Je zult het misschien wel herkennen, je geeft je over aan de moderne techniek en stapt af van de traditionele koffiepot met filterzakjes. Na die constante confrontatie met George Clooney is het dan toch tijd om zijn geliefde Nespresso te proberen. Vervolgens blijkt dat de liefde van George Clooney daadwerkelijk gebaseerd is op de smaak van diezelfde Nespresson. En voor je het weet heb je een Nespresso apparaat in je keuken staan. Weken gaan voorbij, terwijl jij iedere morgen weer datzelfde liedje van de reclame laat afgaan in de vorm van je nieuwe ochtendritueel met een heerlijke Nespresso. Misschien ben je wel niet de enige. Misschien lust de rest van het gezin ook wel een lekker bakkie, misschien begint je zoon opeens met koffie drinken.

Moderne koffie

Het apparaat wordt vervolgens erg intensief gebruikt en op een willekeurige morgen wordt plots jouw ritueel verbroken door de eerste melding die het apparaat aan geeft. Ik heb het dan niet over het water dat je bij moet vullen of de lekbak die geleegd moet worden. Het kan bijvoorbeeld voorkomen dat je het reservoir moet ontkalken met antikalkpatronen. Bepaalde Nespresso onderdelen die het begeven waardoor het begint te lekken binnen, eventuele schimmel die zich ophoopt. Vervolgens kom je daar pas achter zodra je het apparaat voor de eerste keer uit elkaar haalt (na een weekje of acht). Als je dan beseft dat je daaruit al die tijd je koffie hebt gedronken is dat niet zo’n fijn idee.

In dit artikel heb ik daarom twee tips om de levensduur van je espresso apparaat te verbeteren. En daarmee ook de kwaliteit van jouw ochtendritueel te behouden. Er zijn meerdere tips op het internet te vinden maar ik heb voor dit artikel even de tips samengevat die ik het meest bruikbaar vond.

Doorspoelen

Voordat je de dag begint met een verse espresso is het handig om eerst de machine door te spoelen door geen capsule te gebruiken. Daarnaast is het belangrijk om elke dag het water reservoir te voorzien van vers water. Als je dit niet doet ontstaat er sneller kalk in de machine door het feit dat het water eerst wordt verhit.
Vroeg of laat zal je er toch aan moeten geloven en dan geeft het apparaat aan dat het ontkalkt moet worden. Zorg er dan ook voor dat je de juiste middelen hiervoor in huis hebt. Het kan namelijk zo zijn dat sommige apparaten specifieke middelen nodig hebben. Als je dit vervolgens niet in huis hebt, zal je het moeten bestellen. Laten we eerlijk zijn, we vergeten allemaal wel eens wat, maar ondertussen blijf je wel koffie zetten met een apparaat dat ontkalkt moet worden (althans dat heb ik ervaren). Dit is uiteraard minder goed voor de levensduur en de kwaliteit van jouw koffie.

Schoonmaken

Als je het apparaat van binnen schoon gaat maken is het belangrijk dat je de machine onderdelen demonteert. Hiermee voorkom je dat je andere onderdelen van de machine beschadigt en eventuele kortsluiting. Dat zal de levensduur in ieder geval niet veel goeds doen.
Ik kwam er al snel achter dat het onderhouden van je espresso apparaat hetzelfde is als het onderhouden van een auto. Als je er niet met genoeg liefde voor zorgt, laat hij je vroeg of laat in de steek (meestal vroeg). Om te kunnen blijven genieten van je George Clooney ritueel is het dus belangrijk dat je goed zorgt voor je Espresso apparaat.
Uiteraard kun je er ook nog altijd voor kiezen om weer terug gaan naar de traditionele filter koffie of je Italiaanse percolator. Dit kost je alleen wel iets meer tijd.

Lees ook:

Hoe drink jij je koffie graag?

Geverifieerd door ExactMetrics