De beste manier om binnen te komen.
De eerste stap na het vinden van je droomvacature, is natuurlijk een goed geschreven sollicitatiebrief en daarbij behorend Curriculum Vitae, ook wel CV genoemd. Immers hoop je hiermee voldoende interesse te wekken zodat je voor een persoonlijk gesprek wordt uitgenodigd. En in mijn ervaring is uitgenodigd worden al het halve werk. Over het schrijven van een goede sollicitatiebrief hebben we in het verleden al eens wat tips gegeven. En ook aan het interview hebben we aandacht gespendeerd. Op basis van mijn ervaring als hiring manager, wil ik jullie graag in deze blog wat tips geven over hoe je ook van dit document een visitekaartje kunt maken.Zo maak je een strak, aantrekkelijk CV.
Bij het maken van een CV is het belangrijk te begrijpen dat de aard van het document geheel anders is dan die van je sollicitatiebrief. In je Curriculum Vitae (wat Latijns is voor levensloop) beschrijf je namelijk vaak chronologisch wat je in je leven gedaan hebt. Ook benoem je welke ervaringen je hebt opgedaan en welke opleidingen je gevolgd hebt. De structuur en lay-out zijn dan ook heel belangrijk. Een strak, overzichtelijk en aantrekkelijk uitziend CV heeft in mijn ervaring een behoorlijke impact op je kans om uitgenodigd te worden. In tegenstelling tot je sollicitatiebrief, mag een CV best wat “vormvrijer” en kleurrijker zijn. Zolang het maar overzichtelijk is en de aandacht op de juiste data richt. Immers vaak beslist een recruiter al na een paar seconden of je CV de moeite waard is om verder te lezen of hem op de aflegstapel te leggen.Wat staat er minimaal in je CV?
Een goed CV heeft minimaal de volgende informatie:- Persoonlijke gegevens: Meestal begin je een CV met het opsommen van persoonlijke gegevens zoals je naam, achternaam, adres, telefoonnummer en je e-mail. Een geboortedatum, burgerlijke stand, en nationaliteit mag je best meegeven, maar hoeft niet.
- Werkervaring: Som hier chronologisch je werkervaringen op. Een tabel met een onzichtbaar raster in je tekstverwerkingsprogramma kan helpen om je werkervaringen netjes onder elkaar te zetten met de daarbij behorende begin- en einddatums. Verder adviseer ik om je meest recente werkervaring bovenaan in de tabel te plaatsen en dan eerdere ervaringen chronologisch daaronder te plaatsen. Naar wens kun je bij de werkervaring een korte beschrijving geven van de rol en opgedane ervaringen. Zolang het maar kort en krachtig blijft.
- Opleidingen/stages: Hetzelfde geldt voor je genoten opleidingen. Vergeet hier ook niet te vermelden of je het bijbehorende diploma of certificaat behaald hebt.
- Cursussen: Relevante cursussen zijn altijd waardevol om te vermelden.
- (Computer) Vaardigheden: Voor sommige jobs kunnen specifieke vaardigheden gevraagd worden. Als je deze hebt, meld ze dan in een aparte sectie. Denk hierbij aan bijvoorbeeld aan computervaardigheden of andere aangeleerde competenties.
- Talen: Bij talen is het altijd goed om te vermelden op welk niveau je een taal in woord en geschrift beheerst.
- Hobby’s: Ofschoon niet verplicht, zou ik altijd je hobby’s in je CV vermelden. Hiermee laat je namelijk niet alleen iets van jezelf zien, maar het geeft een recruiter bij een eventueel sollicitatiegesprek ook wat luchtiger onderwerpen om over te babbelen.
Mijn ervaring is ook dat je echt moet zorgen dat je eruit springt. print op gekleurd papier gebruik en afwijkend maar wel goed leesbaar lettertype of zorg juist voor een strak cv afhankelijk van het bedrijf waar je solliciteert
Handige tips.. vooral voor mn vriend.. hij is er niet handig in