Als je erover nadenkt, staan onze huizen eigenlijk vol met objecten die al waarschijnlijk al eeuwen bestaan. Veel meubelstukken gaan ver terug in de tijd en de geschiedenis daarvan kan ontzettend interessant zijn. Zie jij bij het horen van geschiedenis alleen maar een paar oude stoffige boeken voor je of denk je terug aan die saaie lessen op school? De waarheid is dat geschiedenis overal om ons heen is en dus ook in ons huis. Telkens als we een kamer binnenlopen, worden we omringd door de verhalen uit het verleden. De meubels, de architectuur en de kunst aan de muren. Al deze dingen kunnen ons iets vertellen over de mensen die ons voorgingen.

De geschiedenis van de bank

Neem bijvoorbeeld een meubelstuk als de bank. De oorsprong ervan gaat helemaal terug naar de Oudheid. Als je daaraan terugdenkt, dan zie je waarschijnlijk een Romein met ontbloot bovenlijf en een trosje druiven, liggend op deze zogeheten sofa. Zo ver terug in de tijd gaat dit meubelstuk waar wij dagelijks op zitten dus! Het werd al snel een essentieel meubelstuk in huizen door heel Europa en de populariteit is in de eeuwen daarna wereldwijd alleen maar toegenomen. Tegenwoordig zijn banken er in alle vormen, kleuren, maten en stijlen, maar hebben dus uiteindelijk allemaal dezelfde afkomst.

De grootvader klok

De grootvader klok, ook wel de staande klok genoemd, heeft natuurlijk een ontzettend lange geschiedenis. Het denken aan deze klok alleen al maakt je misschien nostalgisch omdat je opa en oma deze altijd in de woonkamer hadden staan. Maar de grootvader klok werd al in de 17e eeuw in Engeland uitgevonden. En alhoewel het oorspronkelijke doel van de staande klok eerder functioneel was dan esthetisch, worden deze klokken nu voornamelijk gewaardeerd om het tijdloze ontwerp.

Barok spiegels en lijsten

De geschiedenis van luxe barok spiegels en mooie lijsten, reist terug naar het einde van de 16e eeuw. En ook deze spiegels en lijsten zie je nog regelmatig terug in moderne inrichtingen en past eigenlijk in iedere woonstijl. Een grote barok spiegel die als pronkstuk in een industrieel of modern interieur staat, geeft een ruimte echt karakter.

De bouw van je huis

Heb je je ooit afgevraagd wat de geschiedenis van je huis is? Voor veel mensen is hun huis gewoon een plek om te wonen, maar het kan in feite een verhaal vertellen over het verleden. Want de bouwstijl van je huis en de plaats waar je huis staat, hebben natuurlijk ook een geschiedenis. Woon je in een oud huis, dan kun je misschien zelf al oude oorspronkelijke kenmerken vinden, die in de loop der jaren niet of nauwelijks veranderd zijn. Het kan van alles zijn. Van de ornamenten op het plafond, de open haard of de vloerplanken, tot de deurlijsten en misschien zelfs wel de trapleuningen.

De geschiedenis heeft de gewoonte zich te herhalen en dat is zeker waar als het om vormgeving gaat. Veel van de stukken die we tegenwoordig als “modern” beschouwen, zijn eigenlijk gebaseerd en geïnspireerd op elementen uit het verleden. En alhoewel we misschien nooit alles kunnen achterhalen over het verleden, kun je de volgende keer dat je op je bank zit of op de klok kijkt, even stilstaan bij het feit dat deze meubelstukken een lange reis hebben afgelegd.

Lees ook:

Interesseer jij je voor design van meubelstukken?

Geverifieerd door ExactMetrics