In de tuintrends van dit jaar staat ontspanning centraal.
Thuisleven.com > Buiten > Tuin > In de tuintrends van dit jaar staat ontspanning centraal

In de tuintrends van dit jaar staat ontspanning centraal

De Nederlandse Tuinbranche onthult de drie toonaangevende tuintrends voor 2024: Viva la Vida, Gentle Paradox en Meaningful Earth. Deze trends benadrukken dat ontspanning en plezier samengaan met duurzaamheid. Laat je inspireren en transformeer je tuin tot een groene en gezonde leefomgeving voor zowel mens als dier. Ontvang praktisch advies op het Groen Klimaatplein, te vinden bij verschillende tuincentra in Nederland en online op www.groenklimaatplein.nl.

Lang leve het leven

De vrolijke tuinstijl ‘Viva La Vida’ staat in het teken van het vieren van het leven met passie en kleur. Het warme kleurenpalet, waaronder roze, rood, oranje en geel, creëert een subtiele tropische en mediterrane ambiance. Houten of gevlochten rieten tuinmeubels worden gecombineerd met kleurrijke tuinkussens voorzien van franjes en kwasten. Jouw eigen tuin wordt zo een zomers vakantieparadijs waar je kunt ontsnappen aan de drukte en zorgen van alledag, maar ook een perfecte locatie is voor feestelijke bijeenkomsten met vrienden en familie aan een lange eettafel. De beplanting draagt bij aan een intieme sfeer, terwijl fladderende vlinders en zoemende bijen het zomergevoel versterken: Viva la Vida!

Hard en zacht

Ondanks dat de trend ‘Gentle Paradox’ opvallende contrasten vertoont, straalt de tuin vriendelijkheid en dromerigheid uit. Harde materialen krijgen een zachte touch door het gebruik van rustige pastelkleuren. Ronde en ovale vormen, die doen denken aan kiezels of stenen, veroveren bijvoorbeeld de tuin als waterornament. Ook in de beplanting komt het contrast tot uiting door stevige planten te combineren met zachte, wuivende siergrassen en zomerbloeiers in pastelkleuren. Dit laatste versterkt het dromerige beeld en maakt van de tuin een heerlijke plek om te ontspannen, stress los te laten en nieuwe energie op te doen.

  • Insentenhuis.
  • Bloembak tuintrends.
  • Chelsea Flower Show.
  • Hampton, Bill Butterworth.
  • Hampton, Arthur Northcott & John Gutteridge.
  • Hampton, Arthur Northcott & John Gutteridge.
  • Hampton, Sadie May Stowell.
  • Hampton, Kathryn Hibberd.
  • Hampton, Bill Butterworth.

Ruig en rustiek

In 2024 blijft wildgroei en natuurlijk tuinieren de boventoon voeren. De trend ‘Meaningful Earth’ legt nog meer nadruk op de aarde als een symbool van vruchtbaarheid en verbindt dit met het verleden. Dit creëert een rustgevend gevoel van verbondenheid met de wortels van onze cultuur. De tuin straalt een ruwe en robuuste sfeer uit, waarbij bruintinten de hoofdrol spelen. Een grindpad wordt onderbroken door stevige houten bielsen, en grote, ruwe rotsblokken vinden hun plaats in de tuin. De natuurlijke borders lijken op een willekeurige manier tot stand gekomen. Plantcombinaties met siergrassen versterken dit karakter. Plantenbakken van cortenstaal, met een fraaie roestbruine kleur, passen perfect binnen deze tuintrend, evenals een ronde (vuur)schaal die is omgetoverd tot een minivijver met waterplanten.

Groen Klimaatplein

In de tuintrends van 2024 staat klimaatbestendigheid centraal. In samenwerking met gemeenten en waterschappen heeft Tuinbranche Nederland het Groen Klimaatplein geïntroduceerd, beschikbaar bij ongeveer 60 tuincentra in Nederland. Hier ontdek je slimme producten en krijg je volop inspiratie om jouw tuin klimaatbestendig te ontwerpen of aan te passen. Vaste elementen omvatten de aanleg van groene daken, waterbeheer in de tuin, het verminderen van bestrating en het bevorderen van biodiversiteit. Voor meer informatie, inclusief een overzicht van deelnemende tuincentra en subsidiemogelijkheden per gemeente, bezoek www.groenklimaatplein.nl.

Lees ook:

Welke tuintrend spreekt jou aan?

Uitgelichte foto: Hampton, Yvonne Matthews

Miranda

Miranda is de eigenaar van Thuisleven, getrouwd met Tom en samen hebben ze vijf prachtige kinderen: Daan, Vera, Tim, Iris en Evi. Ze is een enthousiaste (amateur)kok en bakker, waarvan enkele ingrediënten uit haar onderhoudsvriendelijke moestuin komen. Ze geniet ervan om tijd door te brengen met haar gezin, of het nu is door samen naar films en series te kijken, spelletjes te spelen of samen op avontuur te gaan. Italië heeft een bijzondere betekenis voor Miranda en Tom, omdat ze daar verloofd én getrouwd zijn. Het is geen verrassing dat Miranda niet alleen haar thuisleven koestert, maar ook anderen inspireert op de toepasselijke blog: Thuisleven.com.

Dagelijkse inkopenDagelijkse inkopen

3 reacties

Categorieën

Kerst 2023Kerst 2023
Geverifieerd door ExactMetrics