Thuisleven.com
veilig wonen
Thuisleven.com > Lifestyle en Interieur > Financiƫn > Verzekeringen > Met deze tips voel je je veilig in je eigen woning

Met deze tips voel je je veilig in je eigen woning

Maak je je weleens zorgen om brand, lekkage of inbraak in huis? Je bent niet de enige. Het goede nieuws is: schade valt gelukkig vaak te voorkomen met passende voorzorgsmaatregelen. En die hoeven echt niet ingewikkeld te zijn. Dit zijn drie tips voor meer veiligheid in en om je huis.

Tip 1: Reinig de dakgoten op tijd

Als je aan waterschade in huis denkt, denk je misschien niet meteen aan je dakgoten. Toch kunnen deze voor flink wat nattigheid in huis zorgen. Het is daarom belangrijk dat je ze op tijd schoonmaakt. Wil je niet zelf het dak op? Geen nood, met een Veilig wonen-abonnement ben je geabonneerd op een jaarlijkse dakgootservice. Zo heb je hier nooit meer omkijken naar.

Waarom is dit nodig?

De dakgoten van je huis verzamelen het hele jaar door vuil, oude bladeren, takjes en mos. Hierdoor kunnen ze verstopt raken. Als dit gebeurt kunnen de goten geen regenwater meer opvangen en komt dit water regelrecht op de fundering van je huis terecht. Dat kan weer zorgen voor vochtplekken in je kelder of kruipruimte. Of een lekkage aan je plafond. Door je dakgoten Ć©Ć©n of twee keer per jaar vrij te maken, in het najaar en in het voorjaar, blijf je er warmpjes (en droog) bijzitten.

Tip 2: Veeg jaarlijks de schoorsteen

Wist je dat er elke dag gemiddeld zoā€™n 13 woningbranden uitbreken in Nederland? Het grootste deel daarvan wordt veroorzaakt door vuil in de schoorsteen. Zorg daarom dat je minstens Ć©Ć©n keer per jaar de schoorsteen veegt of laat reinigen door een schoorsteenveger. Zo voorkom je rook en brand in huis. Na je een hele winter warm te hebben gehouden verdient je open haard immers wel wat extra liefde, toch?

Tip 3: Vlam in de pan? Weet wat te doen

Ook keukenbranden behoren tot een van de meest voorkomende woningbranden. Brand in de keuken is niet altijd te voorkomen, maar wat je wƩl kunt doen is jezelf erop voorbereiden. Zo weet je precies wat te doen bij een ongelukje.

Wat te doen bij een frituurbrand of vlam in de pan

  • Blijf rustig.
  • Draai de warmtebron uit.
  • Dek de pan af met een passend deksel.
  • Schakel je afzuigkap uit.
  • Wacht tot de pan volledig is afgekoeld.

Wat je absoluut niet moet doen

  • Blus de brand nooit met water of een blusdeken.
  • Ga nooit aan de wandel met een vlammende pan, dit is levensgevaarlijk.

Thuis hoor je je geborgen en ontspannen te voelen. We hopen dat je we je met deze tips op weg hebben geholpen naar een veilig(er) huis!

Lees ook:

Heb jij oog voor de veiligheid in huis?

Afbeelding vanĀ Mikes-PhotographyĀ viaĀ Pixabay

Linda

Getrouwd en moeder van 3 meiden. Ik was een blogger op Thuisleven tot 1-10-2023

Dagelijkse inkopenDagelijkse inkopen

3 reacties

Categorieƫn

Kerst 2023Kerst 2023
Geverifieerd door ExactMetrics