Wat te doen in de moestuin in de maand januari, februari, maart, april, mei, juni, juli, augustus, september, oktober, november en december?
Thuisleven.com > Buiten > Moestuin > Wat te doen in de moestuin in de januari maand?

Wat te doen in de moestuin in de januari maand?

Het nieuwe jaar is begonnen en dat betekent dat het tijd is om uw moestuinplannen voor het komende seizoen te maken. Hoewel de wintermaanden niet de meest actieve tijd zijn voor de moestuin, zijn er toch verschillende taken die u kunt uitvoeren om uw tuin klaar te maken voor het voorjaar. In deze blog zullen we een aantal tips geven over wat u in januari in uw moestuin kunt doen.

4 moestuintips voor januari

 1. Planning en voorbereiding:
  Januari is een goede maand om uw plannen voor het nieuwe seizoen op papier te zetten. Maak een lijst van de groenten en kruiden die u wilt planten en teken een plattegrond van uw tuin. Op deze manier kunt u zien hoeveel ruimte u heeft en welke gewassen naast elkaar kunnen worden geplant. Daarnaast is januari een goed moment om uw gereedschap te inspecteren en eventueel te repareren of vervangen. Maak uw gereedschap goed schoon en berg het op een droge plek op. U kunt ook nadenken om de moestuin uit te breiden met bakken. Lees daarom eens de blog: Moestuin aanleggen met bakken: 4 tips om mee te beginnen
 1. Zaaien en planten:
  In januari zijn er nog niet veel gewassen die gezaaid kunnen worden, maar er zijn wel een aantal uitzonderingen. U kunt bijvoorbeeld alvast tuinkers en veldsla zaaien in een koude bak of kas. Ook kunt u alvast beginnen met het zaaien van paprika’s en aubergines binnenshuis, zodat ze in het voorjaar sterke zaailingen zijn. Als u nog bollen wilt planten, zoals tulpen of narcissen, dan kunt u dit ook in januari doen. Zorg ervoor dat de grond niet bevroren is en plant de bollen op de juiste diepte.
 1. Onderhoud:
  Hoewel er nog niet veel te oogsten valt in januari, is het wel belangrijk om uw tuin regelmatig te inspecteren en te onderhouden. Verwijder bijvoorbeeld onkruid en dood plantenmateriaal om de verspreiding van ziekten en plagen (zoals slakken) te voorkomen. Ook is het belangrijk om uw tuin regelmatig te bemesten. Dit kunt u doen door organische meststoffen zoals compost of gedroogde mest over de grond te verspreiden.
 1. Bescherming:
  Als het in januari hard vriest, is het belangrijk om uw planten te beschermen. Bedek bijvoorbeeld gevoelige planten met vliesdoek of stro om ze te beschermen tegen de vorst. Daarnaast is het ook belangrijk om vogels en andere dieren op afstand te houden. Bedek uw zaaibedden met netten om te voorkomen dat vogels uw zaden opeten.

Conclusie

Hoewel januari niet de meest actieve maand is voor de moestuin, zijn er toch verschillende taken die u kunt uitvoeren om uw tuin voor te bereiden op het nieuwe seizoen. Door te plannen, voor te zaaien en te onderhouden, kunt u ervoor zorgen dat uw moestuin gezond en productief blijft. Veel succes!

Wat te doen in de moestuin in de maand januari, februari, maart, april, mei, juni, juli, augustus, september, oktober, november en december?

Hebben jullie een moestuin?

Foto: Pexels

Miranda

Miranda is de eigenaar van Thuisleven, getrouwd met Tom en samen hebben ze vijf prachtige kinderen: Daan, Vera, Tim, Iris en Evi. Ze is een enthousiaste (amateur)kok en bakker, waarvan enkele ingrediënten uit haar onderhoudsvriendelijke moestuin komen. Ze geniet ervan om tijd door te brengen met haar gezin, of het nu is door samen naar films en series te kijken, spelletjes te spelen of samen op avontuur te gaan. Italië heeft een bijzondere betekenis voor Miranda en Tom, omdat ze daar verloofd én getrouwd zijn. Het is geen verrassing dat Miranda niet alleen haar thuisleven koestert, maar ook anderen inspireert op de toepasselijke blog: Thuisleven.com.

Dagelijkse inkopenDagelijkse inkopen

18 reacties

 • Ik heb voor volgend jaar rode boerenkool zaden gekocht. Die schijn je ook in januari nog te kunnen oogsten. Ben benieuwd.

 • Nee, helaas niet. Nog altijd druk zoekende naar een huis met een tuin. Heel lastig in deze tuin. Maar als ik een huis vindt, dan komt die moestuin er zeker!

 • Altijd spannend hoe de planten de winter doorkomen. Maar ik ben elk jaar verrast wat er weer op komt groeien in de lentemaanden.

 • Ik heb al weken niks aan mijn moestuin gedaan want er groeit niks meer in. Bedankt voor de tips. Ik ga er weer mee aan de slag

 • Goeie tips, vooral van de paprika’s voorzaaien en de tulpen. Die ga ik dit weekend even scoren! Zou knoflook nog kunnen of ben ik daarvoor echt te laat?

 • Lijkt me erg leuk om n moestuin te hebben.
  Maar ik zou er dan wel één in onze eigen tuin willen. Lekker dichtbij huis, zodat je er niet écht voor weg hoeft.

  • Wij hebben de moestuin achterom. Onze tuin is vierkant, achterin hebben we de tuin met planten en bomen en An de zijkanten verhoogde borders die we als moestuinbakken gebruiken. Tevens een aantal potten met daarin fruit en groenten. In de winter is onze tuin alles behalve mooi, maar zodra het moestuin seizoen begint wordt deze weer mooi en hebben we er heel veel plezier van. Alleen ‘s Ochtends al maken we een rondje en halen verse aardbeien, frambozen en blauwe bessen uit de tuin voor het ontbijt. En na het ontbijt doen we dan de rest. Echt ideaal.

  • Maak een plek vrij in de tuin achterom en begin daar eens. Zo ben ik klein begonnen en nu is bijna de hele achterom een moestuin geworden met als voordeel dat we niet de deur uit hoeven om naar het stukje land te gaan voor onderhoud.

Categorieën

Kerst 2023Kerst 2023
Geverifieerd door ExactMetrics