Selecteer een pagina

Onder de zonovergoten heuvels van Tarquinia, een schilderachtig stadje in Italië, ligt een van de meest intrigerende archeologische vindplaatsen ter wereld verscholen: de Necropolis van Monterozzi. Deze oude begraafplaats, die op de Werelderfgoedlijst van UNESCO staat, is een eerbetoon aan de Etruskische beschaving die ooit deze regio regeerde. In deze uitgebreide verkenning nemen we je mee op een reis door de fascinerende wereld van de Necropolis van Monterozzi, waar geschiedenis, kunst en mysterie samenkomen.

Uitzicht naar onder andere het Tarquinia Project en Edificio "B" Romanelli.

Een schatkamer van Etruskische ervaring

De Necropolis van Monterozzi is een eerbetoon aan de Etrusken, een raadselachtig volk dat leefde in het oude Italië vóór de opkomst van het Romeinse Rijk. De necropolis herbergt meer dan 6.000 graven die dateren uit verschillende periodes van de Etruskische beschaving, variërend van de 7e tot de 2e eeuw voor Christus. Elk graf is als een tijdscapsule die ons in staat stelt de geheimen van dit oude volk te ontrafelen.

Villanova-graven bij de Necropolis of Tarquinia.

Villanova-graven

Tomba della Pulcella: De tombe van het jonge meisje

Een van de meest opvallende graven in de Necropolis van Monterozzi is de “Tomba della Pulcella” of de “Tombe van het Jonge Meisje”. Deze grafkamer is beroemd om zijn verbluffende fresco’s die het leven en de rituelen van de Etrusken tot leven brengen. De afbeeldingen variëren van dansende figuren tot beelden van goden en godinnen.

Wat deze tombe extra bijzonder maakt, is de manier waarop het het dagelijkse leven van de Etrusken weerspiegelt. Hier zien we niet alleen mythische taferelen, maar ook scènes uit het alledaagse leven van dit oude volk.

Tomba della Pulcella.
Tomba della Pulcella.

Tomba Bartoccini: De grafkamer van Bartoccini

Een andere opvallende begraafplaats in de Necropolis van Monterozzi is de “Tomba Bartoccini.” Deze tombe staat bekend om zijn prachtige fresco’s die het verhaal van een Etruskische familie vertellen. Van banketten tot ceremonies, de afbeeldingen in deze grafkamer bieden een intiem inzicht in het familieleven van de Etrusken.

Een van de meest opmerkelijke fresco’s in de “Tomba Bartoccini” is het beeld van een Etruskische vrouw die haar man met een liefdevolle blik aankijkt. Dit tafereel spreekt boekdelen over de gevoelens en relaties van de Etrusken.

Tomba Bartoccini.
Tomba Bartoccini.

Tomb of the Leopards: De tombe van de Luipaarden

Een andere prominente begraafplaats in de Necropolis van Monterozzi is de “Tomb of the Leopards,” of de “Tombe van de Luipaarden.” Deze tombe is beroemd om zijn levendige fresco’s die het verhaal van een Etruskisch echtpaar vertellen dat wordt omringd door luipaarden.

De fresco’s in de “Tomb of the Leopards” zijn opmerkelijk vanwege hun kleurrijkheid en levendigheid. Ze tonen niet alleen de vaardigheid van de Etruskische kunstenaars, maar ook hun diepgaande verbondenheid met de natuur en dieren.

Tomb of the Leopards.
Tomb of the Leopards.

Een reis door de onderwereld

Terwijl je door de kronkelende gangen en grafkamers van de Necropolis van Monterozzi dwaalt, krijg je het gevoel dat je een reis door de onderwereld maakt. De fresco’s, de reliëfs en de inscripties op de muren geven een glimp van het Etruskische geloof in het hiernamaals en de reis van de ziel na de dood.

Elke grafkamer vertelt een uniek verhaal en biedt inzicht in de rituelen en overtuigingen van de Etrusken. Het is een meeslepende ervaring die je diep in de geschiedenis en cultuur van dit oude volk trekt.

Tomb of Lions - Etrurian Necropolis.
Tomb of Lions – Etrurian Necropolis.

Wat vonden wij ervan?

De Necropolis van Monterozzi is een buitengewone reis terug in de tijd. Het is een plek waar geschiedenis, kunst en mysterie samenkomen om een diepgaand begrip van de Etruskische beschaving te bieden. Het bezoeken van deze begraafplaats was voor ons een onvergetelijke ervaring. Wij raden het dan ook ten zeerste aan aan iedereen die geïnteresseerd is in archeologie, geschiedenis en kunst.

Deze begraafplaats is een getuigenis van de vaardigheid en creativiteit van de Etruskische kunstenaars. Tevens is het een eerbetoon aan een verloren wereld. Als je ooit de kans krijgt om de Necropolis van Monterozzi te bezoeken, grijp die dan met beide handen aan. Het zal je betoveren en verwonderen met zijn prachtige fresco’s en eeuwenoude geschiedenis.

Tomb of Hunting and Fishing.
Tomb of Hunting and Fishing.

Lees ook:

Ben jij al eens in Tarquinia geweest?

Foto’s: Miranda de Jong

Geverifieerd door ExactMetrics