Select Page
Afhankelijk van het type sollicitatie, kunnen er meerdere rondes plaats vinden. Meestal bestaat het interview uit een gesprek waarin de wederzijdse match getoetst wordt waarnaar besloten wordt voor of tegen aanname. Echter het kan ook zijn het aantal sollicitanten zo groot was dat een tweede ronde nodig is. Hoe dan ook een uitnodiging voor een tweede gesprek is meestal een heel goed teken. Dus wat doe je bij een positief bericht? En wat bij een afwijzing? Ook hier heb ik wat tips die mogelijk je kansen vergroten om een goede deal uit de sollicitatie te slepen of in ieder geval iets geleerd te hebben voor een volgende poging.

Salaris onderhandeling

In het meest positieve geval heb je de baan binnengesleept. Bij veel gevallen betekend dit aanstelling tegen een vooraf bepaald salaris. In andere gevallen begint nu de onderhandelingsronde. Kom in ieder geval goed beslagen ten ijs. Zorg ervoor dat je exact weet wat je vorige jaarsalaris was en welke vooruitzichten op salarisgroei je hebt. Stel redelijke eisen. Aan de bovengrens van een redelijke eis zitten heeft een grotere kans van slagen dan onredelijk hoog inzetten. Verder is de salarisonderhandeling natuurlijk onderhevig aan heel veel factoren en dus moeilijk te voorspellen.

Opzegtermijn

Dit is waarschijnlijk al ter sprake gekomen bij je sollicitatiegesprek. Maar zorg ervoor dat je opzegtermijn bij je vorige werkgever bekend is. Deze vraag mag je verwachten als je vanuit een bestaande functie solliciteert en antwoord hierop vergemakkelijkt het aanname proces.

Een afwijzing. En nu?

Afwijzingen zijn natuurlijk nooit leuk. Maar hoe kun je er nu het beste mee omgaan? Mijn advies is om hoe dan ook even in contact te treden met het bedrijf en te vragen naar de reden waarom men je niet heeft aangenomen. Als het antwoord is dat je niet voldoet aan een kritische functie-eis, dan had je er toch niets aan kunnen doen. Maar mocht het iets anders zijn, kun je met de feedback van het bedrijf je in ieder geval beter voorbereiden op de volgende sollicitatie. Ook wordt vanuit het bedrijf een verzoek om feedback gezien als een positieve eigenschap en kan het je kansen op een volgende poging in ieder geval niet schaden.

Lees ook de volgende solliciteren doe je zo artikelen:

Solliciteren doe je zo – de afronding, aanname of afwijzing Vragen? Stel ze gerust en ik beantwoord ze!

Geverifieerd door ExactMetrics