Huh wat, medicinale paddenstoelen? Rustig aan, dit is niet het slag waar je high van wordt. Ze hebben geen psychoactieve werking zoals Paddo’s. Wat is het dan wel zal je denken? Laat ik dat nu eens uitzoeken. Lees meer over de verschillende soorten medicinale paddenstoelen. En de voordelen hiervan.
Wat zijn medicinale paddenstoelen?
Medicinale paddenstoelen zijn paddenstoelen met een zeer krachtige werking. Deze leden uit het schimmelrijk groeien al sinds mensenheugenis in de natuur. Je kunt ze overal ter wereld aantreffen. Ze hebben een anti-bacteriële en virale werking. Therapie op basis van deze medicinale paddenstoelen heet mycotherapie. Deze behandeling heeft een breed toepassingsgebied en is in opmars. Sinds een jaar of dertig zijn we in staat om bepaalde elementen uit deze paddenstoelen te extraheren. Om deze effectief in te kunnen zetten bij de behandeling van verschillende aandoeningen. Vergeet hierbij niet dat ook de antibiotica hun oorsprong vanuit de fungi (schimmels) hebben.
Drie populaire soorten uitgelicht
Ik licht drie verschillende soorten medicinale paddenstoelen uit.
1. Chaga
De Chaga (Inonotus obliquus) groeit graag in een koud klimaat, zoals Siberië. Je herkent het aan een zwartgeblakerde uitstulping aan de (berken)boom. Van binnen heeft het een opvallende heldere oranje kleur. De vraag naar Chaga heeft in de Corona pandemie een enorme vlucht genomen. Dit komt omdat deze paddenstoel bekend staat om zijn sterke antivirale werking. Deze paddenstoel bevat het hoogste aantal antioxidanten van alle voedingsbronnen ter wereld. Hierdoor geeft het een enorme een boost aan je immuunsysteem en ben je minder vatbaar voor ziekten. Naast antioxidanten bevat Chaga ook ontstekingsremmende stoffen. Hierdoor worden de virussen, bacteriën of andere lichaamsvreemde stoffen opgeruimd. Chaga wordt wel dé paddenstoel voor vitaliteit genoemd.
2. Lion’s Mane
Lion’s Mane (Hericium erinaceus) lijkt helemaal niet op een paddenstoel. De zwam heeft hangende witte stekels. Het staat bekend om zijn grote hoeveelheid aan werkzame stoffen. En bevat een groot aantal essentiële aminozuren en mineralen (Zink, Kalium). Deze kunnen een positieve invloed op o.a. het maag- en darmstelsel bewerkstelligen. Lion’s Mane wordt geroemd om zijn invloed op de focus, concentratie en geheugencapaciteit. De zwam stimuleert de aanmaak van de zenuwcel groeifactoren (NGF). Dat is een onmisbaar eiwit in de hersenen dat verantwoordelijk is voor het verzenden van informatie. Lion’s Mane wordt wel dé paddenstoel voor cognitie genoemd.
3. Cordyceps
Cordyceps groeien in tegenstelling tot de eerder genoemde medicinale paddenstoelen uit insecten. Deze insecten raken besmet door de zwam en steken elkaar aan. De paddenstoel bevat hoge hoeveelheden proteïne, aminozuren, nucleosiden, cordycepine, vitaminen, mineralen en sterolen. Deze kunnen worden toegepast op onze lichamelijke en geestelijke conditie. En kunnen bijbehorende prestaties door een verbeterde hart- en longfunctie verhogen. De verkrijgbare Cordyceps worden overigens geheel vegan geoogst, daar komt geen insect aan te pas. Cordyceps wordt wel dé paddenstoel voor vruchtbaarheid genoemd.
De belangrijkste voordelen
Met stip op één staat dat deze paddenstoelen bij uitstek een biologisch product zijn. Dit met alle voordelen van dien. Door verschillende merken worden medicinale paddenstoelen natuurlijk gekweekt of in het wild geoogst. Van belang hierbij is de check van het biologische certificaat. Dat garandeert namelijk dat er geen andere (giftige) stoffen zijn opgenomen door de paddenstoel. De medicinale paddenstoelen zijn vegan, glutenvrij en er worden geen vulmiddelen aan toegevoegd.
Het supplement is langdurig en, bij normaal gebruik, zonder bijwerkingen te gebruiken. Door zijn populariteit zijn medicinale paddenstoelen ook steeds beter verkrijgbaar. Van drogisterij tot aan (online) gezondheidswinkel.
De toepassing van medicinale paddenstoelen
De medicinale paddenstoelen kun je tot je nemen in capsules, als tinctuur, als stuk of in poedervorm. Deze veelzijdigheid biedt onbegrensde mogelijkheden in de toepassing. Denk hierbij aan in een drankje tot verwerking in een avondmaal. Houd je hierbij wel aan de dosering. En neem bij vragen en bijzonderheden contact op met de natuurarts.
Lees ook:
Heb jij wel eens medicinale paddenstoelen gebruikt?
Bron afbeeldingen: De Gezonde Wereld
Nee, maar klinkt zeer interessant!
Nee, maar ik wil dit binnenkort wel eens gaan proberen!
Bedankt voor de info, ik weet niets van paddestoelen af. Goed om daar ook meer van te weten.
Bijzonder he…. Kon ik maar genezen…..
Ik heb weleens reishi poeder gebruikt en verder eet ik graag paddenstoelen
Shiitske is echt wel favoriet