Thuisleven.com
Solliciteren doe je zo
Thuisleven.com > Lifestyle en Interieur > Werk > Solliciteren doe je zo – Curriculum Vitae (CV)

Solliciteren doe je zo – Curriculum Vitae (CV)

Als manager van een groot petrochemisch bedrijf weet ik als geen ander dat een goede job voor velen van ons niet alleen een bron van inkomsten is, maar ook een bron van uitdaging, plezier en genoegdoening. Immers bij een veertigurige werkweek spenderen we vaak meer tijd op ons werk met onze collega’s dan thuis met partner en kinderen. Bovendien kan een uitdagende job bij een werkgever met goede ontwikkelmogelijkheden ook een stapje omhoog zijn naar een nog betere functie en uiteindelijk een prachtige carrière. Het is dan ook niet vreemd wanneer mensen bij het solliciteren naar de potentiële droombaan hun beste beentje voor willen zetten. In dit artikel nemen we de handige tool CV voorbeeld nader onder de loep.

De beste manier om binnen te komen

De eerste stap na het vinden van je droomvacature, is natuurlijk een goed geschreven sollicitatiebrief en daarbij behorend Curriculum Vitae, ook wel CV genoemd. Immers hoop je hiermee voldoende interesse te wekken zodat je voor een persoonlijk gesprek wordt uitgenodigd. En in mijn ervaring is uitgenodigd worden al het halve werk. Over het schrijven van een goede sollicitatiebrief hebben we in het verleden al eens wat tips gegeven. En ook aan het interview hebben we aandacht gespendeerd. Op basis van mijn ervaring als hiring manager, wil ik jullie graag in deze blog wat tips geven over hoe je ook van dit document een visitekaartje kunt maken.

Zo maak je een strak, aantrekkelijk CV

Bij het maken van een CV is het belangrijk te begrijpen dat de aard van het document geheel anders is dan die van je sollicitatiebrief. In je Curriculum Vitae (wat Latijns is voor levensloop) beschrijf je namelijk vaak chronologisch wat je in je leven gedaan hebt. Ook benoem je welke ervaringen je hebt opgedaan en welke opleidingen je gevolgd hebt. De structuur en lay-out zijn dan ook heel belangrijk. Een strak, overzichtelijk en aantrekkelijk uitziend CV heeft in mijn ervaring een behoorlijke impact op je kans om uitgenodigd te worden. In tegenstelling tot je sollicitatiebrief, mag een CV best wat “vormvrijer” en kleurrijker zijn. Zolang het maar overzichtelijk is en de aandacht op de juiste data richt. Immers vaak beslist een recruiter al na een paar seconden of je CV de moeite waard is om verder te lezen of hem op de aflegstapel te leggen.

Wat staat er minimaal in je CV?

Een goed CV heeft minimaal de volgende informatie:
  • Persoonlijke gegevens: Meestal begin je een CV met het opsommen van persoonlijke gegevens zoals je naam, achternaam, adres, telefoonnummer en je e-mail. Een geboortedatum, burgerlijke stand, en nationaliteit mag je best meegeven, maar hoeft niet.
  • Werkervaring: Som hier chronologisch je werkervaringen op. Een tabel met een onzichtbaar raster in je tekstverwerkingsprogramma kan helpen om je werkervaringen netjes onder elkaar te zetten met de daarbij behorende begin- en einddatums. Verder adviseer ik om je  meest recente werkervaring bovenaan in de tabel te plaatsen en dan eerdere ervaringen chronologisch daaronder te plaatsen. Naar wens kun je bij de werkervaring een korte beschrijving geven van de rol en opgedane ervaringen. Zolang het maar kort en krachtig blijft.
  • Opleidingen/stages: Hetzelfde geldt voor je genoten opleidingen. Vergeet hier ook niet te vermelden of je het bijbehorende diploma of certificaat behaald hebt.
  • Cursussen: Relevante cursussen zijn altijd waardevol om te vermelden.
  • (Computer) Vaardigheden: Voor sommige jobs kunnen specifieke vaardigheden gevraagd worden. Als je deze hebt, meld ze dan in een aparte sectie. Denk hierbij aan bijvoorbeeld aan computervaardigheden of andere aangeleerde competenties.
  • Talen: Bij talen is het altijd goed om te vermelden op welk niveau je een taal in woord en geschrift beheerst.
  • Hobby’s: Ofschoon niet verplicht, zou ik altijd je hobby’s in je CV vermelden. Hiermee laat je namelijk niet alleen iets van jezelf zien, maar het geeft een recruiter bij een eventueel sollicitatiegesprek ook wat luchtiger onderwerpen om over te babbelen.
Zoals gezegd, probeer deze informatie zo helder en duidelijk mogelijk weer te geven. Gebruik herkenbare secties en koppen en schroom je ook niet om wat kleur te gebruiken. Immers op een saai, zwart-wit CV zit geen enkele recruiter te wachten.

