Thuisleven.com
plagen
Thuisleven.com > Woning > Ongedierte > 5 tips om (slakken) plagen te voorkomen

5 tips om (slakken) plagen te voorkomen

Dieren, insecten, onkruid en groene aanslag horen bij de natuur en dus ook bij de tuin. Echter zodra er geen juiste balans te vinden is in de tuin zal een plaag op de loer liggen. En daar kijk jij vast en zeker niet naar uit. Door het ecosysteem in je tuin in evenwicht te houden kun je die plagen voorkomen. In dit artikel deel ik 5 tips om (slakken) plagen te voorkomen.

Tip 1: Tegels eruit, planten er in

Veel mensen denken dat een betegelde tuin minder werk is dan een plantentuin. Dat is een misverstand. Te veel tegels is juist meer werk: op ongebruikte stukken terras krijg je sneller last van groene aanslag en onkruid! Het meest onderhoudsvriendelijk is een tuin met slimme bodembedekkers, want dan is er simpelweg geen plek voor onkruid. Deze groene tapijtjes zijn tevens goed voor de biodiversiteit en voor leefruimte van kleine beestjes. Een win-win, dus! Heb je wel bestrating? Bezem dit dan regelmatig – zo voorkom je groene aanslag en onkruid. Verschijnt er toch nog groene aanslag? Bestrijd dit dan met hand en vijand zoals handmatig schoffelen en wieden, warmte of waterkracht. Gelijk een goede work-out!

Tip 2: Houd slakken op afstand

Bescherm je jonge planten tegen slakken, door bijvoorbeeld een barrière van fijngemaakte eierschalen of zaagsel te maken. Strooi deze materialen in een rand van ongeveer 5 cm breed rondom de plant – de slak zal hier niet graag doorheen kruipen. Liever een volledig plantaardige oplossing? Plant dan sterk geurende kruiden, zoals rozemarijn, tijm, knoflook en salie, tussen je jonge planten. Et voilà, de slakken houden spontaan afstand!

Tip 3: Maak ruimte voor een (mini)vijver

Iets waar je misschien niet in eerste instantie aan denkt bij het voorkomen van een slakkenplaag is het aanleggen van een vijver. Kikkers en padden vinden slakken namelijk een héél smakelijk hapje! En het hoeft écht niet gelijk een enorme plas water te zijn die je halve tuin in beslag neemt. Een grote plantenbak of kleine vijverbak is al groot genoeg – graaf deze in, gebruik wat waterplantjes en maak het water met een helling of stenen bereikbaar voor kikkers en padden. Ook egels zullen je dankbaar zijn – zij kunnen goed zwemmen, gebruiken vijvers als drinkbak én smullen van slakken! Past er geen vijver in je tuin? Je kunt egels ook eenvoudig toegang bieden tot de tuin met bijvoorbeeld een haag of gat in de schutting.

Tip 4: Oplossingen tegen onkruid

Heb jij ook geen zin om wekelijks op de knieën met een voegenkrabber in de tuin aan de slag te gaan? Ontneem onkruid dan de kans om door je terras of pad te groeien! Deze methode kan je toepassen bij het aanleggen van nieuwe bestrating. Egaliseer eerst de ondergrond en maak vervolgens gebruik van een (biologisch afbreekbaar) anti-worteldoek. De naam zegt het al: dit gaat wortelen tegen, zodat er geen gras of onkruid doorheen kan groeien. Wanneer de tegels zijn aangelegd is het een goed idee om er regelmatig met voegzand overheen te gaan. Zo krijgt onkruid weinig tot geen kans!

Tip 5: Wees welkom, natuurlijke vijanden

Voorkom een slakkenplaag op de meest milieuvriendelijke manier door het ecosysteem in je tuin in evenwicht te houden. Dit betekent dat je veel aandacht besteed aan biodiversiteit en allerlei verschillende diersoorten. Zorg dat jouw tuin een fijne omgeving is voor vlinders en bijen, vogels en egels, maar ook padden en kikkers – de meeste van deze dieren zijn dol op slakken. Vooral belangrijk om te onthouden: een té opgeruimde tuin biedt geen schuilruimte aan dieren en zal daardoor geen goede natuurlijke balans hebben. Al het leven in je tuin houdt elkaar in evenwicht, zo voorkom je plagen en overlast!

Op zoek naar meer tips  om op een natuurlijke manier tuinplagen te bestrijden? In samenwerking met Milieu Centraal werkt Intratuin aan de campagne Beter Bestrijden. Klik hier voor meer informatie

Lees ook:

Heb jij last van (slakken) plagen?

gastbloggerthuisleven

Verschillende bloggers en/of bedrijven die eenmalig een blog op Thuisleven willen plaatsen vanwege interessante content voor onze lezers

Dagelijkse inkopenDagelijkse inkopen

9 reacties

  • Dit zijn nog eens tips waar je echt wat aan hebt!
    Ook kost dit niet al te veel geld en moeite en zijn uw tips milieuvriendelijk….een win-win situatie dus en dat spreekt mij erg aan.

  • Deze tips zijn echt welkom en ga er eens wat meer mee doen wat we hebben echt heel veel slakken in de tuin momenteel en een paar is niet zo erg maar nu kunnen we haast geen stap zetten zonder uit te kijken waar we op gaan staan.

  • De bladeren van mijn zonnebloemen zijn of weg of hebben grote gaten. En heb dan nog geluk want bij vrienden waren ze gewoon totaal verdwenen Ga dus volgend jaar zeker de eierschalen of zaagsel methode toepassen

  • Het bloeiseizoen nadert zijn einde, maar de slakkeninvasie nog steeds niet! Vooral de naaktslakken houden stug vol, ze klimmen zelfs vanuit ons tuintje het balkon op…

Categorieën

Kerst 2023Kerst 2023
Geverifieerd door ExactMetrics