Thuisleven.com
Thuisleven.com > Entertainment > Boeken > Kookboeken > Koken als in het land van de Rijzende Zon: Basisboek Japan

Koken als in het land van de Rijzende Zon: Basisboek Japan

Mijn hart bloeide op toen ik het Basisboek Japan, geschreven door Aya Nishimura kreeg om te reviewen. Wij zijn een paar keer in Japan geweest, hebben een grote liefde voor het land gekregen en hebben daar steeds heerlijk gegeten. Een kookboek dat je de basis van de Japanse keuken leert en ook nog toegankelijk is, is een welkome aanvulling voor thuis.

Basisboek Japan

Je moet even door de kaft van dit boek heen: het Basisboek Japan is uitgegeven in een stevige hardcover in rood met wit. Geen mooie foto of tekst, maar witte rijstkorrels die over een rode achtergrond naar beneden vallen. Maar sla het boek vooral open. Dan zie je al gauw heerlijke gerechten gefotografeerd in zachte kleuren, een helder lettertype en duidelijke, rechtdoorzee tekst.

Het begint met te vertellen dat de Japanse keuken niet moeilijk is, als je een aantal basisingrediënten als voorraad in huis hebt. Dan kun je al gauw hetzelfde eten dat Japanners ook thuis eten. Een aantal populaire gerechten zijn in het boek opgenomen en veel daarvan herkenden wij ook omdat we die in Japan gegeten hadden. Nu kunnen we ze zelf ook maken!  Ze zijn niet moeilijk te maken, er staat overzichtelijk bij wat je vers en wat je uit de voorraad nodig hebt en hoe je het maakt. Een aantal technieken staan apart in het boek uitgelegd evenals samengestelde ingrediënten die je zelf kunt maken in plaats van te kopen. Heerlijk, makkelijk en nodigt uit om aan de slag te gaan. Kortom, een aanwinst in de keuken.

Japanse basisingrediënten

Een blik op de gerechten leert dat je moet zorgen dat je eerst een voorraad aan Japanse basisingrediënten in huis hebt, want anders kun je bijna geen enkel gerecht goed maken. En daar stuitte ik op een probleem. De Aziatische keuken in Nederland is eerder gericht op Chinees en Indonesisch maar niet echt op Japans, in ieder geval niet in onze regio en niet wat we zo op internet konden vinden. We kunnen wel een aantal basisbenodigdheden vinden, maar zeker niet alles. En die basisbenodigdheden zijn vaak ook nog eerder Chinees dan Japans. Mijn doel was om deze review te schrijven nadat we een aantal recepten hadden uitgeprobeerd, maar dat is niet gelukt. Dat ligt niet aan het boek, want dat is goed, maar het wordt wel moeilijk als je de helft van je recept en dan vooral het smaakbepalende deel van het recept niet kunt vinden.

Wat vind ik er van?

Het boek ziet er van binnen luchtig, goed leesbaar en makkelijk uit met mooie foto’s van gerechten. De recepten zijn overzichtelijk en alles wordt op een eenvoudige wijze uitgelegd. De selectie van recepten geeft een goed beeld van wat wij in Japan tegenkwamen. De uitleg met hoe je de stap naar de Japanse keuken kunt maken is helder en met wat betere verkrijgbaarheid van ingrediënten is dit boek een pareltje voor in de keuken. Wellicht dat dit boek beter tot zijn recht komt in de grote steden zoals in de Randstad waar de verkrijgbaarheid van ingrediënten wellicht beter is. Een andere optie voor ons is om te kijken naar onze oosterburen en een bezoek te brengen aan Düsseldorf, waar zich een grote Japanse gemeenschap bevindt.

Inge

Ik was een leerkracht op de hoge school Zuyd

Dagelijkse inkopenDagelijkse inkopen

1 reactie

Categorieën

Advertentie – Bestel bij deze sites en steun Thuisleven door middel van affiliatie

Kerst 2023Kerst 2023
Geverifieerd door ExactMetrics