Een fietshelm bij kinderen, overdreven of noodzakelijk
Thuisleven.com > Er op uit > Vervoer > Fiets > Een fietshelm bij kinderen, overdreven of noodzakelijk?

Een fietshelm bij kinderen, overdreven of noodzakelijk?

Onze tweeling heeft tot nu toe altijd veel lol gehad van hun loopfietsen. Ze hebben samen zoveel kilometers gemaakt dat de banden bijna versleten zijn. En dat is helemaal niet erg aangezien ze inmiddels toe zijn aan hun volgende fiets, de eerste “echte” van 12 inch. En dat is natuurlijk heel er stoer vinden onze twee ondernemers. Tot nu toe konden ze een beetje oefenen in de tuin en heb ik ze meegenomen naar een parkeerterrein waar het doordeweeks bijna verlaten is, om daar nog meer te oefenen. Tot nu toe hebben ze nog hun zijwieltjes omdat ze meer met de loopfiets rijden dan op hun gewone fiets. Straks komt er echter een moment dat de zijwieltjes er af gaan en ze het dan toch echt zelf mogen doen. En dan komt er nog het tijdstip waar ik zelf een beetje tegenop zie eigenlijk.

Je kunt ze niet alleen maar veilig in de tuin of op een parkeerterrein laten fietsen, er komt namelijk een moment dat ze echt het verkeer in gaan. Eerlijk gezegd krijg ik er een beetje de kriebels van want hoe gaat dat straks? Ik kan ze helaas niet overal tegen beschermen. Vallen in het verkeer, daar zie ik het meeste tegenop. En natuurlijk, vroeger ben ik waarschijnlijk ook regelmatig gevallen met de fiets en ik ben er groot mee geworden.

Fietshelm

Toch komt de laatste tijd het idee in me op om voor de kinderen allebei een fietshelm aan te schaffen. Ik kan me herinneren dat ik er vroeger altijd een beetje om moest lachen als we op vakantie waren en Belgische kinderen met een fietshelm zag. Er was natuurlijk niks mis mee, alleen maar slim denk ik nu, maar als puber zie je dat toch anders denk ik dan. Nu ik ouder ben en moeder denk ik er dus serieus over na en ben eens rond gaan kijken voor meer informatie die me helpen om een keuze te maken die goed voelt. Als eerste laat ik wat cijfers zien:

Een fietshelm bij kinderen, overdreven of noodzakelijk

Waar moet je op letten bij de aanschaf van een fietshelm?

Waar moet je op letten als je gebruik maakt van een fietshelm? Hieronder heb ik enkele tips voor het goed dragen van een helm aangezien het verkeerd dragen van een helm gevaarlijker is dan het niet dragen van een helm:
 •     Zet direct een helm op bij je kind als je hem/haar leert fietsen;
 •     Kies een helm met het keurmerk EN 1078 of EN 1080;
 •     Stel de bandjes zo af dat de oren van je kind helemaal vrij zijn;
 •     Zorg dat het zicht niet is belemmerd;
 •     Trek de riempjes niet te strak aan: er moet een vinger tussen passen;
 •     Let op dat de sluiting niet over de kin weg kan schieten;
 •     Zet de helm recht op het hoofd van je kind;
 •     Zorg ervoor dat de helm niet heen en weer kan schuiven op het hoofd van je kind;
 •     De hoofdhuid moet bij het bewegen van de helm meebewegen;
 •     Brildragers moeten bij het passen hun bril opzetten;
 •     Liever geen spelden of paardenstaarten in de helm;
 •     Koop een helm die past. Meet de omtrek van het hoofd ongeveer 2,5 cm boven de wenkbrauwen. De omtrek van het hoofd moet overeenkomen met de maat van de helm. Die kun je vinden aan de binnenzijde;
 •     Een fietshelm is ook zinvol als de kinderen nog voor- of achterop de fiets zitten;
 •     Een gecrashte helm is niet meer veilig. Koop na een val of ongeluk een nieuwe;
 •     Vervang een helm na 5 jaar.
In Nederland is het dragen van een fietshelm niet verplicht, maar als je kind bij lage snelheid valt als het leert fietsen en dan kan zo’n fietshelm wel degelijk letsel voorkomen. Doordat de helm een extra laag vormt om je hoofd vertraagt het namelijk de impact van de val. Helaas beschermt de helm niet voldoende bij de aanrijding met een auto die harder rijdt dan 20 a 25 km per uur. Toch overweeg ik na al deze informatie om voor onze tweeling een fietshelm aan te schaffen. Vooral tijdens het leren fietsen straks zonder zijwieltjes zal het mij een veiliger gevoel geven. En wanneer je kind al wat ouder is en er aan toe is om zelf alleen uit school te fietsen heeft Linda nog tips: Tien tips- Wanneer laat je een kind alleen uit school naar huis fietsen?

Draag jij of je kind een fietshelm?

gastbloggerthuisleven

Dagelijkse inkopenDagelijkse inkopen

8 reacties

 • Zo belangrijk een helm, vooral met de snelheden die worden gemaakt met elektrische fietsen. Zit zelf regelmatig op de racefiets en ga nooit zonder helm de deur uit. Ben al een paar keer geconfronteerd met valpartijen waarbij ik nu waarschijnlijk een hersenbeschadiging zou hebben gehad als ik niet een helm had gedragen. Dus maak je niet druk om je kapsel. Beter een verkreukt kapsel dan als een kasplantje in een rolstoel.

 • Hier ook een helm, al hebben ze hem hier nooit op. Maar zodra ze zonder zijwieltjes kunnen gaat er wel echt een helm op.

 • Hier hebben ze tot hun zevende met een fietshelm op gefietst. Ze fietsen nu goed en maak ik me minder zorgen om ze. Mijn zus woont in Amerika en daar moet je een fietshelm op. Mijn oudste heeft daar leren fietsen en vond het dus helemaal niet vreemd om een helm op te hebben. Ik heb er ook eens een artikel over geschreven en fietshelmen bleken niet alle schade aan het hoofd tegen te kunnen gaan, maar voor mijn eigen gevoel vond ik het wel prettig.

  • Die blog van je ga ik dit weekend eens even opzoeken dan. Inderdaad vooral voor m’n eigen gevoel vind ik het veiliger hihi

 • Mijn dochter heeft op de lokfiets geen helm. Maar ze gaat er flink hard mee. Ze oefend nu op haar fiets met zij wielen. Ik ben voor een helmpje…ik kan mijn wederhelft wellicht door het overzichtje ook overtuigen. Ik vind het wel zo veilig.

  • Het geeft me vooral een veilig gevoel nu steeds meer automobilisten en fietsers alleen maar bezig zijn met hun mobiele telefoon, zelfs tijdens het rijden. Misschien dat het net een verschil maakt, maar vooral voor mezelf geeft het een veiliger gevoel.

Categorieën

Kerst 2023Kerst 2023
Geverifieerd door ExactMetrics