“Tegenwoordig bedoelt men met novelle een prozaverhaal dat wat de omvang betreft tussen de roman en het kort verhaal geplaatst wordt. De lengte is typisch tussen de 50 en 100 pagina’s, maar hierover bestaat geen consensus. Een novelle bezit een eenvoudige structuur en een klein aantal personages. Meestal omvat een novelle een bijzondere gebeurtenis en toont ze de hoofdpersonages op een beslissend moment in hun leven.” Bron Wikipedia.

‘De vrouw van de schilder’

Hierboven heb ik al beschreven dat het boek een novelle is.  Het boek heeft 55 pagina’s waarvan er veel zijn met een mooie illustratie. Die het verhaal een extra input geven, je voelt er meer bij, ziet het voor je! Het boek heeft wel een verrassende wending!

Het verhaal

De vrouw van de schilder gaat over een vrouw die opzoek gaat naar haar kunstzinnige man waar ze heel veel van houdt. Kan ze hem vinden en is hij er nog wel? Het verhaal begint in de kamer van de huisarts waar een koppel zit. Een mooie dame in een prachtige jurk met make up. En een man in elkaar gezakt in een verkreukeld pak. “Vertel mij het hele verhaal”, zegt de arts. De vrouw begint te vertellen over haar man, hij was schilder en kon prachtige werken maken! Het liefst schildert hij wolken. Hele luchten vol.

Dat was één van de redenen waarom ik ooit op hem viel! Wij gingen naar Ierland en daar heb ik hem nog nooit zo gelukkig gezien. Het was er prachtige en hij schilderde veel, ook de Ierse meisjes met hun mooie rode haren. Wie liepen door de bossen en genoten, langzaam zag ik hem veranderen. Eenmaal terug is hij steeds meer afwezig. Ik zeg hem dat ik van hem hou maar of het aankomt? De arts sluit het gesprek af met nog wat vragen. “Wij zullen goed zorgen”, zegt de arts. Er volgt nog een laatste kus. Maar of er begrepen wordt waarom je die krijgt?

Wat vond ik ervan

Novelle over dementie- 'De vrouw van de schilder'.Als eerste moet ik zeggen dat er prachtige illustraties. Die doen het verhaal eer aan. Ze zijn ook fascinerend, de eerste keer dat ik het boek had heb ik eerst alle illustraties bekeken. Er is zoveel in de illustraties te zien. Ik was benieuwd naar het verhaal. Het is een prachtig maar ook een verdrietig verhaal over een echtpaar. Waarvan één van de twee getroffen is door dementie. Je geheugen veranderd, je relatie veranderd. Moeilijk om ermee om te gaan. Hoe moet het verder?

Je moet iemand achterlaten waar je heel heel veel van houdt. Het lijkt mij erg als je dat overkomt. Deze Novelle beschrijft liefdevol hoe het gaat en dat het er soms anders uitziet dan het is. Het is een prachtig boek, dat ik nu al een poosje heb. Elke week heb ik het een keer gelezen, er valt mij steeds meer op.

Omdat het boek prachtig is geïllustreerd door Trui Chielens staat het te stralen op mijn sidetable en hebben verschillende mensen het al gepakt en gelezen! Daarna is iedereen verrast door deze novelle! Het commentaar is vaak dat de gezinssituatie rond geheugenverlies zo mooi wordt beschreven.

Info en waar te koop

De vrouw van de schilder’.
Auteur: Peter de Voecht
Illustrator: Trui Chielens
Uitgever: De Eenhoorn
ISBN: 9789462913721

Lees ook:

Lees jij graag novelles?

*Voor het schrijven van dit artikel hebben wij een review-exemplaar ontvangen*

Geverifieerd door ExactMetrics