Selecteer een pagina

Het nieuwe jaar is begonnen en dat betekent dat het tijd is om uw moestuinplannen voor het komende seizoen te maken. Hoewel de wintermaanden niet de meest actieve tijd zijn voor de moestuin, zijn er toch verschillende taken die u kunt uitvoeren om uw tuin klaar te maken voor het voorjaar. In deze blog zullen we een aantal tips geven over wat u in januari in uw moestuin kunt doen.

4 moestuintips voor januari

 1. Planning en voorbereiding:
  Januari is een goede maand om uw plannen voor het nieuwe seizoen op papier te zetten. Maak een lijst van de groenten en kruiden die u wilt planten en teken een plattegrond van uw tuin. Op deze manier kunt u zien hoeveel ruimte u heeft en welke gewassen naast elkaar kunnen worden geplant. Daarnaast is januari een goed moment om uw gereedschap te inspecteren en eventueel te repareren of vervangen. Maak uw gereedschap goed schoon en berg het op een droge plek op. U kunt ook nadenken om de moestuin uit te breiden met bakken. Lees daarom eens de blog: Moestuin aanleggen met bakken: 4 tips om mee te beginnen
 1. Zaaien en planten:
  In januari zijn er nog niet veel gewassen die gezaaid kunnen worden, maar er zijn wel een aantal uitzonderingen. U kunt bijvoorbeeld alvast tuinkers en veldsla zaaien in een koude bak of kas. Ook kunt u alvast beginnen met het zaaien van paprika’s en aubergines binnenshuis, zodat ze in het voorjaar sterke zaailingen zijn. Als u nog bollen wilt planten, zoals tulpen of narcissen, dan kunt u dit ook in januari doen. Zorg ervoor dat de grond niet bevroren is en plant de bollen op de juiste diepte.
 1. Onderhoud:
  Hoewel er nog niet veel te oogsten valt in januari, is het wel belangrijk om uw tuin regelmatig te inspecteren en te onderhouden. Verwijder bijvoorbeeld onkruid en dood plantenmateriaal om de verspreiding van ziekten en plagen (zoals slakken) te voorkomen. Ook is het belangrijk om uw tuin regelmatig te bemesten. Dit kunt u doen door organische meststoffen zoals compost of gedroogde mest over de grond te verspreiden.
 1. Bescherming:
  Als het in januari hard vriest, is het belangrijk om uw planten te beschermen. Bedek bijvoorbeeld gevoelige planten met vliesdoek of stro om ze te beschermen tegen de vorst. Daarnaast is het ook belangrijk om vogels en andere dieren op afstand te houden. Bedek uw zaaibedden met netten om te voorkomen dat vogels uw zaden opeten.

Conclusie

Hoewel januari niet de meest actieve maand is voor de moestuin, zijn er toch verschillende taken die u kunt uitvoeren om uw tuin voor te bereiden op het nieuwe seizoen. Door te plannen, voor te zaaien en te onderhouden, kunt u ervoor zorgen dat uw moestuin gezond en productief blijft. Veel succes!

Wat te doen in de moestuin in de maand januari, februari, maart, april, mei, juni, juli, augustus, september, oktober, november en december?

Hebben jullie een moestuin?

Foto: Pexels

Geverifieerd door ExactMetrics