Op restaurant gaan is reuzefijn. We houden ervan om onze voeten onder tafel te schuiven en ons gewoon te laten bedienen. Maar misschien vind jij het minstens even fijn om zelf achter de kookpotten te kruipen en een heerlijk diner te bereiden voor familie of vrienden? In dit artikel lees je hoe je er een geweldige avond van maakt.

Speciale wensen

Informeer even bij de gasten vooraf of er speciale wensen zijn. Is iemand allergisch aan schaaldieren? Lust iemand geen witlof? Of is er iemand vegetariër of zelfs veganistisch? Het is niet onbelangrijk om van deze informatie op de hoogte te zijn, want dan kan je maximaal rekening houden met de wensen of allergieën van je bezoek. Zo is een bavette een heerlijk stuk vlees dat je op verschillende manieren kan klaarmaken geweldig voor vleesliefhebbers, maar een absolute no go voor vegetariërs. Een goed inzicht van de eetgewoonten van je bezoek is dus aangeraden.

Uitgebreid eten of niet?

Als je écht van koken houdt en van experimenteren in de keuken, zit je er wellicht niet mee in om uren in de potten te roeren. Jij maakt ongetwijfeld een 5- of 6-gangenmenu waar iedereen duimen en vingers van aflikt. Niet iedereen is echter zo’n keukenprinses en gelukkig hoeft dat ook niet. Een voorgerecht, hoofdgerecht en dessert is prima voor een fijne avond. Als voorgerecht kan je vis gebruiken, zoals gerookte zalm in wraps. Bij het hoofdgerecht mag een lekker stuk vlees, zoals wagyu, niet ontbreken. En chocolade bij het dessert doet het altijd goed!

Een mooie tafel

Je mag nog zo lekker en uitgebreid gekookt hebben, de setting doet ook veel. Je eten smaakt nog beter als het fijn geserveerd wordt op mooie borden. Besteed dus voldoende aandacht aan de tafeldekking. Zorg voor een tafellaken of -loper om de tafel te beschermen en dek deze met mooie bordjes, bijvoorbeeld van HK Living, en opvallend bestek. Wist je dat er tegenwoordig ook goudkleurig bestek bestaat? Dat is een eyecatcher op élke tafel. Voorzie niet alleen water- maar ook wijnglazen. Een heerlijk glaasje wit of rood past toch bij elk gerecht?

Sfeer

Een heerlijk menu staat in de keuken te wachten, de tafel staat mooi gedekt en je bent klaar om je gasten te ontvangen. Het enige wat ontbreekt, is sfeer. Uiteraard wordt die vanzelf gecreëerd als de gasten er zijn, maar je kan het zelf ook al gezellig maken door kaarsjes op tafel te zetten, een rustig muziekje op de achtergrond te laten spelen en wat lampionnetjes op te hangen als je buiten op het terras van je maaltijd geniet. Op een zachte lenteavond zal je hier voluit van kunnen genieten.

Lees ook:

Ga jij graag uitgebreid dineren?

Geverifieerd door ExactMetrics