Thuisleven.com
Thuisleven.com > Entertainment > Boeken > Baby en peuterboeken > (boeken)Tips voor het lezen met de allerkleinsten

(boeken)Tips voor het lezen met de allerkleinsten

Voorlezen is gezellig en het is ook goed voor de taalontwikkeling en woordenschat van je kind. Je kind voorlezen is ook een fijn moment, het versterkt ook de band tussen jou en je kind. Lekker samen op de bank, dicht tegen elkaar, kijken naar de plaatjes en samen lezen. Met voorlezen kun je zo vroeg beginnen als je wilt. Ook met een baby.

Voorleestips voor je baby

Zet je baby bij je op schoot en zorg er voor dat je baby kan meekijken in het boek. In het begin zal je baby stoffen boekjes leuk vinden. Dat voelt fijn aan, en als ze ook nog eens knisperen dan is dat extra aantrekkelijk voor ze. Ook de speciale badboekjes voelen fijn aan voor de kleine handjes. Deze eerste boekjes nodigt ze uit tot ontdekken. En dat zal voelen zijn, sabbelen en in de mond steken.

Tijdens het voorlezen geniet jouw baby ook van je stem, ook als jouw kind lekker aan het sabbelen is praat dan rustig door. Wanneer deze ontdekfase een beetje voorbij is kun je overstappen naar de wat ‘echtere’ boekjes zoals onze kinderen dat noemen. Dit zijn de kartonnen boekjes, die perfect zijn omdat ze lekker stevig zijn en tegen een stootje kunnen.

Maar welke boekjes zijn leuk? Onze 13-maanden oude dochter zocht onlangs een paar leuke boekjes uit bij de bibliotheek. Kijk je mee?

Baby’s allereerste glitter speelboekje – auteur Josephine Thompson

Dit is een mooi kartonnen boekje met felgekleurde en glimmende kleurrijke tekeningen. De tekeningen zijn wel wat druk. Juist door de glitterelementen en de zilver- en goudkleurige figuurtjes zorgt dit er wel voor dat het voor je kind een feestje is om er naar te kijken. Ook zijn er een paar kijkgaten om mee te spelen. Denk aan kiekeboe met je kindje spelen of de vingertjes er door steken.

Waar is Beer? – auteur Emily Gravett

Dit kartonnen boekje gaat over Beer en Haas die samen verstoppertje spelen. Haas kan al goed tellen tot 10, maar Beer is niet zo goed in verstoppen. Waar Beer zich ook verstopt, Haas ziet hem al heel snel. Tot Beer ineens niet te vinden is. Waar is Beer? Een leuk verhaal waarbij ook het tellen tot 10 centraal staat. Dit boekje gaan we zeker nog eens lezen als ze een peuter is. Dan zal ze meer genieten van de verhaallijn en kunnen we ook gaan oefenen met tellen.

Kijk Beer! – auteur Ingela P Arrenius

Een mooi geïllustreerd boekje met 16 dieren. Op elke bladzijde staat een dier geïllustreerd. Er zijn mooie rustige kleuren gebruikt. Leuk om samen naar de dieren te kijken, ze aan te wijzen en de geluiden erbij te maken.

Dag kleine vogel! – auteur Nathalie Choux

Een mooi interactief boekje over een kleine vogel. Je kind kan zelf de plaatjes veranderen door te schuiven. Mooi om te zien hoe snel dat ze al doorhebben. Je zou denken dat het door de bewegende onderdelen een kwetsbaar boekje zou zijn, maar dat is niet het geval. Het is echt een dik stevig kartonnen boekje. En op dit moment de favoriet van ons meisje. Hoe vaak ze hier al wel niet in kijkt en bezig is met schuiven. Het boekje lijdt er niet onder.

Welk boekje trekt jou het meeste aan om met je (klein)kind te lezen?

Dagelijkse inkopenDagelijkse inkopen

6 reacties

  • Schuifboekjes zijn hier favoriet bij onze dochter van bijna 1. Zo simpel maar gegarandeerd iedere avond plezier bij het samen lezen!

  • Het boekje “Dag kleine vogel! – auteur Nathalie Choux” trekt mij het meeste aan om ook te gaan lezen.

    Bij mijn 1,5 jaar oude dochter zijn op dit moment flapjes boekjes het helemaal! Vooral “Gonnie & vriendjes” doet het hier heel goed. Ook voel boekjes vind ze super interessant. Ze reageert heel leuk op het voorlezen wat het voorlezen voor ons als ouders ook heel leuk is !

  • Voorlezen is altijd heel gezellig en tevens super goed voor de taalontwikkeling. Dus zo vroeg mogelijk beginnen hihi

  • Mijn man verklaart me voor gek maar ik heb zojuist ‘Mijn eerste woordjes’ boek van Disney aangeschaft. Onze kinderen zitten al lang niet meer in die fase maar ik vind de illustraties zo mooi 😉
    En wie weet mogen we ooit opa en oma worden…

Categorieën

Advertentie – Bestel bij deze sites en steun Thuisleven door middel van affiliatie

Kerst 2023Kerst 2023
Geverifieerd door ExactMetrics