Het is alweer een klein jaartje geleden dat het dagelijks een hot item in het nieuws was: de vluchtelingencrisis. Het was het gesprek van alledag, op het werk, in het gezin, op school of waar dan ook. Hoewel de vluchtelingencrisis nu niet meer zo’n hot item is en wellicht ook niet meer het gesprek van alledag, vluchtelingen zijn er nog steeds en de oorlog in Syrië is nog niet voorbij. En misschien heeft u er nog wel dagelijks mee te maken; het is uw (vrijwilligers)werk. Of er wonen vluchtelingen bij u in de buurt. Of zitten er vluchtelingenkinderen op de school van uw kind(eren) en worden er aan tafel tijdens het eten nog steeds vragen gesteld als; waar komen ze vandaan? Waarom kunnen ze niet blijven in het land waar ze vandaan komen? Gaan ze nog een keertje terug?
Het boekje ‘Jamil en Jamila’ is een zeer geschikt boekje om samen met uw kind(eren) te lezen en daarbij het gesprek over vluchtelingen aan te gaan.

De inhoud

‘Jamil en Jamila zijn twee kinderen van acht jaar. Ze wonen in het Syrische vluchtelingenkamp Bab as Salaam. Jamil en Jamila maken daar veel verdrietige dingen mee. Bij Jamil is er het verdriet om zijn verlamde zusje en bij Jamila om haar verdwenen broer. Het is fijn dat ze elkaar altijd kunnen helpen. Zo durft Jamil eigenlijk niet naar koor, maar juf is er van overtuigd dat dat goed voor hem is. De doortastende Jamila helpt hem om toch te gaan.
En gelukkig zijn er ook leuke dingen! Want op een dag komen er schoolcontainers, beschilderd met vrolijke zonnen en vogeltjes, maar ook met allemaal bekende gebouwen in Syrië. De gebouwen die Jamil en Jamila zo missen, zijn opeens weer wat dichterbij

Over de auteurs

De auteurs van Jamil en Jamila zijn Elsbeth de Jager en Esther van der Ham. ‘Elsbeth en Esther zijn naar Syrische scholen aan de grens van Syrië geweest om de verhalen van de vluchtelingenkinderen te verwerken in de boeken over Jamil en Jamila. Alles wat in het boek beschreven is, is echt gebeurd. Esther heeft op verzoek van een hulporganisatie voor Syrische vluchtelingen schoolcontainers beschilderd met haar Droomvallei kunstwerken. Daarin zijn de monumenten verwerkt die in die boek beschreven staan. Deze containers zijn in januari 2015 in het kamp aangekomen en als school in gebruik genomen.’

Mijn mening

Dit boekje is een deel 2 in de serie over Jamil en Jamila. Al snel bij het lezen van dit boekje werd ik nieuwsgierig naar deel 1. Hoewel dit boekje prima afzonderlijk te lezen is, zou ik zeker aanraden om bij deel 1 te beginnen. In deel 1 maak je kennis met Jamil en Jamila en met de omstandigheden in het kamp. Je kunt daarin lezen hoe het komt dat ze hun achternaam niet meer weten, en de kleuren kennen ze ook niet meer.  En waar zijn alle verdwenen familieleden? Deze vragen maken mij wel nieuwsgierig en als je eerst deel 1 leest val je ook iets minder half in het verhaal binnen denk ik.

In dit boekje wordt op een eenvoudige en begrijpelijke manier de gevolgen van de oorlog beschreven, zonder dat het heel zwaar wordt gemaakt. Je leest waardoor het zusje van Jamil verlamd is geraakt en je leest ook waarom zingen zo belangrijk is. Dit wordt allemaal op een begrijpelijke en eenvoudige manier beschreven. Ook komen er leuke en blijde dingen aan de orde in het boekje. Dit boekje is daarom zeer geschikt om samen met je kind(eren) te lezen en daarbij ook het gesprek aan te gaan over de oorlog in Syrië en over de vluchtelingen die nu ook in Nederland zijn.

Het leuke van dit boekje is ook dat er achterin een doe- en ontdekdeel bij is. Zo kun je van 1 tot 10 leren tellen in het Arabisch en enkele basiswoorden in het Arabisch leren. Er staat een recept van baklava beschreven. Er staan ook nog beschrijvingen van de monumenten die op de schoolcontainers zijn beschilderd. En zo valt er nog veel meer te doen en te ontdekken over het leven en de gewoonten in Syrië.

Informatie

Titel: Jamil & Jamila 2 – Heimwee ~Over het leven in een Syrisch vluchtelingenkamp. Tekst: Elsbeth de Jager (verhaal) en Esther van de Ham (doe-deel)
Illustraties: Esther van de Ham
Redactie: Elsbeth de Jager
Vormgeving: Droomvallei Uitgeverij
ISBN: 978-94-91886-28-7
Eerste oplage: oktober 2015
Aantal bladzijdes: 28 blz. voor het verhaal en 15 blz. voor het doe-deel.
Leeftijd: het is geschikt voor kinderen vanaf ongeveer groep 3 (u kent uw kind het beste)
Prijs: het is o.a. bij Bol.com

Voor elk verkocht exemplaar stelt Droomvallei Uitgeverij het volgende deel van deze serie gratis beschikbaar aan kinderen in een Syrisch vluchtelingenkamp of aan Syrische vluchtelingenkinderen in Nederland.

Deel 1: Jamil & Jamila
ISBN 978-94-91886-17-1
Te koop bij Bol.com

Wordt vervolgd…

Hoe zal het verder gaan met Jamil & Jamila? Dit kun je lezen in het derde deel. In dit boekje staat beschreven dat de auteurs nog geen idee hebben hoe het verder zal gaan met deze twee kinderen. En zijzelf weten het ook nog niet … Voor iedereen spannend dus.
Inmiddels is deel 3 in juni 2016 verschenen. De titel van het boekje is:
Jamil & Jamila 3 – de reis
ISBN 978-94-91886-43-0
Te koop bij Bol.com

Lees ook:

Heb jij al eens een boek van Esther gelezen?

Geverifieerd door ExactMetrics