De #MeToo discussie is nog niet voorbij. Al heeft Hollwood het omgedoopt tot #Time’sUp.

HOU OP HARRY!

Peter van Straaten was zijn tijd dus ver vooruit. Met deze bundel drukt hij ons weer met de neus op de feiten in ruw geschetste tekeningen. De verschillende benarde situaties grafisch neergezet met maar een enkele zin of woord ter verduidelijking. Een heel verhaal en de emoties van de mannen en vrouwen die hij heeft getekend, geven feilloos weer waar het over gaat. Seksistische opmerkingen, grensoverschrijdend gedrag, met humor en eerlijkheid. Gelukkig ook met tekeningen van vrouwen die van zich afbijten, maar ook die het allemaal maar pikken van hun baas/man/vriend/oom.

Mijn mening over HOU OP HARRY!

Toen ik de voorkant zag wist ik meteen waar het boek over zou gaan. Mag je het een boek noemen of is het een strip voor volwassenen? Met het woord cartoonist komen toch al snel plaatjes van leuke vrolijke karikaturen in mijn hoofd boven drijven. Geen ruwe waarheidsgetrouwe schetsen van, voor sommige mensen, dagelijkse kost. Het meest greep me de herkenbaarheid aan van de tekeningen. Opmerkingen die je weglacht op de werkvloer. Je staat er weer even bij stil dat het eigenlijk helemaal niet leuk was. Het zet je even aan het denken en dat is precies de bedoeling van een bundel als deze.

Peter van Straaten was een Nederlands cartoonist, striptekenaar en schrijver. Hij maakte zowel humoristisch bedoelde politieke prenten als grappen over ‘het leven’. Van Straaten won vijf keer de Inktspotprijs. Ook al is hij op 8 december 2016 overleden zijn tekeningen blijken tijdloos.

Peter van Straaten – Hou op Harry!, De Harmonie, 2018. 160 pagina’s.

Lees ook:

* voor het schrijven van dit artikel hebben we een recensie exemplaar ontvangen*

Geverifieerd door ExactMetrics