De Nederlandse Tuinbranche onthult de drie toonaangevende tuintrends voor 2024: Viva la Vida, Gentle Paradox en Meaningful Earth. Deze trends benadrukken dat ontspanning en plezier samengaan met duurzaamheid. Laat je inspireren en transformeer je tuin tot een groene en gezonde leefomgeving voor zowel mens als dier. Ontvang praktisch advies op het Groen Klimaatplein, te vinden bij verschillende tuincentra in Nederland en online op www.groenklimaatplein.nl.

Lang leve het leven

Ben je op zoek naar een vrolijke tuinstijl die het leven viert met passie en kleur? Dan is de ‘Viva La Vida’ stijl precies wat je zoekt! Met een warm kleurenpalet, inclusief tinten zoals roze, rood, oranje en geel, breng je een subtiele tropische en mediterrane sfeer tot leven. Combineer houten of gevlochten rieten tuinmeubels met kleurrijke tuinkussens, voorzien van speelse franjes en kwasten. Hiermee creëer je jouw eigen zomerse vakantieparadijs, waar je kunt ontsnappen aan de dagelijkse drukte en zorgen. Bovendien is het de ideale setting voor gezellige bijeenkomsten met vrienden en familie aan een lange eettafel. De groene beplanting draagt bij aan een intieme sfeer, terwijl fladderende vlinders en zoemende bijen het zomergevoel versterken. Kortom, met de ‘Viva La Vida’ stijl haal je het beste uit de zomer naar jouw tuin! En vergeet niet, een zitzak kopen kan een geweldige toevoeging zijn voor het ultieme loungen en ontspannen in deze kleurrijke oase.

Hard en zacht

Ondanks dat de trend ‘Gentle Paradox’ opvallende contrasten vertoont, straalt de tuin vriendelijkheid en dromerigheid uit. Harde materialen krijgen een zachte touch door het gebruik van rustige pastelkleuren. Ronde en ovale vormen, die doen denken aan kiezels of stenen, veroveren bijvoorbeeld de tuin als waterornament. Ook in de beplanting komt het contrast tot uiting door stevige planten te combineren met zachte, wuivende siergrassen en zomerbloeiers in pastelkleuren. Dit laatste versterkt het dromerige beeld en maakt van de tuin een heerlijke plek om te ontspannen, stress los te laten en nieuwe energie op te doen.

  • Insentenhuis.
  • Bloembak tuintrends.
  • Chelsea Flower Show.
  • Hampton, Bill Butterworth.
  • Hampton, Arthur Northcott & John Gutteridge.
  • Hampton, Arthur Northcott & John Gutteridge.
  • Hampton, Sadie May Stowell.
  • Hampton, Kathryn Hibberd.
  • Hampton, Bill Butterworth.

Ruig en rustiek

In 2024 blijft wildgroei en natuurlijk tuinieren de boventoon voeren. De trend ‘Meaningful Earth’ legt nog meer nadruk op de aarde als een symbool van vruchtbaarheid en verbindt dit met het verleden. Dit creëert een rustgevend gevoel van verbondenheid met de wortels van onze cultuur. De tuin straalt een ruwe en robuuste sfeer uit, waarbij bruintinten de hoofdrol spelen. Een grindpad wordt onderbroken door stevige houten bielsen, en grote, ruwe rotsblokken vinden hun plaats in de tuin. De natuurlijke borders lijken op een willekeurige manier tot stand gekomen. Plantcombinaties met siergrassen versterken dit karakter. Plantenbakken van cortenstaal, met een fraaie roestbruine kleur, passen perfect binnen deze tuintrend, evenals een ronde (vuur)schaal die is omgetoverd tot een minivijver met waterplanten.

Groen Klimaatplein

In de tuintrends van 2024 staat klimaatbestendigheid centraal. In samenwerking met gemeenten en waterschappen heeft Tuinbranche Nederland het Groen Klimaatplein geïntroduceerd, beschikbaar bij ongeveer 60 tuincentra in Nederland. Hier ontdek je slimme producten en krijg je volop inspiratie om jouw tuin klimaatbestendig te ontwerpen of aan te passen. Vaste elementen omvatten de aanleg van groene daken, waterbeheer in de tuin, het verminderen van bestrating en het bevorderen van biodiversiteit. Voor meer informatie, inclusief een overzicht van deelnemende tuincentra en subsidiemogelijkheden per gemeente, bezoek www.groenklimaatplein.nl.

Lees ook:

Welke tuintrend spreekt jou aan?

Uitgelichte foto: Hampton, Yvonne Matthews

Geverifieerd door ExactMetrics