Onze vakantie op de Veluwe zit er weer op. We hebben genoten! Overdag stond alles in het teken van de kinderen, twee jochies van 4 en 2 jaar. We hebben gezwommen, gefietst en gewandeld in het bos en vooral heel veel speeltuinen onveilig gemaakt. Maar de avonden waren voor ons. De kinderen lagen elke avond al vroeg in bed, moe van een dag buiten spelen. En tsja… wat doe je dan, tijdens een warme zomeravond op je terras, met een wijntje en wat zoutjes op tafel en het zachte gelach en gepraat van andere vakantiegangers om je heen? Juist…. een spelletje!

Klein formaat

In het huisje was alleen, op het tafelblad van de salontafel, een groot mens-erger-je-niet spel en een ganzenbord te vinden. Dat vond onze oudste geweldig, maar om dit nu ‘s avonds met zijn tweeën te spelen… neuh. Gelukkig hadden we zelf ook een spelletje meegenomen, namelijk Robo, oftewel rotbotkatten op de testbaan, van Big Dragon Games. Vanwege het kleine formaat paste het makkelijk in de koffer.

Niet langs de hotdogs!

In Robo spelen 6 pionnetjes de hoofdrol: 4 gekleurde en 2 zwarte. De gekleurde stellen “robotkatten” oftewel “robo’s” voor, terwijl de 2 zwarte de “hotdogs” uitbeelden. Het spel is geschikt voor 1 t/m 4 spelers. Elke speler krijgt een eigen robo. Het is vervolgens de bedoeling dat de robotkatten op het bijgeleverde speelbord, door looplijnen in meerdere driehoeken en vierkanten verdeeld, een zo lang mogelijke weg afleggen. Per beurt mag je je robokat 1 lijntje verder zetten. De robo’s willen hierbij niet langs de hotdogs komen, waarvan je er aan het begin van elke beurt één vakje omhoog, omlaag, naar links of naar rechts moet verplaatsen aan de hand van een dobbelsteenworp. Bovendien laten de robokatten op elk lijntje een pootafdruk achter (verbeeld door fiches met een gestileerd poezenpootje erop gedrukt die je op de looplijn in kwestie plaatst). Bij  2 of meer spelers is het dus de vraag van wie de robo het het langste uithoudt. Speel je het alleen, dan is het de kunst om zoveel mogelijk pootafdrukjes achter te laten.

Een klein beetje geluk

Mijn man en ik vonden het een grappig spelletje, mooi uitgevoerd ook en heel geschikt voor avonden waarin je niet al te diep wilt nadenken. Ik dacht van tevoren dat mijn man vast alle potjes zou winnen, omdat hij veel beter is in vooruitdenken. Volgens de site van Big Dragon games moet je bij de spelletjes echter ook een beetje geluk hebben. Kennelijk had ik dat, want ik won zowaar drie keer achter elkaar van mijn man! Het was mooi dat de wijnfles al op tafel stond, want ik kon dus meteen een glaasje drinken op mijn overwinning. 🙂

Geschikt voor kinderen

De volgende dag redde het spelletje zelfs onze vakantiedag. Het goot namelijk en nadat wij met onze kinderen tot vervelens toe mens-erger-je-niet hadden gespeeld, ontdekte mijn zoontje ineens Robo Nadat ik hem de spelregels had uitgelegd ging hij er zelf mee aan de slag en hij hield dat ruim een uur vol. Ik was verrast dat hij de spelregels al begreep en stond er helemaal van te kijken dat het hem ook nog eens zo lang boeide. (Meestal is mijn zoontje na hooguit een kwartier wel uitgekeken op speelgoed en gaat hij op zoek naar iets nieRuws.) Zelf heb ik tijdens de vakantie ook nog een paar keer het spelletje gespeeld, en het bleek redelijk verslavend. Robo gaan we deze vakantie zeker nog vaak uit de kast pakken!

Robo (robotkatten op de testbaan)

Dit spel is te krijgen via Big Dragon Games, een initiatief van spelontwerper Peter Flikweert. “Big Dragon games” zijn strategische denkspelletjes die je in een kort tijdsbestek kunt spelen. Je hebt er dus geen hele avond of zelfs dag voor nodig, zoals bij bijvoorbeeld Monopoly. De spelletjes worden bedacht en uitgevoerd door vrijwilligers. Sympathiek is dat van elk verkocht spel 40% van de verkoopprijs naar een goed doel gaat, namelijk Stichting Jongerencentrum Léon Nicaragua – afgekort SJLN.

Lees ook:

Speel jij wel eens voor een goed doel?

*voor het schrijven van dit artikel hebben wij een review exemplaar ontvangen*

Geverifieerd door ExactMetrics