Als u ouder wordt, zijn er diverse aanpassingen in huis nodig. Dit zijn vier manieren om uw huis leeftijdsbestendig te maken:

1. Maak een plan

Een goede eerste stap om uw woning leeftijdsbestendig te maken, is door eens kritisch door uw huis te lopen. Ga in iedere kamer op zoek naar mogelijke problemen. Denk aan het risico om uit te glijden of te struikelen. Ook moeilijk bereikbare en moeilijk te onderhouden plekken kunnen een probleem vormen als u ouder wordt. Maak op basis hiervan een plan voor het aanpassen van uw woning.

2. Zorg voor ruimte

Hoe meer ruimte u in uw kamers hebt, hoe beter. Het beste kunt u daarom alle onnodige meubels en vloerkleden uit uw kamer halen. Zorg er verder voor dat alle kamers duidelijke paden hebben. Ook is het belangrijk dat er voldoende ruimte is om binnen te lopen zonder ergens tegenaan te stoten. Dat is vooral van belang in kamers waar u veel tijd in doorbrengt.

3. Een prettige toegang tot het huis

Als u ouder wordt, is het een goed idee om tenminste één drempelloze ingang tot uw huis te hebben. Daarvoor hebt u goede drainage nodig, omdat de ingang zich dan op dezelfde hoogte bevindt als buiten. Verder is het fijn om voor de deur een overkapping te hebben die u beschermt tegen regen en wind. Eenmaal binnen hebt u ruimte nodig om te manoeuvreren. Houd daar ook rekening mee bij het aanpassen van uw huis.

4. Maak het lichter

Om goed te kunnen zien hebt u op hoge leeftijd vaak twee keer zoveel licht nodig als iemand van middelbare leeftijd. Dit geldt vooral voor mensen met dementie. Donkere plekken of delen van een kamer kunnen dan onheilspellend en verwarrend overkomen. Een heldere ruimte helpt om het gemoed te verlichten en een beter begrip van de omgeving te krijgen. Uit onderzoek blijkt dat plafondverlichting met een verlichtingssterkte van 1.100-1.200 lux zorgt voor een stabieler rust-activiteitenpatroon bij dementerende ouderen die nog goed kunnen zien. Bij plafondverlichting kunt u denken aan inbouw ledverlichting met voldoende lichtsterkte om een ruimte van helder licht te voorzien.

Lees ook:

Geverifieerd door ExactMetrics