Economen en politici zijn het erover eens, de economie trekt aan en Europa en de wereld klimmen langzaam uit een recessie. Kortom de winter is voorbij en het voorjaar is op komst. Voor veel mensen tijd om een grote voorjaarsschoonmaak te houden. Tenminste op professioneel vlak dan wel te verstaan. Als het aantal banen groeit en de werkeloosheid langzaam daalt, nemen de kansen ook toe om een leuke nieuwe baan te bemachtigen. Een prima moment om eens te solliciteren naar die droombaan die de afgelopen jaren maar niet beschikbaar kwam. Maar hoe pak je dat aan? Wat is belangrijk? Waar moet je op letten? Hoe word je geselecteerd voor een interview?

Senior Manager

Vanuit mijn rol als senior manager in een R&D afdeling van een groot petrochemisch bedrijf, die ook in een recessie behoorlijk groeide, heb ik heel wat sollicitanten mogen selecteren en interviewen. Ik heb dan ook heel wat verschillende mensen van alle windstreken van deze aarde en met heel diverse stijlen voorbij zien komen. Dankzij deze ervaring gekoppeld met interne opleidingen tot het uitbreiden van mijn “effectieve interview vaardigheden” heb ik inmiddels een redelijk gevoel ontwikkeld voor wat effectief is tijdens een sollicitatie en wat niet.

En deze ervaring wil ik graag met jullie in deze blog delen middels wat eenvoudige tips en pointers in de hoop jullie kansen tot het landen van je droombaan te vergroten. Grofweg kun je een sollicitatie opdelen in drie belangrijke onderdelen, de sollicitatie (de aanbieding, bekendmaking van interesse), het interview en de afronding (aanname of afwijzing). Voor alle fases van het proces zijn hele boeken geschreven. Dat was ik in deze blog niet van plan. Maar in plaats daarvan wil ik graag wat praktischer houden door wat specifiek advies te geven voor iedere fase.

Solliciteren- Uitgenodigd worden

Een van de grootste hordes om te nemen bij een sollicitatie is niet het interview zelf, maar uitgenodigd worden. Je Curriculum Vitae en begeleidende brief moet je eigenlijk dan ook voornamelijk zien als een visitekaartje of een reclamebord. Ze moeten verzorgd zijn, relevante informatie bevatten en eigenlijk een beetje opvallend zijn zonder irritant over te komen. De beste analogie is een goede reclame op TV. Een goede reclame is verzorgd, laat de goede kanten van een product zien, houd de aandacht en nodigt uit om het product eens wat nader te bekijken. Naar mijn mening en ervaring vertaalt dit zich in je CV en begeleidend schrijven.

Droombaan

Hoe je ook besluit om de sollicitatie naar je droomfunctie aan te pakken. Ik hoop van harte dat deze adviezen en ervaringen je helpen bij je voorbereiding voor die ene grote, spannende stap. Mocht je nog wat meer adviezen willen hebben mail mij dan gerust. Ook berichtjes onder dit artikel worden aandachtig gelezen en via Social Media ben ik natuurlijk ook bereikbaar voor eventuele (sollicitatie)vragen.

SUCCES!

Lees ook:

Ben jij momenteel aan het solliciteren?

Geverifieerd door ExactMetrics