Selecteer een pagina

Of je nu een boek wilt laten drukken om al jouw herinneringen of verhalen in vast te leggen; het liefste wil je natuurlijk een boek dat een lange levensduur heeft. Niets is vervelender dan een boek dat op termijn bladzijdes verliest, waar kleur van de foto’s vervaagt of simpelweg de pagina’s eenvoudig scheuren en grote ezelsoren ontstaan. Om dit te voorkomen kun je tijdens het proces van een boek drukken letten op de volgende eigenschappen. 

Boek laten drukken met een stevige kaft

Wanneer je een boek wilt beschermen voor lange termijn kun je het beste een boek laten drukken met een stevige kaft. Dit hoeft echter niet direct te betekenen dat je hierdoor voor een hardcover kiest, welke bestaat uit een kaft van karton welke niet buigzaam is. Het alternatief is een softcover of paperback, waarbij de kaft wel buigzaam is en gemaakt van een dikker papiersoort. 

Bij beide uitvoeringen van een boek is het vooral van belang om te kiezen voor een afwerking van glans of mat laminaat. Deze laag laminaat verlengt de levensduur van de kaft, en daarmee het boek, aanzienlijk. Zo zijn ezelsoren aan de buitenkant verledentijd en zul je altijd een mooi exemplaar in de kast hebben staan! 

Kies voor duurzaam papier

Een lange levensduur van jouw bedrukte boek begint ook bij de keuze voor een duurzaam papier. Hierbij kun je bij veel verschillende drukkerijen kiezen voor papier dat is voorzien van het FSC en/of PEFC keurmerk. Dit geeft aan dat het papier afkomstig is uit verantwoord en duurzaam beheerde bossen. 

Voor een gladgestreken en dichte structuur van papier kun je voor een lange levensduur het beste kiezen voor machine coated (mc) papier, middels mat of glans. Wederom zorgt deze laag voor extra bescherming. De coating geeft een licht matte of juist licht glanzende uitstraling van het papier welke, net als de laminaat laag van een kaft, het papier een extra beschermlaag biedt. 

Let op een handzaam formaat

Wanneer je een boek eenvoudig wilt kunnen doorbladeren is het verstandig om te kiezen voor een handzaam formaat. Wanneer je kiest voor een groot formaat boek zul je ook meer moeite hebben met het omslaan van de bladzijde, met alle risico’s voor beschadigingen tot gevolg. 

Het meest gangbare formaat voor een boek is een A5, van 14,8 x 21 cm. Dit handzame formaat is niet alleen makkelijk om te slaan, maar ook makkelijk om een goed drukbestand aan te leveren. Via een online drukkerij kun je eenvoudig een PDF bestand aanleveren voor het afdrukken van jouw eigen boek, ook voor kleine oplages vanaf 1 stuk. 

Controleer jouw boek voor het afdrukken

Om te voorkomen dat je straks een verkeerd boek laat drukken is het altijd verstandig alle bestanden die je bij de drukker aanlevert te controleren. Houd bij het aanleveren van een correct bestand bijvoorbeeld rekening met de cover en achterzijde van het drukwerk. 

Zo is de cover de eerste pagina en de achterzijde de laatste pagina. Wanneer je bijvoorbeeld een bestand hebt met 40 pagina’s, bestaat het boek uit 36 pagina’s op 18 dubbelzijdige bladzijdes. Hoe deze samenstelling er uit ziet wordt vaak duidelijk aangegeven, zo zie je dit terug bij online drukkerij Drukland, waar je tevens profiteert van de laagste prijzen voor een boek bedrukken. 

Lees ook:

Heb jij al eens je eigen boek laten drukken?

Geverifieerd door ExactMetrics