Solliciteren doe je zo- uitgenodigd worden
by Tom H. | jul 27, 2019 | Werk |
Als je je kaarten goed gespeeld hebt, heeft het bedrijf in kwestie je hopelijk uitgenodigd voor een formeel sollicitatiegesprek. Nu gaat het erom waar te maken wat je in je CV en brief als visitekaartje aangeprezen hebt. Hoe kun je dit het beste aanpakken? Wat moet je doen, wat moet je zeker niet doen? Uit ervaring ben ik van mening dat de volgende tips wellicht helpen bij het voorbereiden op het gesprek:
Kleding
De eerste vraag die mensen zich vaak stellen, is wat doe ik aan? Word ik geacht mezelf in kostuum of mantelpakje te hijsen, of mag een jeans ook gewoon. Het antwoord op deze vraag is natuurlijk afhankelijk van de rol waarnaar je solliciteert. Voor een baan als vakkenvuller hoef je zeker geen driedelig kostuum aan te trekken, maar als advocaat bij een prestigieuze firma is een goed gesneden kostuum misschien wel een must. Welke keuze je ook maakt, hier geldt ook dat een goede verzorging altijd een juiste insteek is.
Schone kleding, een verzorgd uiterlijk en een frisse geur worden door iedereen gewaardeerd. Voor iedereen die denkt dat extra sexy, kleding zal helpen bij een interview, zou ik je adviseren jezelf de volgende vraag te stellen. Wil je graag aangenomen worden om hoe aantrekkelijk je potentiële nieuwe baas je vindt, of liever op basis van je capaciteiten? Persoonlijk, ongeacht mijn persoonlijke voorkeur, vind ik te uitdagende kleding eerder getuigen van een gebrek aan professionaliteit en dus niet direct bevorderend in het gesprek.
Ben op tijd
Een klassieker bij goed solliciteren.
Bereid je goed voor
Zorg ervoor dat je wat algemene feiten van het bedrijf waarnaar je solliciteert kent. Niet alleen toont dit interesse (en managers weten dat motivatie de belangrijkste factor voor succes is) het geeft je ook wat gespreksstof en achtergrond om eventuele vervelende vragen te kunnen beantwoorden. Bedenk ook alvast wat antwoorden voor wat redelijk standaard sollicitatievragen zoals: Waar zie je jezelf over 10 jaar? Wat zijn je sterke kanten? Waar heb je nog ontwikkelpunten? Als je deze vragen een beetje goed voorbereid hebt, kun je zelfs je minder positieve kanten, wanneer gevraagd, een positieve draai geven.
Beantwoord vragen met sterke voorbeelden uit je verleden
Als het aankomt op menselijk gedrag geldt dat “in het verleden getoond gedrag de beste voorspeller is voor toekomstig gedrag.” Daarom helpt het als je ervaringen toelicht met voorbeelden uit je verleden. Dus i.p.v. beweren dat je een uitstekende projectleider bent, is het sterker te zeggen dat je in het afgelopen jaar 3 projecten op tijd en binnen budget hebt afgerond na volledige tevredenheid van je manager.
Blijf kalm en blijf jezelf
Uiteindelijk is een bedrijf vaak op zoek naar een arbeidsbetrekking van langere duur. Blijf daarom vooral jezelf en probeer je niet anders voor te doen dan je bent. Maak je ook geen zorgen als je wat zenuwachtig bent voor of tijdens het gesprek. Het enige signaal dat je uitzendt naar de interviewer is dat je het belangrijk vindt. Een ervaren interviewer zal vaak middels een leuke anekdote of met wat luchtig gebabbel het ijs wel voor je breken.
En ook in deze rubriek kan ik de lijst van tips bijna eindeloos maken. Echter het belangrijkste is om je voor ogen te houden dat een sollicitatiegesprek als een soort verloving is. Twee partijen komen bij elkaar om te onderzoeken of een huwelijk een goede deal zou zijn voor beide partijen. Eerlijkheid en oprechtheid zullen je ook in een arbeidsbetrekking het beste dienen. Dus mocht je na een goed gesprek waarin je vragen naar eer en geweten beantwoord hebt en jezelf zo goed mogelijk verkocht hebt, toch het gevoel hebben dat de klik er niet is, niet getreurd. Zie het als een ervaring en leer ervan. Nieuwe ronde, nieuwe kansen.
Lees ook de volgende solliciteren doe je zo artikelen:
Solliciteren doe je zo- uitgenodigd worden
Vragen? Stel ze gerust en ik beantwoord ze!
Recente reacties