Op een dag ontving ik een mail van 999-games dat ik het spel Brains- Japanse tuinen mag gaan testen. Ze lieten er geen gras over groeien en de volgende dag had ik het spel al in huis.

Brains- de Japanse tuinen

Ik liet er ook geen gras over groeien, want zo nieuwsgierig als ik was heb ik het spel gelijk opengemaakt. Het bleek een solitair puzzelspel te zijn, dus ik hoefde niet eens op mijn man te wachten zodat we samen een spelletje konden leggen, ik kon gelijk alleen gaan beginnen. Al was dit feit ook iets wat mij in eerste instantie tegenviel. Eigenlijk had ik een spel verwacht wat ik samen met mijn man zou kunnen spelen. Want zo af en toe eens samen een nieuw spel leren is ook niet verkeerd. Maar al met al wilde ik toch deze uitdaging wel aangaan.

Brains de spelregels

Brains is een solitair puzzelspel met 5 moeilijkheidsgradaties. Je hebt 50 puzzelkaarten en op elke kaart bouw je een Japanse tuin die aan verschillende voorwaarden moeten voldoen. Leg de tuintegels zou aan elkaar dat wegen op elkaar aansluiten en bepaalde symbolen met elkaar verbonden worden. Daarbij heb je de keus uit 7 tuintegels. De eerste opgave is dat nog snel te doen, maar hoe verder je komt hoe moeilijker het wordt. En de laatste 10 kaarten zijn de ultieme uitdaging!

Dit spel is heel mooi vorm gegeven. De 7 tuintegels zijn van stevig karton zoals we gewend zijn van het spelmateriaal van 999Games. De puzzelkaarten zijn van wat dunner materiaal. Het ziet er in eerste instantie uit dat ze makkelijk scheuren, maar als je het nader bekijkt is het toch nog wel stevig. Dit spel is alleen minder geschikt om bijvoorbeeld mee te nemen op je kampeervakantie of op de achterbank van een lange autorit te spelen. Daar zijn bijvoorbeeld de SmartGames wat beter geschikt voor.

Brains geschikt voor …

Dit spel is geschikt voor mensen die wel van een uitdaging houden. Het is een spel wat je uitsluitend alleen kunt doen, daar moet je ook van houden, of je gaat gezellig samen met iemand de uitdaging aan om een denkpuzzel op te lossen. Twee weten meer dan alleen …
Ik zie dit spel ook wel op basisscholen terechtkomen voor kinderen die wel wat meer uitdaging kunnen gebruiken. Ik denk dat kinderen vanaf 8 jaar al best een eind kunnen komen. Het vergt alleen wel wat geduld, concentratie en doorzettingsvermogen.

Brains wedstrijd tegen jezelf

In het begin van deze blog vertelde ik al dat het mij in eerste instantie tegenviel dat het geen spel is wat je tegen iemand speelt. Ik wil natuurlijk graag winnen als ik een spelletje speel. Na het een paar keer gespeeld te hebben ben ik toch een beetje van gedachten veranderd. Het spel begint best makkelijk en wordt steeds moeilijker. Ik was zelf zeer benieuwd hoever ik zou kunnen komen en of het mij wel lukt om alle 50 puzzelkaarten op te lossen. Als je eenmaal bent begonnen wil je steeds weer verder om te kijken of je ook de volgende kunt oplossen. En je wilt ook steeds sneller naar de oplossing komen. Op deze manier zit er toch een wedstrijdelement in, niet tegen de ander, maar tegen jezelf. En je leert ook nog eens logisch te denken. Het is goed om dat zo af en toe eens te trainen.

Mijn mening over Brains

999Games vroeg mij om een aantal sterren te geven voor dit spel op schaal van 1 tot 5, (waarvan 5 het hoogst).
Ik geef dit spel 4 sterren. Ik vind dit spel mooi vorm gegeven en de materialen zijn van goede kwaliteit voor thuisgebruik. Om mee te nemen voor onderweg vind ik het niet zo geschikt. Het spel zit boordevol uitdaging, maar het vergt wel geduld en doorzettingsvermogen.  Dit kun je trainen en ook logisch denken kun je trainen met dit spel. Ik vraag mij alleen af of je dit spel nog een keer gaat spelen als je alle puzzelkaarten opgelost hebt … Of blijft het dan in de kast liggen? We zullen het zien, eerst maar eens tot de 50 zien te komen.

Informatie

Brains
Uitgever: 999Games
Aantal spelers: 1
Aanbevolen leeftijd: vanaf 8 jaar
Speelduur: ongeveer 5 minuten per puzzelkaart

Lees ook:

Geverifieerd door ExactMetrics