Veel bedrijven hanteren een clean desk policy. Zo’n opgeruimd bureau houdt tal van voordelen in. De werkplek kan door iedereen gebruikt worden, is makkelijker om te poetsen en boost bovenal je productiviteit. Van minder naar meer!

Minder inefficiëntie, meer productiviteit

Onderzoek toont aan dat werknemers slechter functioneren in een rommelige omgeving. Werknemers die werken in een opgeruimde omgeving ervaren minder belemmeringen en kunnen sneller problemen oplossen of ideeën bedenken.

Bovendien vind je in een opgeruimde omgeving alles makkelijker en sneller terug. Zoeken naar voorwerpen of papieren neemt minder tijd in beslag. Dit is efficiënter en verhoogt je productiviteit. In plaats van stapels papieren, offertes, facturen of dergelijke bij te houden, kan je ze beter digitaliseren. Toch liever fysieke prints? Orden dan alles netjes in mappen en breng een duidelijke structuur aan.

Minder afleiding, meer focus

Een beetje rommel kan geen kwaad, denken we vaak. Dat is in principe ook zo, ware het niet dat een opgeruimd bureau het makkelijker maakt om te focussen op taken. Minder rondslingerende spullen betekent minder afleiding, en minder afleiding betekent meer focus.

Minder stress, meer rust

Offertes van leveranciers, een nietjesmachine, kabels … Tal van spullen en paperassen op je bureau kunnen overweldigend zijn en je stressniveau verhogen. Een clean desk creëert net het omgekeerde: rust, kalmte en een verhoogde concentratie.

Minder rommel, meer creativiteit

Je mentaal welzijn op het werk is een niet te onderschatten factor! Een georganiseerde werkomgeving boost niet alleen onze geestelijke gezondheid, maar ook onze creativiteit. Rommel leidt af. Orde en netheid laten je toe beter te focussen en zorgen ervoor dat je meer ruimte hebt voor nieuwe en creatieve ideeën. Let erop dat niet enkel je bureautafel is opgeruimd, maar zorg ook voor orde aan muren, wanden en deuren. Vermijd overbodige posters of affiches en maak het whiteboard altijd schoon na gebruik. Zo kan je je concentreren op wat er echt toe doet.

Minder ongelukken, meer hygiëne

Je lichamelijke gezondheid is van groot belang. Hierop kan je inspelen door gebruik te maken van een ergonomische bureaustoel of zit-stabureau, wat je lichaamshouding verbetert en de kans op rug- en nekklachten verkleint. Maar ook opruimen helpt! Hoe opgeruimder de werkomgeving, hoe minder kans er bestaat dat je struikelt over voorwerpen, dozen of meubels. En dat komt natuurlijk ook je lichamelijke gezondheid ten goede. En verder geldt: hoe minder spullen, hoe makkelijker je bureau of werkplek gepoetst kan worden.

Lees ook:

Hoeveel spullen liggen er bij jouw op het bureau?

Afbeelding van Rudy and Peter Skitterians via Pixabay
#ad

Geverifieerd door ExactMetrics