Afgelopen weekend hebben wij uitgezocht hoe het is om thuis sushi maken met de Saitaku Sushi kit en Poké Sushi salad & sprinkle (foto bovenaan). We hebben al wat ervaring met Japans eten, omdat we meerdere keren in Japan zijn geweest en daar uitgebreid de lokale keuken hebben uitgeprobeerd. Eerder heb ik voor deze site ook het Basisboek Japan gereviewd en dit is een mooie aanvulling daarop.

Zelf sushi maken: een beetje Japan in huis halen

foto 2

Japans koken is niet moeilijk, als je je eenmaal de Japanse kookgewoonten een beetje hebt eigen gemaakt en als je de benodigde ingrediënten in huis kunt halen. Bij mijn recensie van het Basisboek Japan liep ik tegen dat laatste aan: het kost soms veel moeite om de specifieke ingrediënten te vinden. Met deze Sushi kit en de sprinkles is dat niet zo: bijna alles zit in de doos, alleen verse ingrediënten moet je zelf halen. Wij hebben wortel, komkommer en verse zalm (zo vers mogelijk) in huis gehaald, zoals op de doos stond. Als bijgerecht hebben we sperziebonen met sesamdressing uit het Basisboek Japan gemaakt, waar je geen exotische ingrediënten voor nodig hebt.

Saitaku Sushi kit en Poké Sushi & salad sprinkle

In de sushi kit zaten 2 zakjes rijst, rijstazijn, wasabi, gember, sojasaus, twee setjes eetstokjes en een handleiding hoe sushi te maken. (foto 2) De handleiding was duidelijk, met plaatjes over hoe de sushi te rollen. Daarmee was het makkelijk te maken, je moet alleen de groenten en de vis iets anders snijden dan je gewend bent: in lange dunne repen (foto 3).

De rijst meng je met de rijstazijn (is niet zuur) zodat het goed plakt. Vervolgens pak je een vel nori (zeewier, klinkt eng maar smaakt best lekker en schijnt heel gezond te zijn), legt dat op de bamboerol, drukt de rijst erop (is een beetje prutsen) en dan leg je de repen vis en groente ongeveer in het midden. Met behulp dan de bamboerol rol je het geheel dan op en plak je de nori met een beetje water dicht. Het vereist wel een beetje oefening om het er mooi uit te laten zien, maar voor een eerste keer vonden we het niet verkeerd.

Voor de sprinkles, die gemaakt zijn van zeewier, hebben we een deel van de rijst uit de sushi kit genomen met de rijstazijn, en daar boontjes, wortel en komkommer bij gedaan. We hebben het gerecht zo opgemaakt als het er op de foto op de verpakking uitzag (foto 4). Samen met de boontjes hadden we daarmee een flinke maaltijd (foto 5). Het ziet er niet uit als veel op de foto, maar we hebben het niet opgekregen met ons tweeën!

Foto 3, 4 en 5

Wat vind ik ervan?

De sushi was lekker en de rijst smaakte zoals we dat verwacht hadden. Het staat of valt met de overige verse producten die je erin doet, daar kan de kit niet zoveel aan doen. De instructies van de kit waren duidelijk, de bamboerol was handig en de wasabi, gember en sojasaus geven meer smaak aan het geheel. Voor een kant-en-klaar pakket was het goed. De sprinkles geven smaak aan het gerecht waar je het op strooit en de sprinkles hebben van zichzelf flink wat smaak.

De boontjes met sesamdressing hadden de meeste smaak, maar dat is ook niet zo gek: deze waren geheel van losse ingrediënten gemaakt waardoor het veel smaak had, terwijl een kant-en-klaar pakket meestal een wat vlakke smaak geeft. Ik zou de bamboerol uit de sushi kit vaker gebruiken en op zoek gaan naar goede verse ingrediënten, zodat het nog meer smaak heeft. Al met al leuk om uit te proberen en te merken dat je thuis best Japans kunt koken!

Lees ook:

Eet jij graag Japans?

#sushi #pokébowl #saitaku
Geverifieerd door ExactMetrics