Thuisleven.com
Roza
Thuisleven.com > Entertainment > Boeken > Roman > Recensie: Roza van Oliver Willemsem

Recensie: Roza van Oliver Willemsem

Het is één van Ruslands grootste mysteries; het ongeluk op de Djatlovpas in het Oeralgebergte. Een groep van 10 studenten gaan op skitrip om de berg Otorten te bereiken. Een tocht in de gevaarlijkste categorie. Een van de groepsleden keerde om gezondheidsredenen vroegtijdig weer terug. Nadat het contact met de groep uitbleef, is er een zoektocht gestart. Ze vonden een zwaarbeschadigde tent en vlakbij de overblijfselen van een vuur. De eerste 5 lichamen werden vrij snel gevonden, de overige lichamen pas 2 maanden later. De groepsleden droegen enkel wat ondergoed.

Onderzoek naar overlijden

Uit onderzoek van de eerste 5 lichamen bleek dat de groepsleden waren overleden aan onderkoeling. Er waren geen sporen van geweld aangetroffen. Bij de andere 4 is het een ander verhaal. Daar werden zeer gruwelijke verwondingen vastgesteld, alleen waren er geen uitwendige verwondingen. Ook zijn er geen sporen gevonden waaruit blijkt dat ze door anderen zijn vermoord. Het eindoordeel is dat de 9 groepsleden zijn gestorven door een ‘overheersende, ontbrekende kracht’. Tot op de dag van vandaag is het ongeluk een mysterie. Meer hierover is te lezen op Wikipedia.

Roza

Ruim een halve eeuw later blikt Roza terug op haar ontmoeting met deze groep, voordat het de berg opging. De groep bracht namelijk de nacht door op de school van Roza en de groep hield in de klas een spreekbeurt over hun tocht die ze zouden ondernemen.
Het eerste deel van het verhaal speelt zich af als Roza nog kind is en deze groep daadwerkelijk ontmoet. Maar dan hoort Roza een gesprek die haar vader met iemand heeft … Roza weet hierdoor meer maar ze mag het aan niemand vertellen. Roza raakt op de vlucht en wordt later op een merkwaardige manier en op een merkwaardige plek gevonden.

Een halve eeuw later is er iemand die onderzoek doet naar het ongeluk op de Djatlovpas. Hij komt in contact met Albert, de zoon van Roza, en ook met Roza zelf, die nu al heel oud is en aan het eind van haar leven staat. Maar is de fantasie van Roza op hol geslagen? Of weet ze daadwerkelijk wat er in die nacht op de pas is gebeurd? En hoe zit het met de verhalen die haar zoon vertelt?

Mijn mening

Een en al mysterie. Wat is er gebeurd? En wat weet Roza wat verder bijna niemand weet? Is het verhaal echt of is haar fantasie op hol geslagen? En wat haar zoon vertelt dan? Klopt dat? Een boek wat van begin tot eind onwijs spannend is en wat je in één in ruk wilt uitlezen. En bij het lezen van de laatste bladzijde vroeg ik mij af of ik het boek nu wel goed begrepen heb, het had namelijk een beetje een abrupt einde voor mijn gevoel.

Nu ik weet hoe het verhaal gaat, nodigt het toch uit om het nog eens wat rustiger te lezen om te kijken of ik het boek dan beter begrijp of dat ik toch iets gemist hebt. Of blijft het ongeluk op de Djatlovpas gewoon een mysterie? Wat mij betreft is het boek zeker een aanrader, maar voor mij toch eentje om nog eens te lezen.

Productinformatie

Titel: Roza
Auteur: Oliver Willemsen
Uitgeverij: De Harmonie
ISBN: 9789463360418
Verschijningsdatum: maart 2018

Lees ook:

* Voor dit artikel heb ik een recensie-exemplaar ontvangen *

gastbloggerthuisleven

Verschillende bloggers en/of bedrijven die eenmalig een blog op Thuisleven willen plaatsen vanwege interessante content voor onze lezers

Dagelijkse inkopenDagelijkse inkopen

1 reactie

Categorieën

Advertentie – Bestel bij deze sites en steun Thuisleven door middel van affiliatie

Kerst 2023Kerst 2023
Geverifieerd door ExactMetrics