Boeken zijn een kostbaar en prachtig bezit, zeker als je van lezen houdt. Er zijn boeken bij die je maar één keer leest en sommige boeken lees je meerdere keren in je leven. En dan zijn er nog de boeken die je vaker gebruikt, zoals kookboeken en voorleesboeken bij kinderen.
Al met al blijkt dat een gemiddeld persoon zo’n 15 boeken per jaar leest. Indien je al die boeken koopt en bewaard dan heb je na een paar jaar al een behoorlijke collectie boeken in huis liggen. Tel daar de boeken van je partner en/of andere huisgenoten bij op en je hebt al snel een boekenkast of twee vol.

Orde

Kies bijvoorbeeld een boekenkast van Robuustetafels.nl. Deze zijn prachtig om in een woonkamer te zetten. Sommigen hebben zelfs nog wat laatjes of kastjes waar je nog iets in op kunt bergen. Er zijn verschillende manieren van het indelen van een boekenkast zo kun je sorteren op kleur, grootte, alfabet, series, schrijvers, enz. Het is vooral aan jou om te bepalen wat je mooi vind. Wij hebben er zelf voor gekozen om de kinderen hun eigen boeken op hun slaapkamer te laten houden (ze hebben allen een boekenkast op de kamer staan) en hebben zelf voor onze boeken een boekenkast op zolder staan. Tevens staat er tegenwoordig een tijdschrijftenrek in de keuken waar we kookboeken in zetten die niet passen in de keukenkast. Bovendien heeft het als bijkomend voordeel dat er losse papieren in geplaatst kunnen worden. Scheelt weer papierwerk los op tafel.

Excel file

Onze boekencollectie is nog goed te managen. Toch kan ik mij zomaar voorstellen dat er ook verzamelaars zijn die het overzicht een beetje kwijt raken. Dan is het bijhouden van een bestand, bijvoorbeeld een excel file, een handige oplossing. Noteer in het bestand de titels van de boeken vervolgens de auteur en uiteindelijk de plek waar het boek te vinden is.
Bijvoorbeeld: T.rex Trix in Naturalis – Daan Remmerts de Vries – slaapkamer Tim boekenkast 3 plank.

Nog een paar opbergtips

Sommige boeken wil je graag houden maar lees je eigenlijk niet meer. Voorbeelden hiervan zijn jeugdboeken die je graag je kinderen wilt laten lezen, je promotieschrift en die van je vrienden, studieboeken…
Deze boeken kun je op verschillende manieren opbergen:

  • Dubbele rijen: meestal maak je één rij in een boekenkast. Zet de oninteressante boeken juist achterin de boekenkast en plaats daarvoor grotere boeken zodat de rij niet opvalt.
  • In een doos: er zijn gewoonweg boeken die je de komende periode niet meer gaat lezen. Zeker bij plaats gebrek in huis kun je dan nadenken over het parkeren van deze boeken in een doos. Zet de doos veilig op zolder (niet in de garage i.v.m. vocht), schrijf op de doos wat erin zit en je probleem met opslag is verholpen. Over een aantal jaren open je de doos weer eens en zul je verrast zijn over de inhoud.
  • Ruilen/uitlenen: het is niet helemaal opbergen, maar als je merkt dat je ruimtegebrek aan het krijgen bent en je wilt wel graag nieuwe boeken lezen kun je overwegen om boeken te ruilen. Organiseer eens een ruilavond met je collega’s, vrienden of familie waarbij iedereen de boeken mee neemt die hij/zij uit wilt lenen. Tip: noteer wie welk boek leent en stuur na afloop een mail uit naar iedereen op het feestje. Zo is er zwart op wit duidelijk wie wat heeft geleend en van wie de boeken origineel zijn.
    Je kunt natuurlijk ook ruilen en vervolgens die boeken houden. Net wat je zelf prettig vind.
  • Verkopen: als het echt niet anders kan is het wellicht een optie om de boeken waar je echt niks meer aan hebt te verkopen. Lukt dat niet of heb je geen zin in deze moeite dan kun je de boeken ook schenken. Bijvoorbeeld aan een goed doel, mensen die het minder breed hebben of wellicht wel een school. Ze zullen er vast en zeker blij mee zijn en jij ook want je hebt weer wat meer ruimte.

Lees ook:

Hoe ruim jij je boeken op?

Geverifieerd door ExactMetrics