De Astma van Alex

De Astma van Alex

Mijn oudste dochter heeft astma. Al sinds ze geboren is heeft ze last van haar luchtwegen en na een aantal jaren zoeken naar de juiste medicijnen hebben we nu eindelijk gevonden wat het beste bij haar werkt. Toch is mijn dochter er veel minder mee bezig dan ik zelf. Zodra ik haar al hoor hoesten, zijn mijn oren gespitst op het soort hoestje. Aan de hand van dat hoestje gaan bij mij wel of geen alarmbellen af. Zeker als ze intensief bezig is geweest wilt haar hoestje wel eens anders zijn. Zodra er een hele hoestbui voorbij komt waar ze in blijft hangen dan weet ik al voldoende: de pomp! Maar ook dan denkt dochterlief er niet zo hard aan als ik.

Willen we hebben…

Toen ik het boekje “De astma van Alex” voorbij zag komen wist ik eigenlijk genoeg! Dat boekje moeten we hebben. Dus kocht ik het boekje en zette het erbij in de kast. Het heeft er een paar weken gestaan en eigenlijk is het ook mijn aandacht verloren. Tot ik afgelopen week de boekenkast op ging ruimen en het boekje naar voren kwam. Ik heb het maar eens op de lege tafel gelegd in de hoop dat dochterlief het opviel. En ja hoor, gelijk beet! En daar zat ze dan ’s avonds op de bank heerlijk te lezen. Ook de dagen erna pakt ze het boek erbij en leest ze het aandacht door. Soms komt er een opmerking uit wat ik niet helemaal goed versta, maar dan zegt dat ze het tegen zichzelf heeft als ik door vraag. Ik laat het allemaal gaan en aanschouw het gehele plaatje.

Na een paar dagen heeft ze het boek uit en vraag ik haar wat ze ervan vond. We hebben namelijk de afspraak in huis dat als de kinderen 20 boeken gelezen hebben ze 1 euro krijgen voor hun spaarpot (beetje het lezen een oppepper geven hier in huis). Maar natuurlijk krijgen ze pas een turf onder hun naam als ze kunnen vertellen waar het boek over gaat. Vera begint te vertellen en aan de hand van haar verhaal verteld ze ook over haar eigen gelijkenissen met Alex. Grappig genoeg heeft ze nu ook continu haar pompje (medicijnen) bij zich. Zelfs als ze buiten gaat spelen stopt ze het in haar jaszak of in haar fietsentas. Mocht het afzwakken weet ik wat er weer gelezen gaat worden…

De astma van Alex

Als je soms moeite hebt met ademen
Alex knikt. Hij is moe. Hij heeft vannacht niet lekker geslapen omdat hij steeds moest hoesten. En gisteren ook al. Hij had het vannacht ook een beetje benauwd. Hij kon niet goed ademen. Dat voelde rot.
Alex is al heel lang verkouden. Hij hoest veel en heeft af en toe moeite met ademhalen. Als Alex met zijn moeder naar de huisarts gaat, hoort hij dat hij astma heeft.
Kinderen zien vaak op tegen een bezoek aan de dokter of het ziekenhuis, omdat ze zich geen voorstelling kunnen maken van wat hen te wachten staat. De serie ‘De ziekenboeg’ bereidt ouders en kinderen voor op de behandeling of helpt ze bij de verwerking ervan. De informatieve, vlot geschreven verhalen vertellen vanuit de belevingswereld van een kind over een ziekte, aandoening of medische ingreep. De vele illustraties ondersteunen en verluchtigen de situaties en verduidelijken de gebruikte medische voorwerpen. Achterin staat nuttige informatie voor de ouders.
De astma van Alex beschrijft hoe het is om astma te hebben en hoe je met de medicijnen om moet gaan. Ook wordt gekeken naar de manieren om zo min mogelijk last te hebben van je astma.

Info en waar te koop?

Astma van Alex
Uitgeverij: De Vier Windstreken
ISBN: 978 90 5116 263 9
Auteur: Christine Kliphuis
Illustrator: Helen van Vliet

Lees ook:

Miranda

Miranda is de eigenaar van Thuisleven, getrouwd met Tom en samen hebben ze vijf prachtige kinderen: Daan, Vera, Tim, Iris en Evi. Ze is een enthousiaste (amateur)kok en bakker, waarvan enkele ingrediënten uit haar onderhoudsvriendelijke moestuin komen. Ze geniet ervan om tijd door te brengen met haar gezin, of het nu is door samen naar films en series te kijken, spelletjes te spelen of samen op avontuur te gaan. Italië heeft een bijzondere betekenis voor Miranda en Tom, omdat ze daar verloofd én getrouwd zijn. Het is geen verrassing dat Miranda niet alleen haar thuisleven koestert, maar ook anderen inspireert op de toepasselijke blog: Thuisleven.com.

Dagelijkse inkopenDagelijkse inkopen

Voeg een reactie toe

Categorieën

Geverifieerd door ExactMetrics