Spelletjes in blik, ik houd er van. Meestal een het kaartspel, maar nu een uit­-te­-vegen en weer op-te­-vouwen bordspel. Een Boter, Kaas en Eieren 2.0 voor de 10-plussers. OXO is geschikt voor twee tot vier spelers (met twee uitwisbare stiften). Wie het eerst vijftien OXO’s wegstreept is de winnaar.

OXO

Het blik bevat twee dobbelstenen: een dobbelsteen met zes kanten (O, X en J’s (Jokers)) en een tienkantige dobbelsteen (getallen van 1-8 en twee jokers). Twee stiften met wisser, de spelregels in drie talen, twee keer vier speelkaarten en een op te vouwen speelbord. Het bordspel is verdeeld in vier velden, oplopend in moeilijkheidsgraad en een score-vak. Eerst wordt bepaald op welk speelveld begonnen wordt. En de mogelijkheid van een toernooi over vier velden wordt aangestipt.

Je krijgt vier speelkaarten die eenmaal gebruikt mogen worden. Eén donkerblauwe (zoals -Verplaats een niet doorgestreepte O of X op het spelbord-) is vóór het dobbelen te spelen en/of één bruine actiekaart voor na het dobbelen ( -Gooi beide dobbelstenen nog een keer-). Nu kun je in één beurt wel een aantal OXO’s wegstrepen. Ook mag je de OXO’s die je tegenspeler vergeet, zelf doorstrepen voorafgaand aan je beurt en die telt mee in jouw aantallen. Tot wie als eerste de vijftien OXO’s haalt.

Gekke dobbelstenen

Gekke dobbelstenen, wat bijzondere uitzonderingen en dan dat speelbord, toch went het snel. Het is prettig dat je kan variëren in moeilijkheidsgraad, dat is af te stemmen aan de deelnemers en maakt het spel geschikt voor volwassenen. Niet te vergeten onder middelbare scholieren in de tussenuren of in het dorp. Het is gemakkelijk op te zetten of te onderbreken. Gezien het formaat van het blik gemakkelijk mee te nemen. Het bord is van zeer degelijk karton en de inkt is gemakkelijk weg te vegen.

Door samen de stiften delen en het score-vak te halveren is OXO tot 3 á 4 spelers te spelen. Ook die tweemaal vier kaarten zijn te verdelen. Een echte aanrader voor de jeugd, hersen-kraken waar je wilt en dat zonder schermtijd. OXO van University Games is o.a. online e koop.

Lees ook:

Geverifieerd door ExactMetrics