Additionele relevante informatie

Naast deze minimale informatie die nodig is om iemand te vertellen wat voor kennis en ervaring je hebt, kun je in je CV ook nog additionele informatie weergeven. Zo heeft mijn eigen CV een sectie waarin ik een aantal highlights geef van persoonlijke vaardigheden, alsook kwalificaties en behaalde resultaten. Door deze secties aan te passen aan de vacature waarnaar je solliciteert, kun je ervoor zorgen dat de hiring manager in een oogopslag kan zien waarom jij een geschikte kandidaat kunt zijn voor de opengestelde vacature. Een sectie met daarin een korte beschrijving van wat persoonlijke kenmerken (zoals bijvoorbeeld: gedreven, enthousiast, rustig, bedachtzaam, etc.), vind ik persoonlijk een prettige additie. Zo krijg je een beetje een beeld van iemand voordat je deze gesproken hebt. Om deze reden zie je vaak ook een foto bovenaan het CV. Over dat laatste zijn de meningen wel eens verdeeld. Immers neem je iemand aan op zijn of haar vaardigheden en ervaringen, niet het uiterlijk. Maar van de andere kant is het ook prettig te weten wie er achter het CV zit. Samengevat, iedereen heeft meer dan genoeg informatie om een mooi CV op te kunnen stellen.

Hulp bij het maken van je CV

Ondanks deze adviezen kan het maken van een CV toch een behoorlijk stressvolle klus zijn. Immers welke lay-out is het beste? Welke data is wel of niet relevant? Wat is een lezersvriendelijk format? En aangezien je heel graag die droombaan wilt krijgen, is het begrijpelijk als de druk een beetje oploopt. Zeker als de vacature een deadline heeft. Ook heeft niet iedereen de computervaardigheden om een strak CV in elkaar te zetten. Maar heb geen angst, gelukkig zijn er een heel aantal online hulpmiddelen beschikbaar die je kunnen helpen in een mum van tijd een mooi professioneel CV in elkaar te zetten. Een online CV voorbeeld kan vaak al helpen om de nodige inspiratie op te doen. Maar er zijn zelfs hele programma’s te vinden die je kunnen helpen bij het opstellen van je CV. Een recruiter of hiring manager zal het niet veel uitmaken hoe je je CV samengesteld hebt. Belangrijk is alleen dat hij voldoende aantrekkelijk is qua inhoud en leesbaarheid om ervoor te zorgen dat je voor het sollicitatiegesprek wordt uitgenodigd.

Lees ook:

Voor alle sollicitanten die hiermee aan de slag willen gaan: VEEL SUCCES!

Tom H.

CTO bij Fuenix Ecogy in Weert. Getrouwd met Miranda en vader van 5 kinderen.

Dagelijkse inkopenDagelijkse inkopen

2 reacties

  • Mijn ervaring is ook dat je echt moet zorgen dat je eruit springt. print op gekleurd papier gebruik en afwijkend maar wel goed leesbaar lettertype of zorg juist voor een strak cv afhankelijk van het bedrijf waar je solliciteert

Categorieën

Kerst 2023Kerst 2023
Geverifieerd door ExactMetrics