Met een schoolvakantie op komst, rijst altijd de vraag: “Waar nu heen?” Op maandags is papa vrij en kunnen we met het hele gezin op stap. We zoeken eigenlijk altijd iets voor de kinderen. Maar meer en meer wil ik het ook wel eens naar mijn zin hebben. Ik geloof op voorhand dat ik in De Orchideeën Hoeve mijn ogen uit zal kijken en het is maar een uurtje rijden. En wat een geluk voor de meisjes: er is ook een overdekte speeltuin!

Uitje voor het hele gezin

De Orchideeën Hoeve reageert enthousiast en nodigt ons uit voor een bezoek. Ik heb mij georiënteerd op de website en lees dat er in de voorjaarsvakantie bijzondere activiteiten zijn. In hoofdzaak omdat het bedrijf 100 jaar bestaat. Er is een jungleshow en er zijn speurtochten, die onderscheiden in beoogde leeftijdsgroep. Ik ben benieuwd of de oudste(n) dit zelfstandig kunnen doen en dat we dan met de jongste(n) meespeuren. De oudste krijgt ook de opdracht om de foto’s te maken, want ze wil later fotograaf worden. Ik heb er nu al zin in. Niet vergeten om laarzen en droge kleding mee te nemen, lees ik.

De Orchideeën Hoeve

De autoreis verloopt vlot en we hebben er zin in. Tevoren hebben we de website bekeken en we weten een beetje wat ons te wachten staat. De jassen en droge kleding hangen we op de kapstok, dat scheelt slepen. Na het halen van onze toegangsstempel en de speurtocht met potlood betreden we De Orchideeën Hoeve. Het klimaat is aangenaam en we kijken onze ogen uit. De looproute door verschillende werelden is goed aangegeven en regelmatig is er een ‘op eigen risico’ te betreden off road klim- en klauterpad of touwbrug. Dat maakt de beleving veel intenser, maar is niet voor iedereen toegankelijk.

De Orchideeën, bloemen en planten

De hele Orchideeën Hoeve staat bezaaid met bloemen en planten. Het is prachtig aangelegd en een lust voor het oog. Met enige regelmaat wordt er een bijzondere plant (of dier) in het zonnetje gezet en wordt op een bordje uitgelegd waar deze vandaan komt. De informatie is begrijpelijk en interessant voor alle niveaus. Het wandelend publiek varieert van jong tot oud en deze worden allemaal bediend op het eigen niveau. De Orchideeën kwekerij herbergt verschrikkelijk veel soorten, allemaal even prachtig. En voor wie van overdadige bloemenpracht houdt is een bezoek aan de zwevende bloementuin een must. Ik heb nog nooit zoveel verschillende soorten hangplanten gezien.

Educatie, Jungle Show

Wanneer je de looproute volgt mis je niets. Er is alleen zo verschrikkelijk veel te zien dat ze van de Orchideeën Hoeve hebben geholpen en de bijzonderheden hebben uitgewerkt op leerzame bordjes. Door alle werelden heen is deze communicatie overzichtelijk en helder.
In de voorjaarsvakantie is er tweemaal daags een Jungle Show. Twee heren nemen ons mee in de show ‘Eten of gegeten worden’, de natuur in een notendop. Het gesproken woord wordt ondersteund door beelden op twee grote schermen en is voor een ieder goed zichtbaar en te verstaan. Het is een interactieve voordracht, dus we roepen naar hartenlust mee. Ze hebben ook planten en dieren mee om te laten zien als o.a. de miljoenpoot, die helemaal niet zoveel poten heeft, een vleesetende plant en een boa constrictor. Wat eten ze, is de vraag?

Speurtocht met spoiler alert

Er zijn twee soorten speurtochten te verkrijgen voor een euro per stuk. De grens tussen beide is het goed begrijpelijk kunnen lezen. We hebben de speurtocht met zijn vijfjes gedaan. Zelfs de puber bleek geïnteresseerd. Het aantal zichzelf vermakende tieners is mij wel opgevallen. Er zat niemand teruggetrokken op zijn telefoontje te turen.
De speurtocht volgt de looproute en per wereld zijn er zeker twee vragen. Er wordt afgewisseld tussen kennisweetjes en puzzels. Na afloop mochten de meisjes de speurtocht inleveren in het restaurant in ruil voor: NEE KAZ OBIRAH PEONS.

Dieren en voeren

Door de alle werelden heen zijn er verschillende soorten dieren te zien en zelfs te voeren. De vele vissen en schildpadden bevolken de wateren. Droog voer is te koop op verschillende punten voor 50 eurocent. Ook de Lori’s zijn met een sapje van 1 euro te verwennen, dat vinden een aantal bezoekers toch wel spannend, die aanvliegende vogels.
Onder verschillende struiken lopen wat vogels, er klimmen wat aapjes of vliegen bijzondere vogeltjes. Ga eens op een bankje zitten om goed te kunnen kijken of klim naar de uitkijktoren.
De vlinders hebben een eigen wereld en worden gevoerd op plateaus met fruit. In de poppenkast is goed te zien hoe de vlinders verpoppen. Buiten aan het einde op de looproute zijn de flamingo’s, watervogels, alpaca’s, mini-ezels en maki’s te bewonderen.

Recreatie en lekker neuzen

Op verschillende plaatsen in De Orchideeën Hoeve kan je iets eten of drinken. Her en der staan koffie-, snoepautomaten of is een kiosk met drinken of ijs geopend. De ‘Zwevende Bloementuin’ is omringt door spiegels gevuld met vijvers en volgehangen met hanging baskets met geraniums, fuchsia’s en meer. Overweldigende bloemenpracht met een buffet restaurant. Er ligt bijna geen bloesem op de grond, want dat rapen de kinderen ijverig op.
Bij de entree is een groot zelfbedieningsrestaurant. Alles is berekend op ‘grote’ groepen en er is ruimschoots plek en keuze. In de grote winkel is het lekker neuzen. Een tuincentrum vol met lifestyle en planten. We hebben de vleesetende plant van de Jungle Show gekocht, want dat zagen we wel zitten zo’n glijbaan tegen ongewenste vliegen.

Spelen

De wereld is een speeltuin en dat klopt ook in De Orchideeën Hoeve. Puzzelen tijdens de speurtocht, natte voeten op de touwbrug en turen door een verrekijker vanaf de uitkijk. De meisjes hebben geen moment stil gezeten. Halverwege de looproute zagen we een aparte ruimte ingericht met een springkussen. Later op de route is er de Magrove Speelparadijs waar ze kunnen spelen met zand en water. Of klimmen, glijden en spelen met speeltoestellen.
Terwijl de meisjes aan het spelen zijn en dochterlief foto’s maakt, glippen wij even terug naar de Vlinder Vallei. Even ongestoord genieten van alle pracht die de Orchideeën Hoeve te bieden heeft.

Lees ook:

Houd jij van bloemen en vlinders?

Geverifieerd door ExactMetrics