet, maar wel gezond en lekker.

  • Ik bespaar altijd op eten en groeten. Zo koop ik alleen maar fruit en groenten die er die maand zijn. Dat is meestal goedkoper. 😉

Categorieën

Kerst 2023Kerst 2023
Geverifieerd door ExactMetrics